România primește finanțare UE pentru dezvoltarea unei capacități medicale de urgență în caz de dezastre

25 aprilie 2023 | 0 comentarii |

Alături de alte șapte țări europene, România își va crește capacitatea de a interveni și a acorda sprijin medical în caz de dezastre, cu echipe medicale de urgență și echipe de îngrjire specializate. 

 

Sursa foto: CE

Belgia, Franța, Germania, Italia, Luxemburg, Portugalia, România și Turcia vor primi o finanțare UE pentru a dezvolta o nouă capacitate rescEU EMT (Echipă medicală de urgență) paneuropeană, care are ca obiectiv sporirea capacității țărilor europene de a oferi sprijin medical de urgență populațiilor afectate de dezastre naturale sau provocate de om, la scară largă.

Comisia Europeană alocă de 106,2 milioane de euro pentru finanțarea acestui proiect, prin care se vor constitui „trei Echipe Medicale de Urgență Tip 2 (EMT2), care vor include servicii de chirurgie și diagnostic și 17 echipe de îngrijire specializate, care vor oferi terapie intensivă, tratament pentru arsuri, transport pacient, diagnostic avansat, sprijin pentru mamă și copil, reabilitare, sprijin pentru sănătate mintală, tratament ortopedic, laborator, aprovizionare cu oxigen și suport pentru telecomunicații”, potrivit unui comunicat al Comisiei.

 

Noua capacitate medicală de intervenție în urgență – rescEU va deveni operațională treptat, începând din 2024, și va permite răspunsul la o gamă largă de scenarii de dezastre. Echipele vor putea să opereze autonom și să sprijine unitățile naționale de asistență medicală existente în cazul în care acestea din urmă nu sunt capabile să facă față unei anumite situații de urgență.

Această nouă structură va completa rolul esențial pe care deja îl joacă cele 15 echipe medicale de urgență puse la dispoziție de statele membre și de statele participante la Rezerva europeană de protecție civilă în capacitatea de a răspunde la situații de urgență și se aliniază Inițiativei EMT a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care are ca scop reducerea pierderilor de vieți și prevenirea dizabilităților pe termen lung cauzate de dezastre, focare și alte situații de urgență.

 

Noua capacitate rescEU EMT va completa EMT existente în lume și în Europa, oferind standarde înalte în răspunsul medical și asigurând un răspuns eficient și complet la o mare varietate de evenimente de dezastre care afectează sănătatea populației.

În urma activării Mecanismului de protecție civilă al UE, rescEU oferă un nivel suplimentar de protecție și asigură un răspuns mai rapid și mai amplu la dezastre. Rezerva rescEU este finanțată 100% de UE, iar Comisia Europeană menține controlul asupra operațiunilor lor în strânsă cooperare cu țara care găzduiește rezerva. În caz de urgență, rezerva rescEU oferă asistență tuturor statelor membre ale UE și statelor participante la mecanism și poate fi, de asemenea, dislocată în țările vecine ale UE.


Adaugati un comentariu


 

*