Psihologii, suparati ca li se ia din „cos”

20 ianuarie 2017 | 0 comentarii |

Colegiul Psihologilor cere abrogarea ordinului intrat in vigoare la finalul mandatului Guvernului Ciolos, pe motiv ca documentul le incalca dreptul la munca si ar defavoriza copiii cu dizabilitati.

 

Prof. dr. Mihai AniteiDupa ce reprezentantii sindicatului Promedica au cerut autoritatilor elaborarea unei noi Legi a Sanatatii, organizatia reprezentativa a psihologilor din Romania a remis un comunicat prin care solicita abrogarea unui act normativ adoptat la jumatatea lunii trecute, in ultimele zile de mandat ale Guvernului Ciolos. De aceasta data, este vorba de Ordinul privind evaluarea copiilor cu dizabilitati, document intrat in vigoare odata cu publicarea sa in Monitorul Oficial.

Reprezentantii Colegiului Psihologilor contesta acest document legislativ, despre care spun ca a fost elaborat si adoptat fara a fi consultati si contine o serie de prevederi care le anuleaza psihologilor dreptul de a obtine un onorariu sau un salariu negociat pentru serviciile prestate beneficiarilor, fara sa fie reglementata o modalitate de decontare a serviciilor psihologice furnizate. Profesorul Mihai Anitei, presedintele Colegiului Psihologilor sustine ca „prin acest act normativ se incalca dreptul psihologilor la munca, asa cum este el reglementat legal. Insa cel mai grav aspect este afectarea drepturilor copiilor cu dizabilitati care au nevoie de evaluare psihologica. Din aceste motive, solicitam abrogarea Ordinului, ce contine prevederi neconstitutionale si nelegale”.

 

copil psihologPsihologii sunt nemultumiti si de faptul ca ordinul atribuie furnizarea serviciilor de evaluare a copiilor cu dizabilitati, psihologilor angajati in cadrul Directiilor Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, despre care spun ca, legal, nu pot presta aceste servicii, intrucat nu sunt furnizori de servicii psihologice, in conditiile legii.  Afirmatia presedintelui Colegiului Psihologilor este insa discutabila, in conditiile in care directiile de asistenta sociala la care face referire au in structura de personal psihologi, care pot face parte din Comisiile de evaluare si incadrare a persoanei (copil sau adult) in grad de handicap…

Cu toate acestea, Anitei sustine ca si mai grav ar fi cazul in care daca intr-un judet nu sunt suficienti psihologi, ordinul recomanda sa se realizeze evaluarea psihologica de catre angajatii institutiei publice, chiar daca acestia nu au pregatire psihologica. Totodata, Colegiul Psihologilor reclama faptul ca in curpinsul documentului legislativ se recomanda, in mod deschis, anumite produse comerciale, cu rol de teste.

 

desene copii dizabilitatiSuparati ca documentul a fost adoptat fara consultarea organizatiei profesionale, in conditiile in care acesta continea reglementari care tineau strict de acest domeniu, psihologii sustin ca doar cu „cateva zile inainte de incheierea mandatelor, ministrul Muncii, Familei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, ministrul Sanatatii si ministrul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice au aprobat Ordinul nr. 1985/1305/5805/2016 privind aprobarea metodologiei pentru evaluarea si interventia integrata in vederea incadrarii copiilor cu dizabilitati in grad de handicap, a orientarii scolare si profesionale a copiilor cu cerinte educationale speciale, precum si in vederea abilitarii si reabilitarii copiilor cu dizabilitati si/sau cerinte educationale speciale. Actul normativ a fost elaborat, aprobat si publicat in Monitorul Oficial al Romaniei fara avizarea sau consultarea Colegiului Psihologilor din Romania. Prin prevederile sale, acesta incalca Constitutia, o serie de legi organice si acte normative, avand ca efect blocarea sistemului de evaluare psihologica”, se precizeaza in comunicatul organizatiei.

In document se mai arata ca, in situatia actuala, psihologii angajati in institutiile publice nu pot furniza servicii psihologice decat pentru beneficiarii institutionalizati sau spitalizati in aceste institutii, nicidecum pentru orice persoana care doreste obtinerea unui drept.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*