Reprezentare la vârf a Spitalului Săpoca la Conferința „Psihiatrie și Psihologie Medico-Legală” de la Sibiu

12 decembrie 2022 | 0 comentarii |

Interrelaționarea Psihiatriei cu Psihologia și Medicina legală și succesul terapeutic în reabilitarea socio-familială a pacientului au suscitat interesul a peste 800 de medici, psihologi, asistenți sociali, medici rezidenți, masteranzi și studenți prezenți la eveniment.   

 

Specialiștii Spitalului de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca au participat, alături de peste 800 de medici, psihologi, asistenți sociali, medici rezidenți, masteranzi și studenți din întreaga țară, la Sibiu, la cea de-a doua ediție a Conferinței Psihiatrie și Psihologie Medico-Legală – Inter și Transdisciplinaritate. Evenimentul a fost organizat în perioada 8-10 decembrie, în format hibrid, de Spitalul Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” din Sibiu, alături de Spitalul Clinic Județean de Urgență – Serviciul Județean de Medicină Legală și de Universitatea „Lucian Blaga”, cu sprijinul Colegiului Medicilor Sibiu.

Ceremonia de deschidere a evenimentului a avut loc în Aula Magna a Facultăţii de Medicină a Universității „Lucian Blaga”  „Ne bucurăm că și în acest an există un interes foarte ridicat în ceea ce privește numărul de participanți și temele abordate și ne onorează faptul că reputați lectori din aceste domenii au acceptat invitația de a susține și de a ne împărtăși vasta lor experiență în cadrul conferinței. Interesul ridicat al participanților a făcut ca evenimentul să fie organizat pe parcursul a trei zile, iar Facultatea de Drept „Simion Bărnuțiu” Sibiu” s-a alăturat eforturilor noastre de a face din acest eveniment științific unul emblematic la nivel național, a transmis, în deschiderea evenimentului, șef lucrări dr. Ciprian Băcilă, director medical Spitalul Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” Sibiu.

 

Speakeri din țară și din străinătate au prezentat, pe parcursul celor trei zile ale evenimentului, o serie de prelegeri educaționale, simpozioane și dezbateri în domeniul medicinei legale, psihiatriei, psihologiei și asistenței sociale, iar specialiștilor din domeniul medical li s-au alăturat reprezentanți ai instituților de sprijin – poliție, jandarmerie, ambulanță, parchet și judecătorie, care au adus în discuție necesitatea colaborării inter și intrainstituționale, precum și adaptarea la legislația și mijloacele de abordare europeană și internațională a cazurilor din sfera psihiatriei.

Împreună au încercat să identifice cele mai moderne și mai eficiente mijloace de prevenție și terapie în psihiatrie și au subliniat rolul cercetării și interdisciplinarității în cercetarea medicală clinică și importanța colaborării și comunicării eficiente între Psihiatrie, Psihologie și Medicină legală și a interconexiunii celor trei discipline, în scopul obținerii succesului terapeutic și reabilitarea socio-familială a pacientului cu afecțiuni psihiatrice.

 

Temele unor prezentări de caz precum „Patologia indusă de alcool în expertiza medicolegală psihiatrică – E.W.”, „Criminalitatea feminină – cauze și efecte sociale”, „Toxicofilia și arta în România”, „Tulburarea depresivă cu refugiu toxic etilicconsecințe socio-familiale și medico-legale”, „Aspecte medico-legale în boala Alzheimer”, „Internarea nevoluntară – perspective clinice”, „Implicațiile medico-legale în cazul unui pacient cu demență”  sau „Tulburarea afectivă bipolară, implicații medicolegale” au generat dezbateri ample ale participanților.

Participanții la eveniment au încercat să clarifice, pe lângă problemele medicale și modul în care acestea pot și este necesar să fie gestionate, aspectele medico-legale și implicațiile juridice în cazul pacientului cu afecțiune psihică și să identifice aspectele de cauzalitate și/sau corelație dintre alcool, consumul de substanțe psihoactive și violență, precum și predispoziția către criminalitate a unor persoane cu dizabilități mintale sau agresivitatea personalităților patologice, precum și modul de abordare a acestora.

 

Pe agenda simpozionului „Managementul în Spitalul de Psihiatrie”, la care au participat manageri ai spitalelor de psihiatrie din țară, Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca a fost prezent cu lucrarea „Particularități în aplicarea măsurii de siguranță prevăzută de art. 110 Cod Penal, iar conducerea Spitalului Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” Sibiu a prezentat „Principalii predictori întâlniți în cazul internărilor nevoluntare”.

Tulburările de personalitate, comportament și criminalitate”, „Necesitatea abordării interdisciplinare a persoanelor cu afectare a capacității de exercițiu” și „Necesitatea unei colaborări interdisciplinare în scopul propunerii de măsuri de siguranță” au fost dezbătute în cadrul unor mese rotunde moderate de medicii Aurel Nireștean și și Emese Lukacs Erika (UMFST Târgu Mureș), de prof. univ. dr. Silviu Morar (Universitatea „Lucian Blaga”) și șef lucr. dr. Ciprian Băcilă (Spitalul Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda”), respectiv, de Victor Idriceanu (manager Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Grajduri) și Hadrian Marius Jean Vaida (Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Stei).

 

Au suscitat, de asemenea, interesul participanților și dezbateri ample, teme precum influența pandemiei de COVID-19 asupra persoanelor cu afecțiuni psihiatrice și consecințele pe termen lung, alinierea la spațiul european și global din punct de vedere al terapiilor medicale și abordării juridice, cu focus pe „Investigarea trecutului psihiatric în decesele datorate sevrajului etanolic – prezentări de caz și date din literatură”, „Autopsia medico-legală a pacienților psihiatrici internați – între utilitate practică și rol de prevenție a abuzurilor”, „Tulburarea de personalitate borderline și incestul”, „Implicații medico-legale ale tulburărilor comportamentului sexual la adulți”, „Aprecieri medico-juridice privind noțiunile de consimțământ și constrângere morală la persoanele cu patologie psihiatrică, victime ale infracțiunii de viol”, „Examinarea medico-legală a copilului victimă a violenței fizice și sexuale – Metoda Barnahus”, „Provocările aduse de reconfigurarea legislativă a măsurilor de ocrotire a persoanei fizice majore cu dizabilități psihosociale sau intelectuale”, „Profile of Greek NGRI patients committing a crime in the first psychotic episode”, „Implicații medico-legale în Tulburarea de Spectru Autist la adult”, „Simularea tulburărilor mintale și de comportament. Aplicații psihodiagnostice și aspecte metodologice”, „Relația dintre empatie și reziliență în mediul academic”, „Profilul consumatorului de droguri, obligații la monitorizare psihiatrică” etc.

 


Categorii: Actual, Eveniment

Adaugati un comentariu


 

*