România fierbe la 42 de grade! Avertismentul medicilor și riscurile pentru sănătate

24 iulie 2023 | 0 comentarii |

Meteorologii au emis Cod Roșu și Portocaliu de caniculă pentru marți și miercuri, în sudul și sud-estul țării, unde temperaturile ar putea depăși 42 de grade la umbră. Medicii ne atrag atenția să evităm soarele între orele 10.00-18.00 și să nu consumăm alcool și cafea. 

 

Aerul va fi irespirabil la orele prânzului în următoarele zile! Meteorologii au emis Cod Roși și Portocaliu de caniculă în jumătate din țară. Un drum de câteva minute prin soare se poate transforma într-un coșmar, pentru că temperaturile vor ajunge la 40-42 de grade Celsius la umbră, iar organismul va resimți 50°C. Disconfortul termic va fi accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) depășind pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile de foc sunt așteptate, marți, în București și în județele Călărași, Giurgiu, Teleorman, Olt și Dolj, pentru care a fost emis un cod roșu, iar miercuri, arșița va cuprinde și județele Ialomița, Brăila, Galați și Constanța.

Codul portocaliu vizează județele din nordul Olteniei și al Moldovei, din sudul și estul Transilvaniei, dar și litoralul, unde temperaturile vor ajunge la umbră la 36-37°C, iar indicele temperatură-umezeală va depăși, de asemenea, pragul critic de 80 de unități.

În aceste condiții, evitaţi expunerea la soare (plajă) între orele 11.00-18.00, protejați-vă capul și ochii, iar dacă suferiţi de anumite afecţiuni, cereţi sfatul medicului înainte de a vă expune la soare. Dacă aţi făcut insolaţie, consumați supe de legume şi sucuri de fructe, iar dacă simptomele se agravează, consultaţi medicul!

 

Riscuri pentru sănătate

 

În condițiile de temperatură și disconfort termic anunțate, medicii ne recomandă să evităm să ieșim din casă între orele 10.00 și 18.00, mai ales dacă suferim de o boală cronică. În plus, hidratarea ar trebui să se facă prin consumul unui pahar de apă la 20 de minute. Alcoolul și produsele care conțin cofeină sau zahăr ar trebui evitate pentru că favorizează deshidratarea, iar consumul de fructe și legume ar trebui să crească.

Expunerea la temperaturi ridicate reprezintă o agresiune, un stres asupra organismului. Astfel există riscul unei deshidratări severe, agravării unei boli cronice sau declanşării unui unui atac de căldură. La temperaturi de peste 32°C creşte transpiraţia, care are rol în reglarea termică şi împiedică astfel supraîncălzirea corpului, iar odată cu apa, organismul pierde şi săruri minerale şi vitamine, antrenând astfel multe consecinţe negative în desfăşurarea proceselor fiziologice, atrag atenția medicii.

Principale simptome care apar în această situaţie sunt: oboseală fizică şi psihică; tulburări de ritm cardiac; stare de disconfort, iritabilitate, agitaţie; greaţă, vărsături; cefalee, ameţeală, lipotimie (leşin); dureri şi crampe musculare; sete accentuată; insomnie (care poate conduce la apatie sau stare de nervozitate); intensificarea simptomatologiei existente în cazul unor boli cronice (în special cardiovasculare sau psihice).

Persoanele cele mai vulnerabile la efectele caniculei asupra organismului sunt copiii, vârstnicii şi bolnavii cronic.

 

Ce trebuie făcut?

 

Odihna în locuri răcoroase și consumarea de apă și fructe și legume proaspete sunt principalele măsuri recomandate de medici în caz de caniculă. Dacă simptomele menționate mai sus durează mai mult de o oră, este necesar consultul medical.

Insolaţia este dată de expunerea directă şi prelungită a capului la soare. Se manifestă prin dureri de cap violente, somnolenţă, greaţă şi eventual pierderea cunoştinţei, febră şi uneori arsuri ale pielii. Riscul de a face insolaţie este mult mai ridicat la copii, de aceea este recomandată evitarea expunerii acestora la soare, mai ales între orele 11.00-18.00, protejarea capului cu pălării, şepcuţe din materiale naturale, deschise la culoare, aducerea persoanei la umbră şi efectuarea manevrelor de scădere a temperaturii  – se face cât mai multă ventilaţie, se udă corpul cu apă, i se dă persoanei să bea lichide.

Şocul hipertermic reprezintă o urgenţă medicală, care apare ca urmare a incapacităţii organismului de a-şi menţine temperatura normală, aceasta crescând repede, atingând/depăşind 40 de grade Celsius. Fără acordarea rapidă a ingrijirilor medicale, şocul hipertermic poate fi fatal. Simptome: pielea este foarte caldă, roşie şi uscată, dureri de cap violente, dezorientare şi pierderea cunoştinţei (leşin), eventual convulsii. Se impune solicitarea imediată a serviciului de urgenţe medicale (Salvarea), iar până la sosirea acesteia, persoana trebuie adusă la umbră şi udată cu apă rece, asigurându-se o bună ventilaţie. Dacă este posibil, i se face un duş rece.

