Șansă la viață prin transplant pentru mai mulți bolnavi aflați pe lista de așteptare, în urma unei prelevări multiorgan la SJU Miercurea-Ciuc

7 august 2023 | 0 comentarii |

O echipă multidisciplinară de medici specialiști de la Spitalul de Urgență din Miercurea-Ciuc și de la alte trei spitale din țară au efectuat, duminică noapte, prima prelevare de organe din acest spital, în acest an, de la un tânăr în vârstă de 26 de ani. 

 

Săptămâna a debutat cu speranță pentru mai mulți români aflați pe listele de așteptare pentru trasplant. Resorturile pentru viață au fost pornite de medicii Spitalului Județean de Urgență (SJU) Miercurea-Ciuc, duminică duminică, puțin după miezul nopții, iar împreună cu specialiști din alte trei spitale din București și din Cluj au efectuat intervențiile de pelevare multiorgan de la un pacient în vârstă de 26 de ani aflat în moarte cerebrală, redând speranța mai multor pacienți care așteaptau un organ salvator.

În noaptea spre 6.08.2023, începând cu ora 01.34, în Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc a avut loc o multiplă prelevare de organe. Un bărbat de 26 de ani, născut cu o boală congenitală cerebrală, cu multiple complicații, spitalizări și intervenții chirurgicale, ajuns într-o stare de sănătate fără şansă de vindecare, oferă acum, prin gestul nobil al familiei sale, care și-a dat consimțământul pentru prelevarea de organe, speranţă pentru mai mulţi oameni bolnavi”, au transmis reprezentanții unității medicale din județul Harghita, luni dimineață, într-o conferință de presă.

 

Echipele multidisciplinare de la SJU Miercurea-Ciuc, IC Fundeni, ICUTR Cluj și Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București au prelevat ficatul, rinichii şi corneele, într-o luptă pentru viață contra-cronometru, care a durat aproximativ 5 ore.

Este a șaptea prelevare de organe din istoria SJU Miercurea-Ciuc și prima din acest an. Donatorul este un tânăr de 26 de ani, domiciliat în Lunca de Sus, județul Harghita, cunoscut cu malformație cerebrală congenitală, cu nenumărate internări pentru complicații, cu zeci de internări în spitale din România și Ungaria. A avut multiple intervenții chirurgicale la nivelul creierului, dar și intervenții pentru complicații ale intervențiilor chirurgicale. Cordul nu a putut fi prelevat din cauza stării grave de sănătate a pacientului”, a precizat dr. Adrian-Cristian Dobrică, medic primar chirurgie toracică, purtător de cuvânt al SJU Miercurea-Ciuc și coordonatorul programului de transplant la nivelul spitalului, care a mulțumit „cu recunoștință” tatălui îngerului donator, care a acceptat donarea de organe, oferind astfel o șansă la viață unor semeni necunoscuți, aflați în suferință.

 

Alături de dr. Bartha István, KDP, medic primar anestezie și terapie intensivă (KDP) și de dr. Konrád Judit, managerul Spitalului Județean de Urgență Miercurea-Ciuc, dr Dobrică a subliniat că nevoia de organe pentru transplant este foarte mare, în România și în toate țările din lume, de aceea conștientizarea importanței donării este vitală. „Peste tot există liste lungi de așteptare, atât pentru inimă, cât și pentru plămân, ficat, rinichi sau țesuturi și, foarte probabil, niciodată nu vor putea fi onorate decât parțial, pentru că numărul donatorilor este limitat. Pandemia a avut un impact devastator asupra donării, numărul donatorilor a scăzut exponențial în ultimii ani, dar acum există o ușoară redresare. Probabil nu vom ajunge prea repede la numărul de donatori și transplanturi de dinainte de pandemie, dar faptul că românii au început să înțeleagă importanța donării de organe face ca prin acest gest altruist să fie salvate din ce în ce mai multe vieți care altfel nu ar avea nicio șansă”, a completat dr. Adrian-Cristian Dobrică.

 

Organele prelevate au fost transportate cu ambulanțele, luni dimineață, la București, de echipa de prelevare coordonată de dr. Genady Vatachki, medic specialist chirurgie generală specializat în prelevare de organe și transplant, director al Agenției Naționale de Transplant, și la Cluj-Napoca, de echipa coordonată de dr. Tudor Moisoiu, medic specialist urologie, specializat în transplant.

Managerul SJU Miercurea-Ciuc, dr. Konrád Judit, a subliniat căacest gest altruist a familiei donorului a permis realizarea unui act medical de mare importanţă, în urma căruia mai mulţi pacienţi vor primi şansa la vindecare. Suntem profund recunoscători familiei tânărului pentru gestul lor altruist și, de asemenea, merită toate aprecierile noastre, personalul spitalului, pentru organizarea și desfășurarea acestei intervenții complexe.

Eforturile echipelor de prelevare au fost preluate de echipele de transplant de ficat și cornee de la Institutul Clinic Fundeni, Clinica de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic „Dan Setlacec” și de la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice din București, precum și de cele ale Institutului de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca (rinichi), care fac posibil ca viața să triumfe și dincolo de moarte, prin transplant.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*