Rezidentiatul, pragul din fata „stafetei” in familiile de medici buzoieni

24 noiembrie 2012 | 1 comentariu |

Intre cei aproape 1.900 de absolventi inscrisi la examenul de rezidentiat  din 25 noiembrie care vor sustine examenul la Universitatea „Carol Davila”, se numara fiica medicilor Irina si Ion Japie si cea a dr. Maria Cristache, care se pregatesc sa preia stafeta in familie. Fiica as. Tanta Dragomir a ales sa plece in Germania.

 

Doar o zi mai desparte tinerii absolventi de medicina, medicina dentara si farmacie de examenul de rezidentiat. Duminica, 25 noiembrie 2012, Ministerul Sanatatii va organiza concursul de Rezidentiat, sesiunea 2012.

5.371 absolventi ai universitatilor de medicina si farmacie s-au inscris si  vor concura pe 3.778 locuri si posturi scoase la concurs. Cei mai multi medici tineri, 4.142, s-au inscris pentru locurile si posturile scoase la concurs in domeniul medicina, alti 931 au optat pentru locurile si posturile din domeniul medicina dentara, iar 298 vor sustine concursul pentru domeniul farmacie.

In sesiunea din 2012, dintre cele 3.778 locuri si posturi scoase la concurs, un numar de 3.558 sunt pentru domeniul medicina, 250 pentru medicina dentara si 170 pentru farmacie.

Potrivit DSP Buzau, 10 candidati s-au inscris pentru posturile oferite de spitalele din judet, dar pe listele afisate pe site-ul Ministerului Sanatatii sunt mai multi medici tineri buzoieni care vor sustine examenul de rezidentiat. Unii sunt absolventi de anul acesta, altii sunt dintre cei care nu au reusit sa ia rezidentiatul anul trecut, iar altii vor sa opteze pentru alta specialitate decat aceea pe care au „prins-o” la examenul precedent.

 

Emotii mari la preluarea stafetei

 

Dr. Ion Japie

Intre candidatii la examenul de duminica se afla si dota tinere din familii de medici buzoieni, care vor sa continue traditia familiei.

Este vorba despre Ecaterina-Maria Japie (fiica fam. dr. Irina si Ion Japie) si Ana-Maria Cristache (fiica medicului psihiatru Maria Cristache), care sustin examenul pentru domeniul medicina. Alexandra Nicoleta Dragomir (fiica as. Tanta Dragomir de la Cabinetul DV din Ambulatoriul Titulescu), a aplicat pentru rezidentiat la o clinica in Germania si va sustine interviul, marti.

In dubla sa calitate de parinte si presedinte al Colegiului Medicilor, dr. Ion Japie considera ca „examenul de anul acesta are si plusuri, si minusuri. Este bine ca se poate concura si pentru clinicile universitare, dar minusurile constau in faptul ca locurile si posturile sunt alocate pe centre universitare, iar la Bucuresti sunt cei mai multi candidati, in timp ce in alte centre din tara este omul si locul, ceea ce creeaza o inechitate, pe langa faptul ca nici subiectele nu sunt unice pe tara. Personal, le doresc succes tuturor concurentilor si nu vreau sa ma gandesc la faptul ca unii dintre ei, dupa sase ani de facultate si cu licenta in buzunar, vor fi someri”, a declarat pentru Sanatatea Buzoiana dr. Japie, care-si doreste ca fiica sa prinda un post la Spitalul Judetean de Urgenta, in specialitatea Ortopedie, pentru a continua traditia in familie si a veni „acasa”, fiul doctorilor Japie, Ionut, tot medic, ramanand in clinica, la Bucuresti.

Colegiul Medicilor a cerut guvernantilor sa ia in calcul triplarea salariilor medicilor rezidenti, daca se doreste ca acestia sa nu plece in masa in strainateta, de unde ofertele curg garla..

 

Mirajul Europei

 

Dr. Maria Cristache

In ciuda faptului ca absolventele buzoiene au fost studente eminente, emotiile sunt nelipsite in fata examenului, fiecare dorindu-si sa acceada in specialitati medicale in care sunt locuri putine si multi candidati.