 

Atacul de căldură

 

Atacul de căldură este caracterizat prin debutul brusc (15-20 minute) al simptomelor de confuzie, dezorientare temporală şi spaţială, tahicardie, comportament bizar, status mental alterat, obnubilare și chiar comă, atunci când temperatura corporală depăşeşte 40 de grade Celsius. Atacul de caldură poate să apară atât la tineri, în condiţii de activitate fizică intensă la temperaturi înalte cât şi la persoane vârstnice, chiar în condiţii de repaus sau odihnă.

Dacă organismul nu reuşeşte să îşi menţină temperature în jur de 37°C sau pierderile de apă şi săruri nu sunt înlocuite în mod adecvat pot apărea crampele de căldură, epuizarea, insolaţia sau şocul hipertermic. Crampele de căldură apar la nivelul abdomenului, braţelor, picioarelor, mai ales în timpul unor activităţi fizice solicitante, când transpiraţia este abundentă. În acest caz, devine obligatorie încetarea activităţii fizice şi odihna într-un loc răcoros, la umbră; reluarea activităţilor fizice intense după mai multe ore de repaus; consumarea de sucuri de fructe naturale sau de băuturi energizante diluate cu apă.

Epuizarea datorită caniculei apare după câteva zile de caniculă şi se manifestă prin somnolenţă, senzaţie de slăbiciune şi oboseală, somn agitat, insomnie.

 

Recomandări generale

 

Se recomandă să se consume cel puţin 2 litri de lichide pe zi (apă plată, apă minerală, sucuri de fructe şi legume) fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă la fiecare 15-20 min. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. Lichidele nu trebuie băute prea reci pentru că se elimină înainte de a hidrata organismul.

Alimentaţia trebuie să fie uşoară, să conţină alimente proaspete şi multe fructe şi legume care, prin apa, sărurile minerale şi vitaminele pe care le conţin, asigură hidratarea organismului. Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de apărare a organismului împotriva căldurii, evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) care sunt diuretice. Evitaţi consumul de grăsimi şi dulciuri concentrate, staţi cât mai mult în locuri răcoroase, faceți dușuri dese, evitaţi ieşirile şi activitatea fizică (sport, grădinărit, munci mai grele) între orele 11.00-18.00, iar dacă este necesar să ieşiţi, mergeţi prin zonele cu umbră, protejaţi-vă capul, faţa şi ochii cu ajutorul unei pălării şi a ochelarilor de soare și purtaţi haine de culoare deschisă, subţiri, comode (preferabil din in şi bumbac) și aveți la îndemână o sticlă cu apă.

 

Cum ne protejăm în casă?

 

În interiorul locuinţei, medicii ne recomandă să stăm în camerele cele mai răcoroase, iar dacă acest lucru nu este posibil, un ventilator sau un aparat de aer condiţionat pot răcori atmosfera. Aparatul de aer condiționat trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală, iar ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 grade Celsius.

Dacă nu avem aer condiţionat în locuinţă sau la locul de muncă, se pot petrece 2-3 ore/zi în spaţii cu aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine).

Limitaţi creşterea temperaturii în locuinţe, închideţi ferestrele expuse la soare, trageţi jaluzelele şi/sau draperiile; ţineţi ferestrele închise pe perioada în care temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă; deschideţi ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme; stingeţi lumina artificială sau scădeţi intensitatea acesteia; închideţi orice aparat electrocasnic de care nu aveţi nevoie.

Aveţi grijă de persoanele dependente de dumneavoastră (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită. Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.

 

Protecție la locul de muncă

 

Cei care muncesc trebuie să știe că angajatorii sunt obligaţi să asigure condiţii propice de muncă salariaţilor în vreme de caniculă, să alterneze perioadele de lucru cu cele de repaus în locuri umbrite, în care există curenţi de aer, să reducă intensitatea şi ritmul activităţilor fizice.

Dacă temperatura exterioară depăşeşte 37°C cel puţin 2 zile consecutiv, pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor, angajatorii sunt obligaţi să asigure apă minerală – 2-4 l/persoană, echipament de protecţie, ventilarea locului de muncă, posibilitatea de a face duşuri (în anumite situaţii).

Dacă nu este posibilă realizarea acestor condiţii, se va stabili reducerea duratei zilei de lucru, eşalonarea acesteia până la orele 11 şi după orele 17 şi chiar întreruperea colectivă a lucrului, cu menţinerea activităţii doar acolo unde ea nu poate fi suspendată.

Meteorologii anunță că de joi vin ploile și vremea se va mai răcori.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*