Romania va coordona un proiect regional pentru imbunatatirea accesului la medicamente

Initiativa demararii acestui proiect apartine ministrilor Sanatatii din Romania si Bulgaria, care au atras de partea lor omologi din alte opt state ale Europei Centrale si de Est.

 

Ministerul sanatatii 2 jpgLa sfarsitul saptamanii trecute a avut loc, la Sofia – Bulgaria, o prima reuniune dintr-o serie de intalniri ce vor urma, intre ministrii Sanatatii din 10 state europene intre care si Romania. Scopul reuniunii a fost gasirea unor solutii optime si viabile pentru asigurarea accesului la medicamente. Acest tip de evenimente fac parte dintr-un proiect initiat de ministrii Sanatatii din Romania si Bulgaria, caror li s-au alaturat omologi din alte opt tari central si est-europene, respectiv Croatia, Estonia, Letonia, Macedonia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ungaria. La prima intalnire a grupului au participat si observatori din partea Poloniei.

Participantii au discutat despre cresterea ingrijoratoare a exporturilor paralele si posibila disparitie de pe pietele nationale a sute de medicamente, subliniind importanta respectarii principiilor pietei libere europene, fara a neglija interesele pacientilor.

Scopul final al proiectului este elaborarea unui acord international care sa permita o pozitie mai ferma de negociere cu industria farmaceutica, in interesul pacientilor, fara inlocuirea legislatiei nationale.

 

medicamenteIntr-un comunicat remis de Ministerul Sanatatii pe aceasta tema se arata ca in conditiile in care cheltuielile cu medicamentele insumeaza in Europa Centrala si de Est intre 14 si 24% din totalul cheltuielilor din sistemul sanitar, ministrii celor 10 state intentioneaza sa caute solutii de cooperare inter-statala pentru depasirea provocarilor legate de accesul la medicamente. Se are in vedere crearea unui bloc comun al tarilor din Centrul si Estul Europei, pentru a asigura accesul la medicamente pentru aproximativ 124 de milioane de cetateni.

In declaratia finala a reuniunii de la Sofia, ministrii Sanatatii din cele 10 tari au afirmat ca sanatatea publica nu trebuie sa fie o povara bugetara, ci un promotor al economiei si dezvoltarii. De asemenea, semnatarii transmit mesajul comun conform caruia medicamentele nu reprezinta numai un bun tranzactionabil, ci unul dintre pilonii sanatatii, ceea ce implica raspundere fata de pacienti.

Urmatoarea reuniune va avea loc luna viitoare, la Bucuresti, cand Romania va prelua coordonarea acestui proiect international.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*