REZIDENȚIAT 2024: Concursul de admitere are loc pe 17 noiembrie

18 septembrie 2024 | 0 comentarii |

Concursul de admitere în rezidenţiat pe post şi rezidenţiat pe loc în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie va fi organizat la data de 17 noiembrie 2024. Concursul se desfăşoară în centrele universitare Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara.

 

După ce a anunțat, în urma negocierilor cu asociațiile studențești, că structura formei de organizare a rezidențiatului nu se modifică, Ministerul Sănătății a publicat, miercuri, în transparență decizională, Ordinul de aprobare a Metodologiei pentru desfăşurarea concursului de admitere în rezidenţiat pe loc şi pe post în Medicină, Medicină dentară şi Farmacie, sesiunea 2024. Potrivit actului normativ, concursul se desfăşoară pe 17 noiembrie, sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, identice pentru toate centrele universitare în care se organizează concursul, pe o durată de 4 ore.

Concursul se desfăşoară în centrele universitare Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara.

Pentru a fi declarați admiși, candidații trebuie să obțină un punctaj minim de promovare de 60% din punctajul maxim realizat la nivel naţional pentru cele 200 de întrebări, pentru fiecare domeniu. Ocuparea locurilor / posturilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obţinut, în limita locurilor / posturilor publicate la concurs, alcătuindu-se o singură clasificare naţională pentru fiecare domeniu.

 

Medicii, medicii dentiști / stomatologi şi farmaciştii care devin rezidenţi pe loc vor încheia un contract individual de muncă pe perioadă determinată, egală cu durata rezidenţiatului, cu unitatea sanitară la care au fost repartizate locurile pentru rezidenţiat, iar cei care devin rezidenţi pe post încheie contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată cu unitatea sanitară publică ce a publicat postul respectiv, cu respectarea prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, aprobată prin Legea nr. 103/2012, cu modificările şi completările ulterioare.

Unităţile şi specialităţile pentru care se organizează concurs de admitere în rezidenţiat pe post sunt aprobate prin ordin al ministrului Sănătăţii.

Potrivit metodologiei de organizare şi desfăşurare a concursului, Ministerul Sănătăţii va încheia, cu UMF „Carol Davila” din Bucureşti, UMF „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, UMF Craiova, UMF „Grigore T. Popa” din Iaşi, UMFST „George Emil Palade” din Târgu Mureş şi UMF „Victor Babeş” din Timişoara, contracte în baza cărora se stabilesc obligaţiile şi responsabilităţile părţilor şi sumele ocazionate de cheltuielile de organizare şi desfăşurare, suportate din taxa de înscriere la concurs.

 

Cifra de şcolarizare pe domenii şi specialităţi este aprobată prin ordin al ministrului Sănătăţii. Numărul de locuri şi posturi pe domenii şi specialităţi se stabileşte defalcat, pe centre universitare, inclusiv pentru centrele universitare cu facultăţi de medicină, medicină dentară / stomatologie şi farmacie, în funcţie de capacităţile de pregătire pe specialităţi ale acestora, de către Ministerul Sănătăţii şi universităţile de Medicină şi Farmacie din România şi se aprobă prin ordin al ministrului sănătăţii.

Pentru organizarea concursului de admitere în rezidenţiat este desemnată o comisie centrală de rezidenţiat, formată din reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Ministerului Educaţiei şi ai universităţilor de Medicină şi Farmacie din România, aprobată prin ordin comun al ministrului Educaţiei şi al ministrului Sănătăţii.

La nivelul centrelor universitare care organizează concursul de admitere în rezidenţiat, rectorii universităţilor desemnează comisii locale de concurs prin act administrativ. Comisiile locale de concurs sunt formate din preşedinte şi un număr de 4 – 6 membri, incluzând şi un reprezentant al Direcţiei de Sănătate Publică din centrul universitar în care se desfăşoară concursul. Nominalizarea persoanelor va ţine cont de eventualele incompatibilităţi.

 

Se pot înscrie și prezenta la concurs: candidaţii posesori ai unei diplome de licenţă în profil medico-farmaceutic uman sau ai unei diplome echivalente cu aceasta; rezidenţii aflaţi în pregătire, cu respectarea prevederilor art. 6 din Ordonanţa Guvernului nr. 18/2009, aprobată prin Legea nr. 103/2012, cu modificările şi completările ulterioare; specialiştii care doresc să efectueze pregătire într-o altă specialitate, cu respectarea prevederilor legale cu privire la obţinerea celei de-a doua specialităţi. Specialiştii care au efectuat programul de pregătire prin rezidenţiat, forma pe post, pot obţine a doua specialitate după îndeplinirea condiţiei din actul adiţional încheiat la contractul de muncă; candidaţii care îndeplinesc condiţiile privind cetăţenia și care nu au împlinit vârsta standard de pensionare, stabilite de Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi au diplomă de licenţă în profil medico-farmaceutic uman sau o diplomă echivalentă cu aceasta. Candidaţii trebuie să fie apţi din punct de vedere medical (fizic şi neuropsihic) pentru exercitarea activităţii în domeniul pentru care candidează, conform certificatului medical aflat la dosarul de înscriere.

 

Pentru candidaţii medici specialişti, medici stomatologi specialiști, respectiv farmaciști specialiști, formarea în a doua specialitate se poate obţine numai în regim cu taxă. Taxa anuală pentru pregătirea într-o nouă specialitate, obţinută prin concurs de admitere în rezidenţiat, este aceeaşi cu cea prevăzută pentru a doua specialitate fără concurs de rezidenţiat.

Înscrierile pentru concurs se fac prin Direcţiile de Sănătate Publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, respectiv prin ministerele cu reţea sanitară proprie, în perioada 9 – 22 octombrie 2024. Programul de depunere a dosarelor va fi: pentru zilele de luni până joi între orele 9.00 – 16.00, iar pentru zilele de vineri, 9.00 – 14.00. Direcţiile de sănătate publică, respectiv ministerele cu reţea sanitară proprie îşi vor adapta numărul punctelor de depunere a dosarelor în funcţie de fluxul de candidaţi.

Dosarele de concurs pot fi depuse prin poştă sau servicii de curierat, în perioada 9 – 22 octombrie 2024 inclusiv, data poştei.

Tematica și bibliografia de concurs pot fi consultate pe site-ul oficial: rezidentiat.ms.ro

 


Adaugati un comentariu


 

*