S-au aprobat parametrii tehnico-economici pentru noul Centru regional de Boli Cerebro-Vasculare și Neurochirurgie de la Cluj

10 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

Investiția va fi de aproape 215 de milioane de lei și se va realiza în 33 luni, iar noua unitate medicală va răspunde cerințelor impuse de patologia vasculară și neurochirugicală și exigențelor unei asistențe medicale de cea mai înaltă calitate

 

Proiectul noului centru (sursa CJ Cluj)

Ministerul Sănătății a anunțat că Guvernul a aprobat, miercuri, indicatorii tehnico-economici care vor permite ralizarea unei investiții de 214.462.000 lei în proiectul „Recompartimentare clădire existentă și extindere cu un corp nou – Secția clinică neurochirurgie – Centru de patologie vasculo-cerebrală și neurochirurgie la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca”.

În urma realizării investiției, noua unitate medicală va dispune de un sediu adecvat pentru patologia neurochirurgicală așa-zis cronică și pentru patologia vasculară, în cadrul Spitalului Județean de Urgență din Cluj-Napoca. „Finanțarea obiectivului de investiții se va realiza de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății, precum și din alte surse legal constituite, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii”, precizează MS.

 

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, susține că aprobarea proiectului este „o mare victorie pe care Consiliul Județean a obținut-o pentru clujeni, și nu numai. Susținem în mod absolut acest proiect de o importanță majoră pentru regiunea de Nord-Vest, dar și pentru întreaga țară”. Acesta promite că administrația locală va asigura „tot sprijinul necesar astfel încât materializarea acestuia să aibă loc în cel mai scurt timp posibil”.

Oficialul clujean explică, pe pagina de web a instituției pe care o conduce și în subordinea căreia funcționează Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj, că, la finalul proiectului, Centrul Regional de Patologie Vasculo-Cerebrală și Neurochirurgie va dispune, pe lângă secțiile cu paturi și săli de tratament, de șase săli de operație modulare, secții de Terapie Intensivă, o stație centrală de sterilizare, un laborator de imagistică și sală de operații hibrid, un punct de laborator pentru urgențe și un punct farmaceutic, cabinete de consultații în regim ambulator, o sală de kinetoterapie, un amfiteatru/sală de curs și demonstrații practice cu 120 de locuri, o bibliotecă pentru documentare, un spațiu special amenajat pentru recepția pacienților, o sală de așteptare etc. iar noua clinică va dispune inclusiv de un compartiment specializat de Neurochirurgie Pediatrică.

 

Bolile cerebro-vasculare reprezintă principalele afecțiuni cauzatoare de deces pentru populația generală, potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică și Centrului Național de Statistică și Informatică în Sănătate Publică, fiind de aproape de 3 ori mai frecvente decât patologia oncologică, a doua cauză de mortalitate pe plan național. „Noul Centru Regional de Boli Cerebro-Vasculare și Neurochirurgie va răspunde atât cerințelor impuse de patologia vasculară și neurochirugicală, cât și exigențelor unei asistențe medicale de cea mai înaltă calitate”, susține Ministerul Sănătății, într-un comunicat remis presei.

La finalizare, Centrul de patologie vasculo-cerebrală și neurochirurgie va avea un bloc operator cu 6 săli operație și un bloc operator hibrid pentru tratamentul afecțiunilor vasculare (care va permite introducerea unor noi tehnici teraputice), iar secția de Terapie Intensivă va cuprinde module de câte 4, respectiv 5 paturi de TI cu puncte de observare, monitorizare și tratament pentru fiecare modul, numărul de paturi va fi de 23 (cu 7 a numărului de paturi față de situația actuală), spații destinate medicilor, asistentelor, personalului de îngrijire și depozite medicamente, materiale sanitare, materiale de curățenie. Întregul flux al pacientilor permite asigurarea unui circuit steril, transmite Ministerul Sănătății.

 

Secția cu paturi va dispune de un Compartiment de Neurochirurgie Pediatrică, cu 6-8 paturi cu circuite separate; saloane cu paturi (8 saloane cu 2 paturi și 8 saloane cu 5 paturi), pe cele 2 niveluri, cu respectarea normativelor de spațiu și confort destinat fiecărui salon și pat.

Compartimentarea va putea crește astfel numărul de paturi, fapt ce ar permite creșterea semnificativă a numărului de cazuri ce pot fi asistate, iar odată cu aceasta se impune și creșterea numărului de posturi de medici specialiști, asistente, infirmiere, deci creșterea numărului de locuri de muncă, mai spune MS.

Fiecare etaj este prevăzut cu spațiile necesare personalului medical, spații de depozitare material sanitare și medicamente, iar circuitul este asfel conceput încât la toate nivelurile să se mențină un maxim de circuit steril.

Ministerul Sănătății precizează că durata de execuţie a lucrărilor este de 33 de luni, iar noul centru va avea o suprafață construită de 1.471 mp și se va desfăşura pe 8.675 de metri pătrați.

 

Prof. dr. Stefan Florian

În prezent, Secția Clinică Neurochirurgie funcționează într-o clădire construită în anii 1900 care, deși reabilitată și supusă mai multor reparații capitale, nu corespunde standardelor actuale și nu face față fluxului mare de pacienți, așa cum a precizat prof. dr. Ștefan Florian, șeful Clinicii de Neurochirurgie din cadrul SCJU Cluj-Napoca, cel care a inițiat acest proiect în urmă cu 14 ani și care abia acum se concretizează.

Noul centru se va realiza prin renovarea și recompartimentarea actualei clădiri a Clinicii de  Medicina Muncii și Boli Profesionale și construirea unui pavilion nou, conectat pe toate nivelurile cu clădirea actuală, unde va fi relocată Clinica de Neurochirurgie a SCJU Cluj. Dincolo de toate, considerăm că vom putea oferi șanse egale la sănătate și la viață populației din regiunea de Nord-Vest a României, crescând, în același timp, calitatea serviciilor publice de sănătate în regiune, alături de creșterea competenței profesionale, educaționale și de cercetare în domeniul neuroştiințelor, a explicat prof. dr. Ioan Ștefan Florian, citat de presa locală, menționînd că în noul centru ar putea fi realizate peste 3.000 de intervenții chirurgicale, anual.

În urma realizării investiției aprobată astăzi de Guvern, noul Centru Regional de Boli Cerebro-Vasculare va putea asigura soluționarea terapeutică adecvată a patologiei cerebro-vasculare, principala cauză de mortalitate și morbiditate cu handicap neurologic major în rândul populației generale.

 


Adaugati un comentariu


 

*