Puncte de prim ajutor în școli, cu sprijinul Crucii Roșii

8 octombrie 2018 | 0 comentarii |

Un prim proiect în acest sens a fost demarat la Tulcea, în unitățile de învățământ care nu dispun ce cabinete medicale, iar la Buzău a fost reluat programul Colgate.

 

În condițiile în care medicina școlară constituie un domeniu precar al sistemului de Sănătate, numărul medicilor școlari și al cabinetelor medicale din școli fiind mult sub minimul necesar, Crucea Roșie încearcă să suplinească această lipsă prin programe pro-active.

Astfel, Programul Colgate® Bright Smiles, Bright Futures, care a debutat în România în urmă cu 25 de ani, începând cu anul 2015 se derulează în parteneriat cu Crucea Roșie. Anul acesta, în județul Buzău, programul se va desfășura și cu sprijinul Inspectoratului Școlar, în toate cele 238 de școli din județ și se va adresa elevilor din învățământul primar.

Programul prin care se înființeazăpuncte de prim ajutor în școli a debutat la Tulcea și ar putea fi extins și în restul țării, prin crearea unor puncte de prim ajutor în unitățile școlare care nu dispun de un cabinet medical propriu și nici de mijloace minime de intervenție în cazul producerii unor accidente în rândul elevilor sau al cadrelor didactice. Proiectul se bucură de colaborarea administrației locale a municipiului Tulcea, care va asigura finanțarea necesară înființării și dotării a opt astfel de puncte de prim ajutor, în tot atâtea școli din oraș.

 

Reprezentanții filialei Tulcea a Crucii Roșii spun că proiectul va fi dus la îndeplinite până la finele lunii noiembrie, fiind identificate deja unitățile școlare în care vor fi înființate punctele de prim-ajutor. Aceștia au mai precizat că acțiunea face parte din proiectul „Puncte de prim ajutor în școli”, demarat ca urmare a faptului că multe unități de învățământ din județ nu dispun de cabinete medicale și nici măcar de dotările minime necesare pentru acordarea primelor îngrijiri în cazul unor accidente.

Pe lângă baza materială cu care vor fi dotate, punctele respective vor dispune și de personal pregătit să acorde primul ajutor. Astfel, în fiecare din cele opt școli va exista un grup format din cinci profesori care s-au oferit voluntari și vor urma cursurile de prim ajutor oferite de Crucea Roșie, astfel că vor fi pregătiți să intervină ori de câte ori va fi cazul.

Totodată, cadrele didactice care vor urma acest curs vor disemina, la rândul lor,  informațiile și în rândul elevilor, astfel încât și aceștia să cunoască măsurile minime de acordare a primului ajutor în caz de urgență.

 

Proiectul a fost demarat și ținând cont de faptul că elevii s-au dovedit foarte receptivi în această privință, iar cunoștințele în domeniul acordării primului ajutor pe care le vor dobândi în școală le vor fi utile pentru tot restul vieții. Inițiatorii programului mai arată că, de multe ori, copiii sunt expuși riscului de a se accidenta atunci când sunt la școală, iar salvarea lor depinde în egală măsură atât de momentul acordării primului ajutor, cât și de priceperea celui care aplică aceste măsuri. În școlile cu cabinete medicale, misiunea revine personalului medical calificat, însă în restul unităților, trebuie să existe personal care să suplinească lipsa cadrelor medicale.

„Dorim să oferim școlilor oportunitatea si uneltele necesare de a-si asuma un rol activ în a suplini, într-o oarecare măsură, lipsa cabinetelor medicale în scoli, dezvoltând abilităţi proprii de intervenţie si de minimizare a efectelor în cazul producerii unor evenimente nedorite. Copiii  sunt generaţia de la care vrem o schimbare. Vrem să știe să reacţioneze atunci când cineva suferă, să nu se teamă de acea persoană si să reacţioneze corect. Niciun sistem nu își va permite să aibă doctor lângă fiecare om, dar fiecare om are pe cineva lângă el, iar acel cineva poate să îl ajute reacţionând corect, explicând dispeceratului care este problema si acţionând astfel încât să ajute” se arată într-un comunicat pe această temă.

 

În ceea ce privește sănătatea orală, la Buzău, pe lângă programul de educație, de care vor beneficia toți elevii claselor primare din școli, în acest weekend, Colgate România, în parteneriat cu Societatea Națională de Cruce Roșie, a demarat o campanie de consultații stomatologice gratuite, de diagnostic cu recomandări pentru tratament, sfaturi de sănătate orală pentru un zâmbet sănătos și mostre gratuite de produse de îngrijire orală. Acțiunea se desfășoară în perioada octombrie – noiembrie, în cinci orașe din țară, prin Programul Zâmbete Colgate, parte a campaniei România merită zâmbete Colgate.

În Buzău, consultațiile stomatologice gratuite au fost oferite elevilor din ciclul primar de la Colegiul Tehnic Buzău și Școala Gimnazială „George Emil Palade”, în zilele de sâmbătă și duminică, 6 și 7 octombrie. Pe lângă consultații, 190 de copii au avut parte de lecții de igienă orală, oferite de voluntarii Crucii Roșii, desfășurate în prezența părinților, dar și de o zonă de joacă unde l-au întâlnit pe îndrăgitul Doctor Măseluță. „Programul Zâmbete Colgate a fost din nou foarte bine primit de către copii și părinții lor, lucru care confirmă nevoia unor astfel de programe de conștientizare în școli. 97, respectiv 93 de copii au beneficiat de consultații stomatologice și lecții de igienă orală în cele două zile în care s-a desfă urat programul. Mulțumim Colgate pentru colaborarea pe care o avem pentru proiectele educaționale și vă mai așteptăm la Buzău!”, a declarat Floarea Bîrzu, director Crucea Roșie Buzău.

Programul Zâmbete Colgate a fost lansat în 2017, și au beneficiat de consultații stomatologice profesionale gratuite copii din 20 de orașe mici din 10 județe ale României.

 


Adaugati un comentariu


 

*