Rectificarea bugetară a fost rectificată. Ministerul Sănătății rămâne cu banii alocați inițial

20 august 2020 | 0 comentarii |

Dezvoltarea, Justiția, Agricultura, MAE, Ministerul Apelor și Pădurilor au primit mai mulți bani decât inițial, iar cele mai mari tăieri s-au operat la Consiliul Concurenței și la Curtea de Conturi.

 

Ordonanța de Urgență 135, prin care s-a făcut cea de-a doua rectificare bugetară din acest an, , conține modificări ale cifrelor mai multor ministere în varianta publicată în Monitorul Oficial, față de varianta inițială.

Astfel, potrivit documentului final, Bugetul de stat pe anul 2020 se majorează la venituri cu suma de 589,9 milioane de lei, iar la cheltuieli se majorează cu 31,144 miliarde de lei credite de angajament şi cu 25,296 miliarde de lei credite bugetare, iar deficitul se majorează cu 24,7 miliarde de lei.

Inițial, textul ordonanței prevedea că „bugetul de stat pe anul 2020 se diminuează la venituri cu suma de 289,4 milioane lei”, iar la „cheltuieli se majorează cu suma de 28,590 miliarde lei credite de angajament și cu suma de 24,416 miliarde lei credite bugetare”.

Deficitul bugetar a rămas la fel (8,6% din PIB), ca și plafonul cheltuielilor de personal (10,6% din PIB).

La fel a rămas și plafonul nominal al cheltuielilor totale, exclusiv asistența financiară din partea Uniunii Europene și a altor donatori pentru bugetul general consolidat (391,344,3 miliarde lei), pentru bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate (44,597 miliarde lei) și alte bugete componente ale bugetului general consolidat  (5.805,5 milioane lei).

S-au modificat sumele pentru bugetul de stat care este 226,132 miliarde lei (anterior era 225,253 miliarde lei), pentru bugetul general centralizat al unităților administrativ-teritoriale – 83.532 miliarde lei (anterior era 84,311 miliarde lei) și pentru bugetul instituțiilor/activităților finanțate integral și/sau parțial din venituri proprii – 34.047 miliarde lei.

 

În contextul crizei Covid-19, Ministerul Sănătății are prevăzut un plus de 3,114 miliarde lei (aceeași sumă prevăzută inițial). Potrivit documentului publicat în Monitorul Oficial, la capitolul „Transferuri cu caracter general între diferite nivele ale administrației“, din suma de 2.984.810 mii lei, reprezentând atât credite bugetare, cât și credite de angajament, 2.152.119 mii lei este aferentă transferurilor din bugetul de stat către bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, și suma de 832.691 mii lei este aferentă transferurilor către bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate pentru acoperirea deficitului rezultat din aplicarea prevederilor legale referitoare la concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.

În cadrul influențelor aprobate în bugetul Ministerului Sănătății, la capitolul „Sănătate“, titlul „Transferuri între unități ale administrației publice“,  bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate“ este majorat cu suma de 10.367 mii lei, atât la credite de angajament, cât și la credite bugetare.

 

Prin derogare de la prevederile legislației în vigoare, Ministerul Sănătății este autorizat să efectueze redistribuiri de credite bugetare și credite de angajament, la capitolul „Sănătate“, de la titlul „Transferuri între unități ale administrației publice“, art. „Transferuri de capital“ la celelalte subdiviziuni bugetare.

De asemenea, Ministerul Sănătății este autorizat să aprobe transferuri de sume pentru realizarea de investiții în „Realizarea branșamentelor la Centrul de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice din cadrul Institutului Regional de Oncologie Iași“, județul Iași, cu credite de angajament și credite bugetare în sumă de 682 mii lei, cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate.

Pentru județe și municipiul București, în scopul achitării plăților restante înregistrate în contabilitatea unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale, inclusiv a instituțiilor publice finanțate integral sau parțial din bugetul local și a spitalelor publice din rețeaua autorităților administrației publice locale la data de 30 iunie 2020 inclusiv, s-a alocat suma de 1,1 miliarde de lei.

 

Ca urmare a secetei din acest an, Ministerul Agriculturii, care în varianta inițială primea 2,995 miliarde lei, în final primește 3,445 miliarde lei, din care 850 de milioane vor fi alocaţi pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de seceta pedologică, care a făcut ravagii în rândul culturilor de toamnă şi în continuare, în anumite zone ale ţării, impactează negativ culturile de primăvară. „Este puţin, dar atât s-a putut“, spune ministrul Adrian Oros, care menționează că după intrarea ordonanței în vigoare, fermierii trebuie să se înscrie la APIA cu cererea de finanţare, pe care trec suma maximă de 925 de lei, la care se adaugă procesul verbal şi datele bancare, iar în li se va vira „un minimum de 80%, cantum ce îl despăgubim în septembrie, iar restul, de 20%, după rectificarea bugetară din octombrie”. Bugetul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor se suplimentează cu suma de 60.000 mii lei, credite bugetare și credite de angajament, pentru „Bunuri și servicii“.

Bugetul iniţial al Ministerului Agriculrturii a fost de 18,3 miliarde de lei, iar potrivit ministrului, cea mai mare parte a sumei primite la această rectificare bugetară va fi alocată sectorului zootehnic, repartiţia sumelor pe ramuri urmând să fie anunţată săptămâna viitoare, după ce se consultă cu asociaţiile, patronatele sau federaţiile de profil.

