Cu sănătatea „la rever”, în cursa electorală

20 august 2020 | 0 comentarii |

Mai toate partidele cu șanse de a forma Consiliul Județean și Consiliul Local au atras în echipă medici, dar social-democrații și liberalii bat recordul, la Buzău. 

 

Sănătatea este domeniul căruia românii îi acordă cea mai mare atenție în acest an, în condițiile în care pandemia de Covid-19 i-a obligat să constate că riscul de îmbolnăvire le poate afecta nu numai sănătatea, ci și situația socială și financiară. Poate tocmai mizând pe acest factor, politicienii încearcă să valorifice la maximum sănătatea în cursa electorală, care a intrat în linie dreaptă. Desigur, sănătatea a fost dintotdeuna o miză uriașă în campaniile electorale, dar anul acesta are o greutate și mai mare. Cei aflați în funcții își etalează „realizările” de până acum și vin cu noi promisiuni, cei care speră să le ia locul spun că nu s-a făcut destul și vor veni ei cu soluții miraculoase.

Deocamdată, etapa de înscriere a candidaturilor pentru alegerile locale din 27 septembrie s-a încheiat, până luni, 24 august, instanţele la care au fost depuse contestaţii vor anunța hotărârile definitive privind candidaturile, iar vineri, 28 august, începe campania, care se încheie în dimineața zilei de 26 septembrie, la ora şapte.

Lupta pentru consiliile judeţene (41 de preşedinţi) și peste 1.300 de poziţii de consilieri județeni, respectiv pentru aproape 3.200 de posuri de primar și 40.000 de poziţii de consilieri locali, va fi una acerbă, iar foarte mulți candidați din domeniul medical au intrat în cursă, fie pentru că medicii au fost în ultimele șase luni „eroii din linia întâi” în lupta cu coronavirusul, fie pentru că au înțeles că doar implicându-se la nivel decizional vor putea contribui la schimbarea reală a sistemului medical din România. Pe fondul emoțional amplificat de lupta cu pandemia de Covid-19, aceștia vor atrage, cu siguranță, mai multe voturi decât în alte perioade.

 

Dacă până acum se miza pe notorietatea unor nume a căror carieră era la apogeu, acum se valorifică mai degrabă impetuozitatea și dorința de afirmare a unor tineri care s-au remarcat în ultimul timp în domeniul medical. Ce-i drept, și ei și-au făcut probabil calcule preelectorale, pentru că cei mai mulți se regăsesc pe listele partidelor cu șanse reale de a câștiga aceste alegeri, unii aderând la aceste formațiuni în ultima perioadă, fie că sunt nou-intrați în politică, fie că și-au schimbat orientarea politică, motivând că nu se mai regăseau în partidele care i-au propulsat.

La Buzău, PSD și PNL și-au valorificat cel mai bine șansa de a atage voturi din domeniul medical.

Social-democrații se pot lăuda că au investit masiv în sistemul medical la nivelul județului, sub conducerea lui Petre Emanoil Neagu. Aflat în cursă pentru un nou mandat, acesta a alocat sănătății cele mai mari sume pentru investiții în infrastructură și dotări din ultimii 30 de ani, atât din fonduri proprii cât și europene. La nivelul municipiului, Constantin Toma s-a concentrat în mandatul care se încheie mai mult pe educație și infrastructură, dar pare să țintească și sănătatea, pentru un mandat viitor, pentru că și-a atras în echipă mai mulți candidați din domeniu.

La rândul lor, liberalii, fiind la guvernare în acest an, au avantajul de a fi gestionat atât criza sanitară cât și bugetul din domeniul medical, iar dr. Adrian Zoican este unul dintre cei mai cunoscuți medici în plan local.

Pe listele de candidați ale celor două formațiuni politice, atât pentru Consiliul Județean cât și pentru Consiliul Local regăsim nume ale unor profesioniști din domeniul medical care, în ultima vreme, s-au remarcat prin implicarea în gestionarea crizei sanitare.

 

Partidul Social-Democrat, care a intrat în cursă cu același președinte al Consiliului Județean și același primar al municipiului reședință de județ, își valorifică din plin șansele de a merge cu sănătatea „la rever” în campania electorală, atrăgând atenția celor încă indeciști în alegerea celor care le vor reprezenta interesele în următorii patru ani.

Pe lista de candidați ai PSD la Consiliul Județean îl regăsim pe medicul Paul Eugen Rînja, pe care Petre Emanoil Neagu, actualul președinte și candidatul pentru mandatul următor, îl menține pe un loc eligibil. Deși putea să se pensioneze, medicul râmnicean a rămas să lupte cu pandemia în spitalul suport-Covid din Râmnicu-Sărat, în timp ce colegi de-ai săi mai tineri au dat „bir cu fugiții” și are avantajul de a avea deja experiență ca și consilier județean. În plus, Neagu și-a consolidat poziția și printr-o alianță electorală cu Pro-România.

Pentru Consiliul Local Buzău, Constantin Toma și-a atras de partea sa trei femei tinere din domeniul medical, aflate la începutul carierei politice. Un farmacist – Oana Ramona Cătălina Gheorghiu, un medic stomatolog – Mădălina Munteanu și un psiholog – Oana Matache sunt pe primele locuri pe listă.

Și PNL încearcă să-și maximizeze miza pe sănătate la Buzău. Medicul Adrian Zoican, șeful UPU Buzău, este cadidatul acestei formațiuni politice în cursa pentru Palatul Comunal și se află pe un loc eligibil și pe lista de consilieri județeni, unde la funcția de președinte candidează lif=derul formațiunii politice, Cristinel Romanescu.

Deși nu a fost prezent la depunerea candidaturilor, fiind infectat cu SARS-CoV-2, dr. Zoican are o notorietate incontestabilă la nivel local, prin natura profesiei, având totodată avantajul că a reprezentat aceeași formațiune, la nivelul miniparlamentului județean, în mandatul care se încheie.

De asemenea, medicul veterinar Florin Sangiu, președintele Colegiului Medicilor Veterinari Buzău, și medicul anestezist Florin Năstase de la Spitalul Județean de Urgență, la rândul lor foarte cunoscuți electoratului buzoian, se află pe lista pentru Consiliul Local Municipal.

În plus, PNL are avantajul de a se afla la guvernare în această perioadă și, chiar dacă se află într-un război fără precedent cu PSD și s-a aflat în situația fără precedent de a gestiona pandemia de coronavirus, are încă o poziție confortabilă în sondaje și ține în mână bugetul, către care își îndreaptă atenția o mare parte a candidaților și a electoratului, mai ales din domeniul medical.

 


Adaugati un comentariu


 

*