Salvați Copiii România sare în ajutorul copiilor afectați de tragedia de la Beirut

6 august 2020 | 0 comentarii |

Organizația umanitară se alătură astfel apelului global de urgenţă şi sprijină echipa locală din Beirut cu fonduri pentru ca toţi copiii afectaţi de explozie să aibă asistenţă medicală de urgenţă, suport emoţional şi protecţie.

 

O explozie uriașă a devastat, pe 4 august, capitala libaneză Beirut și comunitățile de pe o rază de 10 km. A șters străzi întregi de pe hartă și a lăsat în urmă copii singuri, clădiri distruse sub ale căror dărâmături încă sunt oameni care așteaptă echipele de salvare ce lucrează contratimp și familii disperate.

Tragedia din Capitala Libanului, în urma căreia și-au pierdut viața cel puțin peste 135 de oameni și alți peste 5.000 au fost răniți, dar mai ales imaginile și poveștile apărute peste noapte din Beirut au șocat întreaga lume. Primele imagini cu explozia masivă care a avut loc în Beirut au apărut pe rețelele sociale – în formă de ciupercă, norul rezultat în urma exploziei a părut că trimite o undă de șoc în tot orașul.

Premierul Hassan Diab a anunţat că aproximativ 2.750 de tone de nitrat de amoniu erau stocate în depozitul portului din Beirut unde s-a produs explozia care a provocat victime şi daune fără precedent în capitala libaneză.

Oameni de știință britanici cred că explozia a avut 10% din puterea bombei nucleare de la Hiroshima, iar deflagraţia a avut forţa a 1.500 de tone de TNT. O amintire tristă și dureroasă și o coincidență stranie, pentru că astăzi, 6 august 2020, se împlinesc 75 de ani de la bombardamentul atomic asupra Hiroshimei.

 

Un val de solidaritate s-a declanșat după dezastru, iar state, guverne și numeroase organizații umanitare încearcă să vină în ajutorul oamenilor afectați. Echipa Save the Children, al cărei sediu din Beirut a fost grav afectat, a anunțat că este pregătită să sprijine guvernul local în zilele următoare, să vină în sprijinul celor afectați de dezastru. Save the Children avertizează că intervenția umanitară în Beirut trebuie să fie una promptă și solidară, astfel încât copiii să fie puși la adăpost și să primească îngrijire medicală și suport psihologic. Este o situație cu adevărat disperată. „Spitalele din Beirut raportează că nu mai pot trata victime, deoarece sute de paturi s-au umplut imediat în urma exploziei, iar unele spitale au fost în întregime decimate în deflagrație. Echipele Salvați Copiii de pe teren raportează că străzi întregi au fost șterse de pe hartă, iar mulți copii sunt dați dispăruți, deși eforturi colosale sunt făcute de echipele de salvare pentru a scoate oamenii de sub dărâmături”, se arată într-un comunicat remis presei de Salvați Copiii România, în care se menționează că organizația umanitară se alătură eforturilor de a sprijini copiii libanezi cre pot fi răniți, șocați sau separați de părinții lor.

Incidentul nu se putea întâmpla într-un moment mai prost, a lovit comunitățile care sufereau deja de impactul crizei COVID-19 și de deteriorarea economică. Portul principal al Beirutului, acum complet deteriorat, este vital pentru o mare parte din importul de alimente, cereale sau combustibil. Toți locuitorii vor simți imediat deficitul de nevoi de bază ca urmare a acestei tragedii” a declarat Jad Sakr, Directorul Salvați Copiii Liban, citat în comunicatul amintit.

 

Salvați Copiii România, membru al Save the Children, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului, despre care românii știu că derulează ample programe de sprijinire a copiilor din comunitățile vulnerabile și care a reușit să contribuie la reducerea senificativă a mortalității infantile din țara noastră prin dotarea cu aparatură a maternităților, se alătură apelului global de urgenţă şi sprijină echipa locală din Beirut cu fonduri, pentru ca toţi copiii afectaţi de explozie să aibă asistenţă medicală de urgenţă, suport emoţional şi protecţie acum, când au cea mai mare nevoie.

Când o astfel de calamitate se întâmplă, intervenţia imediată este vitală. E nevoie de un efort umanitar solidar, pentru a putea ajunge la copiii afectaţi de o dramă de proporţii, într-un context care îi expune şi mai mult bolilor, violenţelor şi insecurităţii sociale şi emoţionale. Lumea întreagă trebuie să aibă astăzi grijă de copiii din Beirut”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România.

Persoanele fizice sau companiile pot dona online pe https://www.salvaticopiii.ro/ce-facem/protecţie/situaţii-de-urgenţă/explozia-de-la-beirut sau în contul Organizaţiei Salvaţi Copiii: RO 15 RNCB 0071011434790005.

 

Sursă foto: AFP / Profimedia

 


Adaugati un comentariu


 

*