Saptamana Internationala a Surditatii, celebrata la Buzau

22 septembrie 2014 | 0 comentarii |

Vor fi organizate mai multe activitati tematice al caror promotor va fi Centrul de pregatire pentru o viata independenta in limbaj mimico-gestual.

 

Ionica Tarau

Ionica Tarau

Astazi a debutat Saptamana Internationala a Surditatii, eveniment ce va fi marcat in toata lumea, in perioada 22-28 septembrie. Si Buzaul se numara printre orasele care va gazdui o serie de activitati tematice derulate pe parcursul acestei saptamani, promotorul principal al evenimentelor planificate pentru perioada urmatoare fiind   Centrul de pregatire pentru o viata independenta in limbaj mimico-gestual. Actiunile  vor viza mai multe domenii  si se vor desfasura  la sediul asociatiei, cat si la la Sala D. Filipescu a Consiliului Judetean.

In prim plan vor fi tinerii si persoanele adulte cu deficiente de auz si comunicare verbala, care vor demonstra inca odata ca pot sa depaseasca  barierele unei prejudecati sociale prin munca, prin vointa si prin puterea exemplului. „Tinand cont de impactul social, trebuie sa amintim ca sunt  implicate foarte multe persoane cu dizabilitati, si in special cu deficiente de auz, vom continua programele noastre, vom incerca sa facem cat mai multe lucruri utile prin unitatea noastra protejata si sa atragem atentia ca prin formarea profesionala si incadrarea in campul muncii  putem contribui cu adevarat la incluziunea sociala”, a declarat  Ionica Tarau, presedinta Asociatiei Centrul de pregatire pentru o viata independenta in limbaj mimico-gestual.

 

Elevii, principalii beneficiari

Elevii, principalii beneficiari

Actiunile au debutat astazi, 22 septembrie, la sediul asociatiei, unde absolventii scolilor de invatamant special angajati in unitatea protejata au invitat elevii pentru a le demonsta ca prin munca sunt „eficienti, nu deficienti”. In acelasi spatiu, persoanele cu handicap, fara auz si comunicare verbala au invitat auzitorii intr-un schimb de experienta cu tema ,,Eu stiu, eu vreau, eu pot! Ajuta-ma sa fiu egal cu tine, impreuna sa spunem nu discriminarii”, activitate programata pe durata intregii saptamani.

Incepand cu ora 11.00, pe 26 septembrie, la Sala D. Filipescu a Consiliului Judetean , asociatia deschide proiectul „O sansa pentru fiecare! Impreuna pentru a identifica nevoi si oferi solutii celor fara auz si fara comunicare verbala”. Vor fi promovate valori din lumea surzilor in randul invitatilor, din care vor face parte tineri cuprinsi in invatamantul de masa, in invatamantul special si reprezentanti ai institutiilor publice. Totodata, vor fi expuse produsele si creatiile angajatilor fara auz si fara comunicare verbala din Unitatea Protejata a asociatiei.

 

hipoacuziciActivitatea va fi promovata de  catre moderatorul Adrian Musat, persoana cu deficiente de auz si comunicare verbala, absolvent de invatamant superior, specializarea formator in limbajul mimico-gestual, cursuri de perfectionare – manager de proiecte. „Dupa cum se poate observa si din programul activitatilor, am dorit ca anul acesta sa impartasim mai mult din experienta noastra, sa aducem oamenii in mijlocul nostru, noi sa fim in centru comunitatatii. Trebuie sa punem accentul pe munca, pe respectarea drepturilor transcrise in legislatia din domeniu, pe promovarea adevaratelor valori si pe corectitudinea factorilor decidenţi din sistemul social”, a mai precizat Ionica Tarau.

 


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*