Protestul Sanitas de la Prefectură a reunit 100 de sindicaliști buzoieni
Protestatarii au avut o întâlnire cu subprefectul Adina Moiseanu, căreia i-au înmânat o listă cu revendicările ce i-au scos în stradă.
Așa dupcă cum Sanatateabuzoiana.ro a anunțat săptămâna trecută, sindicaliștii buzoieni membri ai federației Sanitas au participat azi la un protest organizat în fața sediului Prefecturii. Acțiuni similare au avut loc în toate județele din țară și în municipiul București, motivul principal al nemulțumirii sindicaliștilor fiind reprezentat de intenția guvernanților e a îngheța salariile bugetarilor la nivelul datei de 31 decembrie 2020.
Protestul de la Buzău a fost unul autorizat, desfășurându-se în intervalul orar 12.00-13.00, cu respectarea tuturor normelor de protecție sanitară.
Liderul sindicaliștilor buzoieni de la Sanitas, Mihai Ștefan, a precizat că la acțiune au participat 100 de persoane, aceasta fiind limita maximă admisă pentru o astfel de adunare publică, în actualele condiții de pandemie. „La protest au fost prezenți 100 de colegi, însă numărul celor care au dorit să participe a fost mult mai mare. Din păcate, a trebuit să ne limităm doar la 100 de participanți pentru a nu încălca regulile și a respecta normele de protecție sanitară. Chiar și așa, mesajul nostru s-a făcut auzit, mai ales că nu a fost o acțiune sporadică, ci una derulat la nivel național, în fiecare județ”, a declarat liderul sindicaliștilor buzoieni, la finalul manifestației.
În prealabil, fusese trimisă o solicitare pe adresa Prefecturii, prin care se cerea întrunirea pentru data de azi a Comisiei de dialog social, solicitare căreia autoritățile administrației locale i-au dat curs. În consecință, o delegație a sindicaliștilor a fost invitată la discuții ce către subprefectul Adina Moiseanu, care deține în prezent și prerogativele funcției de prefect, după demisia lui Leonard Dimian.
Cu această ocazie, sindicaliștii și-au prezentat revendicările, iar la finalul întâlnirii au înmânat subprefectului un document cu toate aceste nemulțumiri, care va fi trimis la Guvern, în atenția Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii și Ministerului de Finanțe. „Am avut o întâlnire cu doamna subprefect, căreia i-am expus motivele pentru care am inițiat această acțiune de protest, iar din partea dânsei am găsit înțelegere. I-am lăsat acel document la final, care va ajunge la București, la fel ca și celelalte documente similare trimise de colegii noștri din țară”, a mai precizat Mihai Ștefan.
Sindicaliști de la Sanitas sunt nemulțumiți de decizia Guvernului de a îngheța salariile bugetarilor pe parcursul acestui an, spunând că în acest mod se blochează aplicarea etapizată a Legii salarizării unitare 153/2017 pentru categorii importante de angajați din sistemul sanitar și din asistența socială.
Potrivit sindicaliștilor, personalul tehnic-administrativ și de deservire, infirmierele, brancardierii, îngrijitoarele, asistenții sociali, salariații cu cele mai mici venituri din cele două sisteme nu vor putea beneficia de dreptul legal de creștere a salariului de bază, începând cu 1 ianuarie 2021.
De asemenea, prin limitarea veniturilor la nivelul celor din decembrie 2020 va deveni imposibilă raportarea sporurilor și a orelor de gardă la salariul aflat în plată.
Aceleași motive de nemulțumire îi au și sindicaliștii de la Solidaritatea Sanitară, care au anunțat proteste similare în fiecare județ și în Piața Victoriei din Capitală, la jumătatea acestei săptămâni, fiind luată în considerare și varianta de a organiza acțiuni de protest pe termen lung, în cazul în care guvernanții nu vor reveni asupra deciziei privind înghețarea salariilor pentru personalul din Sănătate.