Remedii la indemana pentru arsurile la stomac

Aceasta senzatie neplacuta e data de refluxul gastric, in urma caruuia continutul acid din stomac ajunge in partea inferioara a esofagului.

 

arsuri la stomacFiecare din noi a resimtit cel putin o data in viata acea senzatie neplacuta de „arsura la stomac”, statisticile aratand faptul ca 10 la suta din populatie se confrunta zi de zi cu acest discomfort. Arsurile la stomac reprezinta senzatia extrem de neplacuta de arsura sau caldura resimtita la baza sterunlui, dar si retrosternal si apar ca urmare a refluxului gastric acid dinspre stomac spre esofag, care irita mucoasa esofagiana. Disconfortul apare deoarece mucoasa esofagului, spre deosebire de mucoasa gastrica, nu este acoperita de stratul protector de mucus, fiind astfel iritata de continutul acid. In mod normal, o trapa musculara denumita sfincter esofagian inferior mentine acidul gastric in stomac, inasa anumite alimente precum ciocolata, cafeaua, ceaiul, dropsurile cu menta, alcoolul, mesele bogate in grasimi determina relaxarea acestui sfincter. Arsurile mai pot aparea si ca urmare a iritarii directe a mucoasei esofagului din cauza condimentelor, citricelor, rosiilor sau din cauza fumatului. De asemenea, obiceiul de a ne intinde in pat imediat dupa masa poate duce la aparitia acestor arsuri, intrucat astfel se anuleaza pasajul gravitational al alimentelor din esofag catre stomac. Alti factori care pot porvoca arsurile la stomac sunt obezitatea, tusea cronica, ridicarea de greutati, imbracamintea stramta sau bauturile carbogazoase.

 

suc de castrasvetiPentru a scapa de senzatia neplacuta data de aceste arsuri exista cateva remedii la indemana, cu efect imediat. Astfel, specialistii recomanda ca in momentul in care se resimt primele semne prevestitoare ale arsurilor, sa se bea un pahar mare cu apa, care va „spala”acidul gastric patruns in esofag. Eficienta este si infuzia de ghimbir, care determia relaxarea muschilor ce captusesc peretii esofagului, astfel incat acidul gastric sa nu fie impins in sus. Pentru a ameliora arsurile, sunt recomandate si ceaiurile de anason, chimen si fenicul, precum si cele de scortisoara si nucsoara.

Eficient in neutralizarea acidului patruns in esofag este si bicarbonatul de sodiu. In acest caz, se amesteca o jumatate de lingurita de bicarbonat  si cateva picaturi de suc de lamaie in jumatate de cana de apa calda. Este de evitat sa se bea doar bicarbonat diluat, fiind nevoie si de suc de lamaie pentru a scapa de o parte din gazul pe care bicarbonatul il produce in stomac atunci cand intra in contact cu acizii. Un efect similar poate fi obtinut, consumand sucul alcalin al unor legume precum castravetii, morcovii, ridichile sau sfecla rosie.


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*