Refugiații din Ucraina vor fi testați și vaccinați și li se vor acorda îngrijiri medicale în România

25 februarie 2022 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a declarat că testarea Covid a refugiaților din Ucraina este prioritară și se vor iniția demersuri legislative pentru ca aceștia să fie exceptați de la carantinare şi completarea formularului de intrare în țară.

 

Forțele militare ale Rusiei au invadat Ucraina, la primele ore ale dimineții de joi, cu rachete, tancuri și tiruri de artilerie, pe trei flancuri. Potrivit Kievului, au fost lovite ținte militare și civile, au fost capturate centrala nucleară de la Cernobîl și Insula Șerpilor, iar potrivit unei declarații televizate a lui Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, 137 de ucraineni au murit în cursul primei zile a asaltului pornit de trupele ruse, atât de soldați, cât și de civili, potrivit BBC.

Ministrul ucrainean al sănătăţii Oleh Liaşko a declarat joi, că 57 de oameni au fost ucişi şi 169 au fost răniţi după ce Rusia a lansat o invazie la scară mare asupra Ucrainei. Conform oficialului ucrainian, au fost reorganizate unitățile de sănătate pentru a face loc cetățenilor care au nevoie de asistență medicală ca urmare a ostilităților, menționând că între țintele atacului s-au aflat și spitale și personal medical, inclusiv în orașele Avdiivka și Vuhledar din Donețk, iar între victime s-ar afla și lucrători medicali. Potrivit comandamentuli militar de la Kiev, într-una dintre explozii au fost uciși patru civili din spitalul Vuhledar, Donețk, iar alte 10 persoane, printre care și șase doctori, au fost rănite în această explozie provocată de un obuz care a căzut asupra spitalului, scrie The Guardian.

 

Mii de ucrainieni fug din calea dezstrului și au luat cu asalt granițele Republicii Moldova. Câteva sute au au trecut, joi, frontiera cu România, în județul Suceava.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu a anunțat că România ar putea primi 500.000 de refugiați ucraineni și că aceștia ar putea fi găzduiți în taberele amplasate în 4 județe.

Ministrul român al Sănătății, Alexandru rafila, spune că România este pregătită să le ofere refugiaților testare COVID, vaccinare și, la nevoie, îngrijiri medicale, iar joi a discutat cu directorii direcţiilor de sănătate publică şi cu prefecţii judeţelor din zona de graniţă a Ucrainei, pentru a găsi soluții.

Trebuie să găsim o soluţie să îi testăm, să îi vaccinăm, dacă este cazul, şi trebuie să iniţiem şi demersurile legislative care să excepteze această categorie de persoane de la măsurile legate de carantină şi de completarea acelui formular electronic. Vă daţi seama, este şi greu să stabileşti domiciliul, pentru că ei, dacă solicită statutul de azilant, trebuie să le oferim condiţii de cazare pe de o parte, iar pe de altă parte trebuie să le oferim acces la serviciile de sănătate, nu numai de urgenţă, pentru că pot avea şi alte patologii care să necesite consult, medicaţie, iar lucrul acesta trebuie organizat. Au participat şi reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurără de Sănătate, deşi am făcut un soi de parcurs încât în zilele următoare să putem să operaţionalizăm complet acest sistem”, a afirmat Alexandru Rafila.

 

Ministrul Sănătăţii a menționat că „există suficiente teste rapide la nivelul DSU şi le vom trimite foarte rapid în teritoriu, iar testarea acestor persoane e prioritară, pentru a nu favoriza în niciun fel transmiterea coronavirusului. Noi sperăm să înceteze cât mai repede conflictul şi să fie o situaţie tranzitorie. Bineînţeles că trebuie luat în calcul lucrul acesta şi există o inventariere a capacităţilor de cazare. Inclusiv se va organiza de MAI facilităţi pentru a putea caza aceste persoane sau facilităţi hoteliere”, a declarat Alexandru Rafila

Referitor la asistența medicală, ministrul Sănătății a menționat că „aici, lucrurile trebuie făcute în colaborare cu DSU şi în cooperare cu sistemul european. Dacă discutăm de asistenţă medicală fizică, în teren, sigur lucrul acesta s-a mai făcut şi la începutul pandemiei, dar aici, în principiu, Direcţia Medicală a MapN poate să organizeze o astfel de asistenţă medicală”.

 

Polonia a anunțat încă de joi dimineață că a pregătit un tren medical pentru a transporta răniții din Ucraina. Ministrul polonez al Sănătății a declarat că țara sa este pregătită să ajute persoanele care fug de teama războiului și a dat asigurări că fiecare refugiat ucrainean va beneficia de acces la servicii medicale, inclusiv de spitalizare, la nevoie, menționând că 120 de spitale au fost desemnate să pregătească paturi pentru victimele bombardamentelor din Ucraina. În total, a mai spus ministrul, vor fi disponibile câteva mii de paturi pentru cei răniți în războiul din Ucraina.

De asemenea, au fost deschise nouă centre de recepție a refugiaților de-a lungul frontierei cu Ucraina.

Germania a promis că va ajuta Polonia să facă față fluxului mare de imigranți ucraineni așteptați. „Vom acorda ajutor masiv statelor afectate (de fluxul de refugiați ucraineni – n.red.), în special pe vecinii noștri polonezi” a declarat ministrul german de Interne, Nancy Faeser.

 


Adaugati un comentariu


 

*