SANITAS a pichetat Ministerul Sănătății și amenință cu greva generală

23 mai 2023 | 0 comentarii |

Sindicaliștii din domeniul sanitar cer „respectarea drepturilor angajaților din Sănătate și Asistență socială” și amenință că în cazul în care nu le sunt soluționate revendicările vor intra în grevă de avertisment pe 8 iunie și vor declanșa greva generală începând cu 15 iunie. 

 

După ce în urmă cu o zi au anunțat că susțin acțiunile de protest ale sindicatelor din învățământ, considerând juste revendicările pentru care profesorii au declanșat conflictul colectiv de muncă, sindicaliștii celei mai mari federații din Sănătate au ieșit, astăzi, în stradă.

Aproape 300 de angajați din sistemul sanitar și asistență socială au protestat în fața sediului Ministerului Sănătății, nemulțumiți în special de salarii și de blocarea angajărilor, prin adoptarea „Ordonanței austerității”, în contextul în care sistemul sanitar se confruntă cu o criză majoră de specialiști. Ei susțin că Guvernul tratează cu indiferență Sănătatea și Învățământul – cele două sisteme vitale ale unei națiuni – și că actualul Executiv „trebuie urgent să își revizuiască politicile sau să plece. Aceste două sisteme sunt pilonii de dezvoltare și supraviețuire ai unui popor, iar lucrătorii care își dedică acestora activitatea profesională trebuie să fie tratați corect și remunerați corespunzător importanței muncii pe care o depun!”, au transmis protestatarii, care au pichetat Ministerul Sănătății.

Leonard Bărăscu, liderul Sanitas, a apreciat drept „o măgărie” afirmația premierului Ciucă, potrivit căruiamajorările salariale cerute de sindicatele din învățământ „sunt absolut foarte, foarte greu de îndeplinit” pentru că ar adânci deficitul bugetar.

Bărăscu susține că ultima explicație a premierului Ciucă a fost că „nu poate să le dea profesorilor (majorări salariale – n.r.) din cauză că ieșim și noi să protestăm”, liderul Sanitas, Leonard Bărăscu, a afirmat că „protestul de astăzi este un început a ceea ce vrem să facem în continuare. Avem salarii de nimic! Toți vorbesc despre salariile din sănătate, dar nu sunt așa de mari”.

 

Liderul Sanitas a reamintit că în Consiliul Național al Federației SANITAS întrunit în şedinţă extraordinară, miercuri, 10 mai 2023, s-a analizat situația angajaților din Sănătate și Asistență socială și s-a decis ca în contextul în care actuala guvernare „continuă să nu își onoreze angajamentele” asumate și să tergiverseze adoptarea unor soluții satisfăcătoare pentru salariații membri de sindicat, se trece la acțiuni de protest. În câteva zila s-au strîns semnăturile de la membrii de sindicat din toată țara, iar astăzi a avut loc prima etapă a protestului – Pichetarea Ministerului Sănătății.

Pe 8 iunie va avea loc o grevă de avertisment cu întreruperea activității în intervalul orar 9.00 – 11.00, iar dacă nu li soluționează revendicările, pe 15 iunie se declanșează greva generală. 

 

Potrivit sindicaliștilor, în ciuda tuturor presiunilor făcute de SANITAS asupra autorităților responsabile, Legea nr. 153/2017 nu este aplicată în totalitate; în continuare sunt categorii de angajați care nu și-au primit drepturile salariale cuvenite, iar autoritățile nu manifestă nicio intenție reală de a respecta prevederile legale.

Mai mult, Ministerul Finanțelor a făcut public un proiect de ordonanță de urgență care impune măsuri total nefavorabile celor două sisteme: reducerea cu 10% a cheltuielilor aprobate prin bugetele aferente acestui an, în condițiile în care instituțiile medicale și de asistență socială fac față cu greu inflației și creșterii galopante a prețurilor; blocarea angajărilor, ceea ce înseamnă că în Sănătate și Asistență socială se va lucra în continuare cu un deficit de personal care se agravează de la lună la lună”, susține reprezentanții Sanitas, care spun angajații din Sănătate și Asistență Socială sunt copleșiți de munca pe care o depun, iar necesitățile de personal nu s-au mai actualizat din 2010 și aceste lucruri a dus la epuizarea angajaților, estimând că se va ajunge la greva generală.

 

Revendicările Sanitas vizează modificarea Ordonanţei de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene și modificarea şi completarea unor acte normative, astfel încât să se poată continua angajările în Sănătate și Asistență socială, iar bugetele instituțiilor din cele două sisteme să nu fie afectate.

De asemenea, se solicită punerea imediată în aplicare, în integralitatea sa, a Legii nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din sistemul de Sănătate şi cel de Asistenţă socială, acordarea salariilor de bază din grilă tuturor angajaților, calcularea tuturor sporurilor prin raportare la salariul aflat în plată, calcularea tarifului orar pentru gărzi prin raportare la salariul aflat în plată și a indemnizației de hrană prin raportare la salariul minim brut pe țară actual.

Finanțarea corectă și suficientă a instituțiilor din Sănătate și Asistență Socială, reluarea imediată a negocierilor în vederea semnării Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului bugetar Sănătate, finanțarea de la bugetul de stat a voucherelor de vacanță în Sănătate și Asistenţă socială și nu în ultimul rând, stoparea destructurării rețelei medicale proprii a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

 

Sursă foto: Sanitas/Meta

 


Adaugati un comentariu


 

*