Romania, destinatie preferata pentru turismul dentar

Calitatea servicilor medicale, similara cu cea din Occident dar la preturi mult mai mici, a dublat numarul pacientilor care ne-au vizitat anul trecut pentru diferite tratamente stomatologice.

 

8-m-stomatologie-ssUn lant de clinici stomatologice din Capitala, a carui cifra de afaceri provine in cuantum de 10 la suta din turismul medical, a dat publicitatii, zilele trecute, rezultatele unui studiu privind evolutia acestui fenomen in cursul anului trecut. Raportul arata ca, in Romania, turismul dentar este in plina dezvoltare. Numarul celor care au venit in tara anul trecut pentru a se trata in cabinetele romanesti a fost dublu fata de cel inregistrat in 2014. Reprezentantii clinicii sustin ca acest fapt se datoreaza in mod special dezvoltarii centrelor de implantologie, care paractica preturi mult mai accesibile decat cele din strainatate, desi pentru romani, acestea raman destul de piperate. Pentru un strain, insa, mai ales daca provine din tarile din Vest, preturile practicate in Romania sunt accesibile, situatia materiala a acestora permitandu-le un voiaj de cateva zile aici, pentru a-si trata dantura. Piata a simtit acest lucru, asa ca in ultima vreme tot mai multe centre de implantologie s-au dezvoltat, concentrandu-se asupra potentialilor pacienti din strainatate.

 

dentist stomatologIonut Leahu, unul din medicii stomatologi din cadrul lantului de clinici care a publicat studiul, spune ca  un strain lasa, in medie, 4.800 de euro in clinica, pentru servicii complexe, majoritar de implantologie. „Preturile de la noi sunt de doua, trei ori mai mici decat in Europa de Vest, asa ca, oricare ar fi suma pentru transport si cazare, tot se face o economie. Calitatea serviciilor si materialelor utilizate de clinicile noastre respecta normele europene, preturile mici fiind doar rezultatul situatiei economice actuale din Romania. Cheltuielile lunare, ma refer aici la salarii, taxe, facturi, chirie, sunt mai mici aici, comparativ cu alte tari din Europa. Majoritatea pacientilor sunt din Italia si Spania, doua tari cu o comunitate mare de romani”, a mai declarat acesta.

Potrivit aceluiasi raport, un pacient roman lasa la dentist, in medie, 2.500 de lei, echilibrul provenind nu din costurile servicilor de rutina, ci din lucrarile de implantologie de care ar avea nevoie mai bine de jumatate din populatia de peste 20 de ani.

 

dentistIn ceea ce priveste profilul pacientului strain, acesta este in general de origine italiana, in jurul varstei de 50 de ani, cu probleme parodontale grave, tratamente nereusite in trecut si cu indicatie de reabilitare orala completa.

Amelia Slatineanu, consultant in turism medical spune ca „din momentul in care pacientul accepta planul de tratament propus, i se pune la dispozitie un specialist care se ocupa de organizarea sejurului medical. Asta inseamna ca ne ocupam de transferul de la aeroport si prezentarea variantelor de cazare, in functie de acordurile incheiate. Il putem caza chiar in aceeasi locatie unde se afla clinica. Ii stam la dispozitie 24 de ore din 24, pentru consultanta. Documentele si facturile le primeste traduse in limba sa, ii facem recomandari pentru timpul liber si ii putem organiza circuite turistice daca isi doreste”.

Romania a alocat in 2015 opt eurocenti pe cap de locuitor pentru sanatate orala, adica mai putin de 50 de bani, fiind ultima in clasamentul european. Tarile din care provin preponderent turistii medicali, Italia si Spania, aloca patru euro, respectiv 1,2 euro. La polul opus se afla Germania, cu aproape noua euro pe cap de locuitor, cheltuiti pentru servicii din aria sanatatii orale.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*