Dr. Maria Cristache se bucura ca fiica sa vrea sa se specializeze in psihiatrie si sa preia astfel stafeta „desi sunt extrem de putine posturi in aceasta specialitate, iar candidati, cinci pe un loc. Este insa foarte bine ca in sfarsit, clinicile si spitalele mari sunt accesibile si rezidentilor. Mai trist este insa ca bibliografia se invarte in jurul unor tematici de acum 50 de ani si nu se bazeaza pe noutatile in materie”. Are emotii, ca orice parinte, dar crede in sansa fiicei sale, pentru ca „a muncit foarte mult” si se bucura ca exista deschidere catre Europa, chiar si in Elvetia, astfel ca tinerii pot prinde burse de specializare sau pentru doctorat in tari in care medicina este foarte avansata.

Emotii mari sunt si in familia Dragomir. „Alexandra a optat pentru specializare la o clinica din Germania, iar marti va sustine interviul pentru a se decide daca are mai multe abilitati pentru pediatrie sau cardiologie, acestea fiind specialitatile in care vrea sa profeseze. In ciuda faptului ca este singurul nostru copil, am acceptat sa plece in strainatate, pentru a beneficia de specializare in conditii mai bune. Ea nu exclude revenirea in tara, daca se vor schimba si conditiile din sistemul sanitar romanesc”, spune, cu emotie si urand succes tuturor rezidentilor, Tanta Dragomir, mama sa.

 

Aproape 1.900 de concurenti, la Bucuresti

 

1.899 de candidati s-au inscris la examenul de rezidentiat care se va sustine pe 25 noiembrie in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti. 1.474 dintre ei s-au inscris pentru medicina, 303 pentru  medicina dentara, iar pentru farmacie, 122 de candidati, potrivit unui comunicat al Centrului universitar bucurestean. La fel ca in fiecare an, o comisie formata din cadre didactice universitare s-a retras miercuri intr-un loc special amenajat pentru elaborarea si redactarea subiectelor pentru examenul de rezidentiat. Membrilor comisiei le este interzisa comunicarea prin orice mijloace cu orice alta persoana din afara grupului de lucru.

La „Davila” isi vor „juca” sansa medicii tineri care au optat pentru posturile  publicate in judetele Arges, Braila, Bucuresti, Buzau, Calarasi, Constanta, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Ilfov, Prahova, Teleorman, Tulcea si pentru locurile publicate in centrele universitare Bucuresti si Constanta.

Noutatea din acest an este aceea ca organizarea concursului de rezidentiat pe post se face si pentru spitalele clinice si judetene, nu numai pentru spitalele mici, ca un element de sustinere a tinerilor medici pentru continuarea carierei profesionale in tara. De asemenea, numarul posturilor scose la concurs nu s-a mai stabilit aleator, numai pe criterii istorice, ci in functie de dinamica de personal din ultima perioada.

 

Prezenta in salile de examen, la ora 8:30

 

La fel ca anul trecut, Ministerul Sanatatii anunta ca si in acest an, concursul pentru rezidentiat se va desfasura  descentralizat, in sase centre universitare din tara: Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, Tg. Mures, Timisoara si Craiova pentru toate domeniile, respectiv medicina, medicina dentara si farmacie, pe baza tematicilor anuntate.

Duminica, la ora 8.30, candidatii trebuie sa fie prezenti in salile specificate in listele publicate, cu buletinul/cartea de identitate sau pasaportul asupra lor, documente ce trebuie sa fie in termen de valabilitate, anunta Biroul de presa al MS.

Concursul se desfasoara sub forma de test-grila, cu 200 de intrebari, pe durata a 4 ore. Punctajul minim de promovare reprezinta 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de intrebari pentru fiecare domeniu. Punctajul minim de promovare se calculeaza la nivelul fiecarui centru universitar in care se organizeaza concursul. Ocuparea locurilor/posturilor in specialitate se face in ordinea punctajului de promovare obtinut, pe fiecare centru universitar, in limita locurilor/posturilor publicate pentru fiecare domeniu in centrul universitar respectiv, alcatuindu-se o singura clasificare pentru fiecare domeniu.

Alte detaliile privind concursul de Rezidentiat se gasesec pe pagina oficiala de web www.rezidentiat.info.


Categorii: Eveniment, Institutii

Comentarii (1)

  1. Costache spune:

    La parinti de calitate, copii exceptionali. Bravo lor si SUCCES!

Adaugati un comentariu


 

*