Ministrul promite că se va întâlni cu fermierii, traderii de inputuri şi cei de cereale, pentru a găsi o soluţie pentru plata la termen a datoriilor agricultorilor, care au deja pierderi însemnate şi nu le pot acoperi, și spune că a avut trei întâlniri cu reprezentanţii sistemului bancar pentru a-i convinge că este necesară amânarea ratelor creditelor.

 

Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri primeşte la rectificare 4,371 miliarde de lei credite de angajament şi 1,540 miliarde de lei credite bugetare, per sold.

Se propun sume suplimentare pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Operaţional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID (+4,340 miliarde de lei credite de angajament şi +1,446 miliarde de lei credite bugetare) şi pentru majorarea, în condiţiile legii, a contribuţiei statului la capitalul social al operatorilor economici din industria naţională de apărare aflaţi sub autoritatea acestuia (129,1 milioane lei). S-au identificat economii în principal la cheltuieli de personal (-25 milioane lei) şi bunuri şi servicii (-10 milioane lei)”.

Ministerul Justiției, care primea inițial 71,6 milioane lei, a primit în final 119,6 milioane lei, iar la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației suma a crescut de la 1,014 miliarde lei, la 1,114 miliarde lei.

Ministerul Afacerilor Externe, inițial primea 21,04 milioane lei, uar în varianta finală are 28,2 milioane lei.

Bani mai mulți a primit și Ministerul Apelor și Pădurilor, a cărei sumă a crescut de la 116,6 milioane lei, la 191,6 milioane lei.

Ministerul Fondurilor Europene primește aceleași credite bugetare, dar crește suma pe credite de angajament de la 1,18 miliar de lei la 2,18 miliarde lei.

Ministerul Economiei primește 1,54 miliarde lei și credite de angajament de peste 4,3 miliarde lei, iar pentru Academia Română s-au alocat 20 milioane lei.

Agenția Națională de Integritate primește în plus 3,18 milioane lei, după ce inițial i se tăiau 4 milioane lei.

Și Ministerul Finanțelor Publice -Acțiuni generale primește ceva mai mulți bani decât inițial, suma finală fiind 14,155 miliarde lei, față de 14,046 miliarde lei cât avea prevăzut inițial.

 

Tăieri mai mici s-au operat la Ministerul Muncii, pentru care inițial bugetul se diminua cu 1,942 miliarde lei, iar în final a primit 1,892 miliarde lei. Aici, documentul prevede majorarea punctului de pensie de la 1 septembrie, la 1.442 de lei, deși bugetul asigurărilor sociale de de stat aferent sistemului public de pensii pe anul 2020 se diminuează la venituri cu 6,8 miliarde de lei, iar la cheltuieli se diminuează atât la credite de angajament, cât şi la credite bugetare, cu 6,82 miliarde de lei. De asemenea, pentru aplicarea prevederilor privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ, actul normativ prevede că „din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului se pot aloca, pe bază de hotărâri ale Guvernului, sume pentru transferuri din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, către Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale”.

Și Ministerul Culturii are o reducere mai mică, de19,3 milioane lei, față de 51,5 milioane lei inițial.

Ministerul Educației primește doar „credite de angajament” de 551,4 milioane lei.

Bugetul Secretariatului General al Guvernului crește cu 124,8 milioane lei (în special pentru biserici), Ministerul Finanțelor Publice primește 483,5 milioane lei, iar Ministerul Afacerilor Interne 1,264 miliarde lei.

Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor primește în urma rectificării bugetare 814,7 milioane lei, la fel ca în proiectul inițial.

Autoritatea Electorală Permanentă va primi 217,8 milioane lei, pentru SRI se acordă 64,3 milioane lei, Serviciul de Informații Externe primește 32,1 milioane lei, Serviciul de Protecție și Pază 2,3 milioane lei, iar pentru Serviciul de Telecomunicații Speciale s-au alocat 64,5 milioane lei.

 

Cele mai mari tăieri au fost operate la Consiliul Concurenței (-28,3 milioane lei) și la Curtea de Conturi (-22,3 milioane lei).

Bugetele au fost diminuate și la Camera Deputaților, unde bugetul s-a redus cu 8 milioane lei, la Consiliul Superior al Magistraturii (-3,7 milioane lei), la Inspecția Judiciară (-5,93 milioane lei), la Institutul Cultural Român (-11,5 milioane lei), dar și la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (-2,19 milioane lei).

Pentru județe și municipiul București, în scopul achitării plăților restante înregistrate în contabilitatea unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale, inclusiv a instituțiilor publice finanțate integral sau parțial din bugetul local și a spitalelor publice din rețeaua autorităților administrației publice locale la data de 30 iunie 2020 inclusiv, s-a alocat suma de 1,1 miliarde de lei.

Articolul referitor la directorii direcțiilor din finanțele județene și suma de 14% din impozitul pe venit ce trebuiau s-o pună într-un cont distinct deschis pe seama direcției generale regionale a finanțelor publice/administrației județene a finanțelor publice, pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, orașelor, municipiilor și județelor, nu mai apare în documentul final.

 


Adaugati un comentariu


 

*