Roxana Leu-Vezeteu și Sebastian Păle, doi medici tineri care salvează inimile buzoienilor

20 mai 2024 | 0 comentarii |

Cei doi medici tineri, alături de un medic cu contract de colaborare și patru rezidenți, au reușit anime activitatea Secției Cardiologie a Spitalului Județean de Urgență Buzău, iar în curând va fi reluată și activitatea Compartimentului de Cardiologie intervențională.

 

Bolile cardiovasculare afectează buzoienii, la fel ca pe toți românii, într-un număr impresionant, iar persoanele care suferă un infarct miocardic sau sau un accident vascular-cerebral sunt din ce în ce mai tinere. În acest context, funcționarea Secției Cardiologie a Spitalului Județean de Urgență (SJU) se impune ca o necesitate stringentă, clinicile și cabinetele medicale private oferind doar servicii medicale uzuale, în ambulatoriu.

Activitatea secției este solicitantă, iar în septembrie anul trecut, ultimii doi medici cardiologi care profesau aici au preferat să plece în spitale cu solicitare mică sau în cabinete private. Din această cauză au fost suspendate internările în secția Cardiologie, iar pacienții cu probleme acute internare au fost dirijați la spitale din București, Ploiești sau Focșani.

În două săptămâni, conducerea unității medicale a reușit să redeschidă secția, la nivel de avarie, cu ajutorul a doi medici primari cardiologi, dr. Geta Ștefănescu, fostă șefă a secției Cardiologie până în 2019, când s-a pensionat, alături de dr. Nadia Oprea, de la Spitalul Orășenesc Rm. Sărat, care a venit prin detașare la SJU Buzău.

 

Sebastian Păle și Roxana Leu-Vezeteu

Impresionată de situație, tânăra doctoriță Roxana Leu-Vezeteu, originară din Botoșani, a ales, în primărara anului trecut, deși profesa într-un spital din Capitală, să se transfere la Buzău și să contribuie la resuscitarea secției Cardiologie a Spitalului Județean. Neputând rămâne indiferentă față de situația în care se afla atunci cel mai mare spital din județul soțului său și urmându-și vocația și dorința de a ajuta oamenii, și-a asumat volumul mare de muncă și numărul imens de pacienți, aducând cu ea, la Buzău, atât cunoștințele și experiența dobândite în cei peste 12 ani de studii medicale, cât și optimismul și energia specifice tinereții.

În aprilie 2024, medicul cardiolog buzoian Andrei-Sebastian Păle s-a alăturat echipei secției Cardiologie, cu același optimism și dorința de a contribui la ridicarea standardelor serviciilor medicale. Absolvent al UMF „Carol Davila”, el și-a finalizat rezidențiatul la Spitalul Universitar din Capitală, unde urmează și Cursul de Cardiologie Intervențională, și este decis să ofere pacienților buzoieni cele mai bune îngrijiri medicale.

Exemplul lor a fost urmat și de alți tineri, astfel că, în prezent, activitatea secției Cardiologie începe să se apropie de normalitate, cu ajutorul a doi medici specialiști, un medic primar cu contract de colaborare și patru medici rezidenți care efectuează gărzi.

 

Într-un interviu transmis de Biroul de Presă al Spitalului Județean de Urgență Buzău, dr. Roxana Leu-Vezeteu dezvăluie că a decis să urmeze Medicina abia în ultimul semestru al clasei a XII-a, dar a știut dintotdeauna că vrea să facă „ceva pentru oameni”, fiind mereu „atentă ca ce aleg să nu îmi depășească abilitățile”.

Deși terminase un liceu de profil matematică-informatică, spune că „biologia a fost mereu acel ceva ce mă fascina, așa că am spus că dacă profesia de medic este pentru mine, voi lua admiterea la această facultate. Și așa s-a întâmplat”, a afirmat tânăra doctoriță.

Și-a început practica medicală la UPU Botoșani, după primul an de facultate. Activitatea din spital și mai ales la Urgențe i s-a părut, atunci, „copleșitoare, deși singurele «tentative» în plan practic au fost cele de asistentă secundară. Era angajant și mi-am dat seama că e nevoie de mulți ani pentru a putea avansa”, își amintește dr. Leu-Vezeteu.

Cu timpul și-a dat seama că Medicina este ceea ce-i place și i se potrivește și s-a specializat în Cardiologie, considerând că este specialitatea pe care o poate alege un medic care consideră că a avea grija de inima ta – la propriu și la figurat – este cel mai important”.

 

În relația cu pacienții, dr. Roxana Leu-Vezeteu consideră că „cel mai dificil este atunci când tu, ca medic, știi că ai resurse limitate și că actul terapeutic poate să aducă ameliorare, creștere de supraviețuire, dar nu este absolut. Uneori, nu putem aprecia cum va evolua un pacient. Și acest tip de veste față de omul care suferă este dificil”.

Referitor la decizia de a veni la Buzău, tânăra doctoriță spune că începuse să vină două zile pe lună la o clinică privată din oraș, ținând cont de faptul că soțul său s-a născut și a copilărit în Nehoiu, iar când a aflat că la Spitalul Județean nu sunt medici cardiologi i s-a părut nedrept și a decis să dea o mână de ajutor. „Noi declarăm că suntem creștini și dorim ca ceea ce facem să ilustreze faptul că Dumnezeu este Cel care ne dă o direcție în viață. Și considerăm că acest principiu ne-a dat alegerea și a fost și cel care ne-a susținut-o atunci când nu a fost ușor”, a adăudat dr. Roxana Leu-Vezeteu, care crede că nu a reușit întotdeauna să comunice eficient cu pacienții și mai ales cu aparținătorii, din cauza numărului mare al acestora și al timpului limitat.

