Protest spontan al medicilor veterinari buzoieni

17 august 2023 | 0 comentarii |

Peste 40 de funcționari publici angajaţi ai DSVSA Buzău au protestat în faţa instituţiei, împotriva ordonanţei care reduce cheltuielile bugetare care le-ar putea anula sporurile salariale.

Angajaţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Buzău au ieșit joi, la prânz, din birouri, „înarmați” cu pancarte pe care au scris mesaje tăioase la adresa premierului Marcel Ciolacu, și au protestat în fața instituției. Oamenii sunt nemulțumiți că proiectul de Ordonanță de Urgență care propune unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice le va afecta veniturile, pe care le consideră, oricum, insuficiente față de munca prestată.

Cea mai mare nemulțumire a angajațlor DSVSA Buzău vizează preconizata tăiere a sporurilor de periculozitate, care le-ar diminua salariile cu 30 la sută, ceea ce pentru unii dintre ei ar însemna imposibilitatea de a-și mai achita creditele la bănci, de a-și întreține copiii la facultate sau chiar de a asigura minimum de confort familiei. Ei consideră că sporurile pe care le primesc la ora actuală sunt pe deplin meritate, în contextul în care își desfășoară activitatea în condiții de muncă periculoase și sunt permanent expuși unor riscuri majore.

 

Protestatarii spun că mesajele lor sunt adresate „în special parlamentarilor și guvernanților, care ar trebui se țină cont că „nu suntem toți la fel, iar salariile, respectiv tăierile, ar trebui să fie proporționale cu munca pe care o prestăm, fiecare”.  În plus, unii dintre ei se tem chiar că vor fi în pericol de a-și pierde locul de muncă.

Astăzi, colegii au hotărât să-și exprime nemulțumirea prin această formă de protest spontan, împotriva prevederilor Ordonanței prin care Guvernul vrea să ne taie sporurile de periculozitate. Noi nu vorbim de spor calculator sau de hemoroizi… La noi se lucrează în condiții deosebite, lucrăm în sala de necropsie, lucrăm cu animale cu turbare, gripă aviară, tuberculoză etc. și chiar suntem expuși. Avem un spor de 30 la sută din salariul de bază pentru condiții periculoase, un spor care oricum nu este mare, iar oamenii sunt revoltați că și acesta ar putea fi tăiat”, a declarat dr. Stelian Mihalcea, șef Serviciului de Control al Sănătății și Bunăstării Animaleor, liderul filialei Buzău a Sindicatului Medicilor Veterinari.

 

Elisabeta Cosma, șef Serviciu Economic și Administrativ din cadrul DSVSA Buzău, consideră că incoerența legislativă și executivă din ultimii 33 de ani ține România pe loc. „În fiecare an se schimbă câte ceva și niciodată nu se ajunge la o decizie coerentă și eficientă, făcând ca totul să fie nesigur. În draftul de ordonanţă împotriva căreia protestăm acum suntem într-un fel ameninţaţi vizavi de veniturile pe care urmează să le încasăm, care sunt şi aşa mici în comparaţie cu preţurile de la această dată. Suntem puşi pe picior de egalitate toți funcționarii publici, indiferent de domeniul de activitate și de specificitatea acestuia. În plus, suntem într-un fel hărţuiţi, totul se schimbă de la un an la altul, stăm cu teama că astăzi suntem, mâine nu mai suntem… că vom fi subordonaţi altor instituţii… Chiar dacă noi ne propunem de fiecare dată să facem treaba bună, parcă niciodată nu suntem lăsați, iar în aceste condiții parcă nu mai ai același chef de muncă…”, susține Cosma.

 

Alături de angajații DSVSA Buzău, la protest au fost prezenți și câțiva medici veterinari de liberă practică, în semn de solidaritate cu colegii lor funcționari publici, subliniind că ordonanța care ar urma să taie sporurile colegilor lor este nejustificată și abuzivă.

Am venit să susțin colegii medici veterinari funcționari publici, în acest demers de stopare a unui abuz, acela de a li se tăia sporuri pe deplin meritate. Munca lor, ca și a noastră, este destul de priculoasă și ne expune vând-nevrând la o mulțime de riscuri, atât pe noi, cei din teren, cât și pe colegii din DSVSA, care ne susțin în combaterea bolilor animalelor. Multe dintre ele sunt zoonoze, boli care se transmit și la om cu ușurință, și toți suntem expuși la un asemenea risc”, spune unul dintre medicii veterinari care a venit să-și susțină colegii din DSVSA.

 

Protestatarii sunt hotărâți ca în cazul în care nu vor fi luați în seamă de guvernanți să recurgă la grevă generală. Astăzi vorbim despre un protest spontan, vorbim despre 30-40 de funcţionari publici, medici veterinari, asistenţi veterinari, ingineri chimişti, ingineri alimentari care au hotărât să iasă în stradă”, așa cum a specificat dr. Stelian Mihalcea, dar săptămâna viitoare vor avea loc proteste programate în toate județele din țară, în baza unui program stabilit la nivel național. DSV-urile își vor opri activitatea câte două ore pe zi, pentru a trage un semnal de alarmă asupra nemulțumirilor salariaților, iar la mijlocul săptămânii se vor picheta sediile partidelor aflate la guvernare.

Luni şi marţi vom protesta câte două ore, miercuri vom picheta sediile PSD și PNL, iar joi şi vineri, din nou vom protesta câte două ore. Dacă noi vom întrerupe activitatea, vor fi afectați mulți agenți economici, importurile și exporturile de animale și produse de origine animală și nonanimală”, a concluzionat liderul Sindicatului Medicilor Veterinari din Buzău, atragând atenția și asupra riscului ca eventualele epizootii să nu mai poată fi controlate, punându-se în pericol sănătatea animalelor și a oamenilor.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*