Un nou program european de screening pentru depistarea cancerelor

21 septembrie 2022 | 0 comentarii |

Având ca obiectiv depistarea și tratarea cancerelor în stadiu incipient în mai multe grupuri-țintă și pentru mai multe tipuri de cancer, Comisia Europeană propune un program care vizează accesul egal la screening al populației din statele membre.

 

Comisia Europeană a prezentat o nouă abordare în depistarea cancerului și sprijinirea statelor membre în acest sens, ca parte a Programului UE de screening pentru depistarea cancerului care urmează să fie prezentat în cadrul Planului european de luptă împotriva cancerului și reflectă cele mai recente evoluții și dovezi științifice disponibile, potrivit comunicatului oficial.

Recomandarea introduce o nouă abordare la nivelul UE privind cele mai bune practici de îmbunătățire a screeningului pentru depistarea cancerului, înlocuindu-o pe cea actuală, care este în vigoare de 20 ani și care trebuie actualizată urgent. Punând accent pe depistarea și tratarea cancerelor în stadiu incipient în mai multe grupuri-țintă și pentru mai multe tipuri de cancer.

Noua abordare a UE vizează sprijinirea statelor membre pentru a asigura screening-ul a 90% din populația UE eligibilă pentru depistarea precoce a cancerului de sân, de col uterin și colorectal, până în 2025. și extinde screeningul pentru depistarea cancerului la nivel populațional, incluzând și cancerul pulmonar, de prostată și, în anumite circumstanțe, cancerul gastric. În plus, screeningul țintit ar trebui extins la alte tipuri de cancer, în special la cancerul de prostată, pulmonar și gastric.

 

Orientările existente ale UE privind cancerul de sân, colorectal și de col uterin vor fi actualizate periodic.

Pentru a facilita screeninguri mai bine țintite și mai puțin invazive, recomandarea propune:

• Extinderea grupului-țintă în cazul screeningului pentru depistarea cancerului de sân, astfel încât să includă femeile cu vârsta cuprinsă între 45 și 74 de ani (în comparație cu categoria de vârstă actuală, 50 – 69 de ani);

• Testarea pentru depistarea virusului papilomului uman (HPV) vizând femeile cu vârste cuprinse între 30 și 65 de ani, o dată la 5 ani sau mai mult, pentru a depista virusul care crește riscul de cancer de col uterin, ținând seama de situația vaccinării împotriva HPV.

Îndeamnă ca triajul vizând depistarea cancerului colorectal la persoanele cu vârste cuprinse între 50 și 74 de ani să fie efectuat prin testare imunochimică a materiilor fecale pentru a determina necesitatea potențială de a efectua examinări de control prin endoscopie/colonoscopie.

 

Pentru a sprijini punerea în aplicare a noilor recomandări, vor fi elaborate orientări ale UE privind screeningul pentru depistarea și tratamentul cancerului, cu sprijin financiar din cadrul EU4Health pentru cancerul pulmonar, de prostată și gastric.

Pe baza celor mai recente dovezi și metode, recomandarea extinde screeningul organizat la alte trei tipuri de cancer:

Testare vizând depistarea cancerului pulmonar la actualii mari fumători și la foștii fumători cu vârste cuprinse între 50 și 75 de ani.

Testare vizând depistarea cancerului de prostată la bărbați cu vârste de până la 70 de ani pe baza testării vizând antigenul specific al prostatei și a scanării imagistice prin rezonanță magnetică (IRM) ca examinare de control.

Screeningul pentru depistarea Helicobacter pylori și supravegherea leziunilor gastrice precanceroase în locurile cu incidență mare a cancerului gastric și cu rate mari ale mortalității.

 

Recomandarea acordă o atenție deosebită accesului egal la screening, nevoilor anumitor grupuri socioeconomice, ale persoanelor cu handicap și ale persoanelor care locuiesc în zone rurale sau îndepărtat, pentru ca screeningul pentru depistarea cancerului să devină o realitate în întreaga UE, iar procedurile de diagnostic, tratamentele, sprijinul psihologic și îngrijirea postexternare să fie adecvate și realizate la momentul oportun și introduce, în plus, o monitorizare sistematică periodică a programelor de screening, inclusiv a disparităților, prin Sistemul european de informații cu privire la cancer și al Registrului privind inegalitățile în domeniul cancerului.

Sprijinul financiar pentru punerea în aplicare a noilor recomandări constă în alocarea a 38,5 milioane de euro în cadrul programului EU4Health și 60 de milioane de euro în cadrul programului Orizont Europa. Comisia va propune și o finanțare suplimentară vizând screeningul pentru depistarea cancerului din cadrul programului EU4Health pentru 2023. Sprijin suplimentar se va putea acorda din fondurile europene regionale, de coeziune și sociale.

Odată adoptată de Consiliu, recomandarea va înlocui actuala Recomandare din 2003 privind screeningul pentru depistarea cancerului.

 


Adaugati un comentariu


 

*