Salvatorii se lupta cu nametii pentru a aduce la Buzau doi pacienti care necesita dializa

Alti doi pacienti au ajuns deja la Spitalul Judetean de Urgenta in aceasta dimineata, in timp ce operatiunile pentru transportul celorlalti doi sunt inca in plina desfasurare.

 

Senilata Buzau viscolEchipajele de salvatori de la ISU Buzau si ISU Prahova au avut parte, pe timpul noptii si in cursul acestei dimineti, de misiuni ca in plina iarna. Echipajele au fost solicitate sa intervina pentru transportul la spital al unor pacienti care sunt programati pentru astazi la dializa. Este vorba de patru persoane din zona localitatilor Bisoca si Sarulesti, localitati care aproape ca au ramas izolate din cauza caderilor masive de zapada. Pentru ca nimeni nu isi inchipuia ca in ultima decada a lunii aprilie troienele de zapada ar mai putea pune probleme serioase, cei patru pacienti cu afectiuni renale care impun efectuarea periodica a dializei nu si-au planificat plecarea spre Buzau mai devreme, asa ca au lasat pentru aceasta dimineata plecarea catre oras, pentru a ajunge la Spitalul Judetean unde sunt programati pentru dializa.

Pe timpul noptii, insa, si-au dat seama ca planurile le sunt zadarnicite din cauza caderilor masive de zapada, drumurile din zona devenind deja inaccesibile pentru vehiculele obisnuite.

Avand nevoie de o procedura medicala care nu suporta amanare, pecientii si rudele acestora au realizat ca aceasta situatie le poate pune viata in pericol bolnavilor, asa ca au apelat la ajutor.

 

smurd zapadaMisiunea a fost incredintata pompierilor de la ISU Buzau, care au apelat si la sprijinul colegilor din Prohova, acestia trimitand la Buzau o autosenilata. Catre zonele afectate afost trimisa autosenilata de la ISU Prahova si autospeciala pentru transportul victimelor multiple, din dotareaa ISU Buzau, acestora adaugandu-li-se si o ambulanta de la SAJ Buzau. Cele doua autospeciale s-au deplasat pana acolo unde conditiile de drum nu le-au mai permis, din acel punct intrand in actiune echipajul de pe autosenilata, care a pornit catre domciliile victimelor izolate intre nameti.

Misiunea de salvare a inceput in cursul noptii si este si la acest moment in plina desfasurare. Pana acum, s-a reusit preluarea a doi dintre cei patru pacienti, acestia fiind adusi cu autosenilata pana in zona circulabila a soselei, de aici fiind preluati de ambulanta de la SAJ Buzau, care i-a transportat la spital, unde sunt supusi dializei, conform programarii.

 

ambulanta_zapada_SIM3803_a79b532b94Autosenilata a pornit apoi in misiunea de salvare a celorlalti doi pacienti, iar conform celor mai recente date transmise de ISU Buzau, operatiunea este in plina desfasurare, salvatorii luptandu-se cu nametii pentru preluarea celorlalte doua persoane. Cel mai probabil, pacientii vor fi apoi transportati la Spitalul Judetean cu autospeciala de transport pentru victime multiple, care ii asteapta in zona de drum practicabil.

Aceasta este singura situatie care a necesitat interventia echipajelor de salvare, in rest, la nivelul intregului judet nefiind semnalate alte evenimente care sa poata fi incadrate in categoria situatiilor de urgenta.

Pe drumurile nationale si judetene din zona de munte a judetului se circula in aceasta dimineata in conditii de iarna, actionandu-se cu utilaje din cadrul Sectiei de Drumuri Nationale si Drumuri Judetene Buzau.

Totodata, in localitatile Braiesti, Balaceanu, Pardosi, Parscov, Chilii, Canesti, Gura Teghii si Lopatari furnizarea de energie electrica este intrerupta partial din caauza avariilor provocate la retea de vantul puternic zi zapada cazuta pe fire.

Misiuni simlare au fost efectuate si de salvatorii din alte 20 de judete din Moldova, Transilvania si Dobrogea afectate de nameti, zeci de pacienti avand nevoie sa fie transportati la spital, cei mai multi pentru dializa. Astazi, la ora 14.00, inceteaza codul galben de ninsori, dar vremea isi va reveni la norma abia saptamana viitoare, potrivit meteorologilor. Raman insa avertizarile de inundatii, care ar putea urma topirii zapezii.

 

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*