Românii investesc într-un start-up medical american

20 iulie 2022 | 0 comentarii |

Fortech Investments investește în start-up-ul medical „UpLyft”, care le permite persoanelor cu mobilitate scăzută să se mute, fără ajutor, din pat în căruciorul cu rotile, în mai puțin de un minut.

 

Fortech Investments”, braţul investiţional al companiei clujene de IT Fortech specializată în dezvoltarea de soluţii software în regim outsourcing, anunță o investiție, de 185.000 de dolari în start-up-ul american „UpLyft” , care a creat primul sistem de autotransfer (self transfer) din lume dintre pat și căruciorul cu rotile, redându-le astfel independența pacienților cu mobilitate scăzută și venind atât în ajutorul acestora și al celor care îi îngrijesc.

Noul sistem de transfer al pacientului ocolește chingile și alte mecanisme de ridicare inferioare și oferă un transfer lin și fără disconfort între pat și scaunul cu rotile. Povestea „UpLyft” a început în 2016, într-un garaj din San Diego, California. Anton Simson, un inginer mecanic cu înclinație pentru inventică, s-a gândit cum să vină în ajutorul unor prieteni al căror fiu a rămas paraplegic în urma unui accident de bicicletă. După ce a aflat că nu există tehnologii adecvate pentru a ajuta o persoană imobilizată să se ridice din pat, Anton și-a propus să dezvolte el o soluție, iar după cinci ani și nouă prototipuri a ajuns la forma finală a produsului care poate readuce independența celor care suferă de probleme de mobilitate și să îi protejeze pe cei care au grijă de ei, evitând leziunile provocate de ridicarea manuală a pacienților”, după cum spune Craig Misrach, Președinte și CEO UpLyft.

 

Valentin Filip

Domeniul tehnologiei medicale este unul de interes pentru Fortech Investments, fiind un segment în care compania deține o experiență tehnică avansată. Înființată anul trecut ca divizie a unei firme de servicii, investește activ în start-up-uri din industrii pe care le cunoaște și în care activează, pentru a le oferi toate resursele și cunoștințele care să îi ajute pe fondatori să avanseze și să își dezvolte companiile mai rapid decât ar face-o pe cont propriu.

Noua investiție vine după ce, anul trecut, Fortech Investments a investit și în Telios, primul start-up românesc de telemedicină. „Am ales să investim în UpLyft în primul rând pentru că ne-a impresionat produsul lor și gradul de inovație pe care au reușit să îl aducă în acest domeniu. Este un produs care are un impact vizibil asupra calității vieții oamenilor și a îmbunătățirii condițiilor din instituțiile medicale. De asemenea, suntem atenți și activi în această nișă de home-care, după ce anul trecut am investit în Telios, un alt start-up care inovează domeniul medical și vom căuta să profităm cât mai mult de sinergia pe care o creează start-up-urile din portofoliu cu activitatea pe care o desfășoară Fortech,” declară Valentin Filip, Director de Investiții în cadrul Fortech Investments.

 

Produsul a fost lansat anul trecut în America și este construit conform standardelor FDA (Administrația pentru alimente și medicamente). Cu ajutorul lui, în mai puțin de un minut, orice persoană cu mobilitate redusă se poate muta singură din pat în căruciorul cu rotile, precizează Fortech Investments într-un comunicat remis presei.

Inovația îi ajută atât pe pacienți, cât și pe asistenții medicali și pe îngrijitorii din spitale și din alte instituții medicale sau de ocrotire care nu de puține ori se rănesc ei înșiși în timpul transferului pacienților răniți sau cu mobilitate redusă din cauza altor afecțiuni. Până acum, mutarea se făcea doar cu asistență din partea cadrelor medicale sau aparținătorilor care, nu de puține ori, ajung să aibă probleme la coloană. În fiecare an, peste 10% dintre îngrijitorii din SUA părăsesc sistemul, iar jumătate vor avea dureri cronice de spate, în timp ce compensațiile ajung la 20 de miliarde de dolari, anual.

 

Craig Misrach

Compania UpLyft  a primit deja precomenzi în valoare de 200.000 de dolari și deține 15 patente americane și internaționale.

„Așteptăm cu entuziasm să demarăm proiecte pe termen lung cu noul nostru partener, Fortech Investments, ale cărui resurse inteligente și expertiză în software se aliniază îndeaproape cu planurile noastre viitoare de dezvoltare. Pe măsură ce începem să ne extindem, UpLyft este încrezător de perspectiva comercializării pe piața europeană, în 2023”, a afirmat Craig Misrach, care spune că printr-o nouă rundă de finanțare, de 760.000 de dolari (din care 185.000 de la Fortech Investments), vor mai fi produse o serie de aparate, iar compania își se va extinde potențialul de vânzări și promovare, atât în rândul pacienților cât și în rândul instituțiilor.

UpLyft are în spate o echipă solidă, cu membri cu experiență și vechime în industrie, care au ajutat produsul să ajungă unde este în prezent.

 

* Fortech Investments este divizia de investiții al Fortech și partener tehnologic pentru specialiștii din domeniile de Producție, MedTech și FinTech. Oferă capital, smart money și opțiunea de tech for equity pentru fondatorii de start-up-uri early stage care vor să lanseze mai repede, alături de un partener cu expertiză.

* Compania Fortech a fost înființată în urmă cu 19 ani și are acum peste 1.000 de angajați, fiind unul dintre cei mai mari furnizori de servicii software din regiunea Transilvaniei, cu birouri regionale în Iași, Oradea și Brașov.

* UpLyft este un start-up medical din San Diego care a creat primul sistem de „self-transfer” dintre pat și căruciorul cu rotile pentru pacienții cu mobilitate limitată și este construit conform standardelor FDA.

 

 

Susă foto: Fortech Investments

 


Adaugati un comentariu


 

*