Ministerul Sănătății: Forma de organizare a concursului de rezidențiat nu se modifică

17 septembrie 2024 | 0 comentarii |

În urma solicitării studenților, Ministerul Sănătății a decis că organizarea concursului de intrare în rezidențiat rămâne unitară la nivel național, pentru domeniile Medicină, Medicină dentară și Farmacie.  

 

Forma de organizare a concursului de rezidenţiat va rămâne nemodificată, informează Ministerul Sănătăţii, care precizează că decizia a fost luată ca urmare a consultărilor cu asociaţiile studenţilor din universităţile de Medicină și Farmacie, care au informat ministerul că, în urma unor consultări interne, majoritatea studenților au optat pentru menținerea actualei forme de desfășurare a concursului de rezidențiat.

În urma discuţiilor dintre ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, şi reprezentanţii studenţilor, s-a ajuns la un acord privind susţinerea punctului de vedere majoritar al studenţilor de a continua organizarea concursului de rezidenţiat prin concurs unitar, naţional, pentru domeniul medicină, domeniul medicină dentară şi, respectiv, domeniul farmacie, cu tematică şi bibliografie unice”, transmite Ministerul Sănătății, într-un comunicat remis presei.

 

Totodată, Ministerul Sănătăţii precizează că susţine prelungirea termenului minim de comunicare a bibliografiei de concurs, de la 6 luni la 12 luni.

Reprezentanţii studenţilor au apreciat, de asemenea, modificarea recent adoptată de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei, care permite recunoaşterea stagiilor de practică efectuate în străinătate direct de către coordonatorul de rezidenţiat din centrul în care aceştia îşi desfăşoară activitatea”, se arată în comunicat.

Consultările cu reprezentanții studenților au avut loc în contextul în care proiectul de ordonanță de urgență (OUG) lansat de Ministerul Sănătății în dezbatere publică, pe 26 august, prevedea că admiterea în rezidențiat se va organiza, începând din 2026, prin concurs pe patru subdomenii – specialități medicale, specialități chirurgicale, specialități paraclinice și de laborator și subdomeniul anestezie și terapie intensivă și medicină de urgență.

 

Comunicatul face însă referire doar de concursul de intrare în rezidențiat, astfel textul final al ordonanței care face referire la examenul de absolvire a rezidențiatului și obținerea titlului de specialist și care stabilește că „începând cu sesiunea de examen din semestrul I al anului 2026 proba scrisă a examenului pentru obținerea titlului de medic, medic stomatolog și, respectiv, farmacist specialist se desfășoară cu subiecte unice pe țară pentru fiecare specialitate”, iar probele clinice sau practice vor fi susținute în fața unor comisii propuse de instituțiile de învățământ superior de medicină și farmacie acreditate, cu avizul colegiilor profesionale și numite prin ordin al ministrului sănătății, rămâne așa cum este prevăzut în proiect.

În prezent, examenul de specialitate se organizează în centrele universitare în care s-a efectuat pregătirea, fiind susținut în fața unei comisii de specialiști propuse de universitățile de medicină şi farmacie acreditate.

 


Adaugati un comentariu


 

*