S-a aprobat finanțarea Spitalului Regional de Urgență Craiova

3 august 2022 | 0 comentarii |

Investiția se ridică la peste 600 de milioane de euro, constituită din credit BEI, fonduri nerambursabile și de la bugetul de stat, iar proiectarea ar trebui să fie finalizată în a doua jumătate a anului viitor.

 

Alexandru rafila

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat că a fost aprobată finanțarea încă unui spital regional. „Este vorba despre asigurarea finanţării pentru construcţia Spitalului Regional Craiova, cel de-al treilea care va intra în proiectare în cursul acestei toamne. Celelalte două, respectiv Spitalul Regional din Iași şi Spitalul Regional Cluj-Napoca, sunt deja în procedura de proiectare, care a fost atribuită”, a precizat ministrul Rafila, într-o conferință organizată la Palatul Victoria.

Premierul Nicolae Ciucă și-a exprimat „încrederea că probabil vom şi demara proiectele, ca ele să se întâmple, să se realizeze, ţinând cont de faptul că mai avem aproximativ 2 miliarde de euro alocaţi prin PNRR şi avem de asemenea o listă în aşteptare care trebuie să fie operaţionalizată”.

Ministrul Sănătății a spus că s-a întâlnit deja și cu reprezentanţii companiilor care au câştigat aceste proiecte și speră că „până în primăvară se vor finaliza proiectele celor două spitale Iaşi şi Cluj şi sperăm că, în cursul anului viitor, în a doua parte, pentru că este necesară o perioadă de circa un an de zile după atribuire, să avem proiectul finalizat şi la Craiova şi să se poată trece la etapa de licitaţie şi de începere a construcţiilor efective la cele trei spitale regionale”, a precizat Alexandru Rafila.

 

Proiectul de lege adoptat astăzi de Guvern prevede aprobarea contractului de finanţare semnat între România şi Banca Europeană de Investiţii (BEI), atât la Bucureşti, în data de 6 aprilie 2022, cât şi la Luxemburg, la 11 aprilie, privind Spitalul Regional de Urgenţă Craiova.

Valoarea proiectului de investiții se ridică la aproximativ 602,74 milioane de euro și se va asigura din împrumutul BEI în valoare de 368 milioane de euro, iar diferența de 140,52 milioane de euro, la care se adaugă taxele și impozitele aferente proiectului, din fonduri nerambursabile și de la bugetul de stat. „În condițiile în care pe parcursul implementării proiectului suma disponibilă din fonduri nerambursabile pentru acest proiect este mai mare decât suma estimată inițial, valoarea împrumutului va fi ajustată corespunzător”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Proiectul prevede o perioadă de realizare de 7 ani (2020-2026), data finală de disponibilizare a împrumutului fiind de până la 72 de luni de la data semnării contractului de finanțare.

Spital Regional de Urgență în Craiova va avea 807 de paturi și 19 săli de operație şi va fi construit în jurul unui concept organizațional de specialități medicale grupate în 7 centre, printre care și un centru de tratament pentru cancer destinat pacienților din regiunea sud-vest, cu toate dotările necesare, dar și un centru combinat pentru mamă și copil, cu 100 de paturi pentru adulți și copii, într-o clădire cu intrare separată. Va deveni astfel un centru de nivel terțiar pentru rețeaua de spitale din regiunea de Sud-Vest, ce va trata pacienții critici și cazurile ce necesită tehnologie și expertiză de nivel înalt și va prelua și înlocui paturile existente în Spitalul Clinic Județean de Urgență.

 


Adaugati un comentariu


 

*