 

Dr. Andrei Sebastian Păle a știut însă dintotdeauna că vrea să fie medic și, buzoian fiind, după terminarea rezidențiatului și promovarea examenului de specialist în Cardiologie, a ales să vină să profeseze la Buzău și să fie alături de cei aflați în suferință în orașul său natal. S-a alăturat echipei Secției Cardiologie la începutul lunii aprilie 2024, iar după ce va absolvi Cursul de Cardiologie Intervențională pe care îl urmază în prezent, la Spitalul Universitar, vrea să repornească activitatea Compartimentului de Cardiologie Intervențională din SJU Buzău.

(Re)venirea mea la Spitalul Județean de Urgență Buzău nu este deloc întâmplătoare și fac acest joc de cuvinte deoarece în primul an, în calitate de student la Medicină, practica de vară am făcut-o aici, pe secția ATI, sub îndrumarea domnului doctor Victor Ioniță care, la acel moment, a avut răbdare cu un student de anul I și aș vrea să îi mulțumesc pe această cale. Dinamica din spital și activitatea din secția de Terapie Intensivă, văzută prin ochii de student la acel moment, recunosc că m-au ambiționat și m-au făcut să realizez că drumul pe care l-am ales îmi va aduce și satisfacție, dar și momente tensionate”, punctează tânărul medic

 

Pentru doctorul Sebastian Păle, Cardiologia „este o specialitate complexă” care, în opinia sa, are „puțin din toate și oferă atât satisfacții mari cât și dezamăgiri, reușind astfel să păstreze un echilibru… în cazul în care ne ia valul câteodată”.

Buzăul a fost prima lui opțiune, considerând că, „în primul rând, acesta este orașul în care m-am născut și am copilărit. Pe de altă parte, în timpul rezidențiatului, am avut onoarea să cunosc și să interacționez cu medici excepționali care și-au pus amprenta pe evoluția mea și ceea ce sunt acum sunt datorită lor și vreau să le mulțumesc. Unul dintre ei mi-a povestit, la un moment dat cum, după finalizarea rezidențiatului, că a fost detașat ca medic în județul Buzău și mi-a spus cât de mult contează în evoluția unui medic să iasă din zona de confort, să îmbrățiseze provocările și să fie pus în situații în care trebuie să ia decizii singur, pentru binele pacientului. Am văzut Buzăul ca pe o provocare pe care am acceptat-o și aștept să își pună amprenta pe evoluția mea ca medic”, afirmă dr. Păle.

 

Când vine vorba de calitățile pe care ar trebui să le aibă un medic cardiolog, ambii specialiști spun că e nevoie în primul rând de empatie și umanitate…

Aceleași calități sunt considerate esențiale și de experimentatul medic Geta Ștefănescu, prin mâinile căreia au trecut, în cei 30 de ani cât a profesat în Spitalul Județean, zeci de mii de pacienți. Adaugă însă ca necesare „spiritul de sacrificiu și devotamentul”, iar o dovadă a acestor calități a fost evidentă în momentul în care a acceptat, în momentul în care spitalul a rămas fără medici, să revină și să ajute pacienții.

Considerând că „o abordare multidisciplinară a pacientului cardiac este esențială pentru obținerea celor mai bune rezultate”, având în vedere că patologia cardiacă este uneori imprevizibilă și greu de gestionat, dr. Geta Ștefănescu recomandă medicilor aflați la început de drum „să trateze pacienții cu blândețe, răbdare și în mod egal, indiferent de categoria socială”.

 

Conducerea spitalului face în continuare eforturi pentru a atrage medici cardiologi și din alte specialități deficitare.

Sunt extrem de bucuros că în Secția Cardiologie activează doi medici tineri, care au dat concurs și sunt angajați pe post – dr. Roxana Leu-Vezeteu și dr. Andrei-Sebastian Păle -, medici specialiști cu potențial care, alături de dr. Geta Ștefănescu, depun eforturi majore pentru a ajuta pacienții care au nevoie de îngrijiri medicale de specialitate. Le sunt de mare ajutor și cei patru medici rezidenți – dr. Florentina Roxana Țoc, dr. Laura Georgiana Stamate, dr. Mihai Stoica și dr. Dan Cristian Popescu -, care au decis să facă gărzi la Cardiologie și cărora le mulțumesc”, a puctat ec. Claudiu Damian, managerul SJU Buzău.

Acesta subliniază că Secția Cardiologie este una dintre cele mai importante din spital, cu un grad de adresabilitate ridicat și activitate medicală intensă, dar speră că vor veni și alți specialiști la Buzău, având în vedere că dispune de aparatură de ultimă generație, iar medicii nou veniți în spital primesc salarii motivante, li se decontează cheltuielile de cazare, li se oferă și beneficii financiare lunare, și sunt sprijiniți în pregătirea medicală continuă.

Interviul complet poate fi accesat pe site-ul Spitalului Județean Buzău.


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*