Scandalul legumelor stropite din abundență cu substațe toxice ia amploare

Marfa a doi fermieri buzoieni, care își „tratau” legumele din solarii cu substanțe interzise, era vândută inclusiv în supermarketuri, punând în pericol sănătatea consumatorilor care, convinși că fac o alegere bună, plăteau prețuri piperate.

 

Am fost adesea informați că anumite fructe și legume de import au fost tratate cu substanțe pe care fermierii români nu au voie să le folosească, dar iată că nici avariția unor români puși pe căpătuială nu mai are limite.

Doi legumicultori din comuna buzoiană Glodeanu Sărat, renumită pentru trufandalele produse în solarii, se pare că s-au gândit că se pot îmbogăți peste noapte. Așa că pentru a le forța creșterea și coacerea, au stropit legumele cu substanțe neomologate la noi în țară, în concentrații de 7-8 ori mai mari decât cele admise în țările în care aceste substanțe nu sunt interzise, fără a se gândi vreo clipă la sănătatea celor care cumpără legumele astfel „tratate”. Aceste substanțe erau introduse ilegal în țară de un distribuitor din Ilfov, care le ținea depozitate într-o dubă parcată în curtea mănăstirii Cernica, și erau comercializate sau folosite pentru a forța creșterea și coacerea legumelor, așa cum se menționează într-un comunicat al Poliției.

Cum, însă, ulciorul nu merge de multe ori la apă, avariția și metoda lor reprobabilă a fost descoperită, iar cei trei sunt acum cercetaţi penal, în stare de libertate.

 

La „pont”, poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase (AESP) din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Buzău, împreună cu colegii lor din Giurgiu, au pus în executare, marți, 6 mandate de percheziție domiciliară în Buzău şi Ilfov, în baza mandatelor emise de Judecătoria Pogoanele, la persoane bănuite că utilizează sau revând substanţe toxice, în special în scopul coacerii premature a legumelor cultivate în spaţii protejate, de tip solar.

În urma perchezițiilor, oamenii legii „au depistat în flagrant delict un bărbat, din Ilfov, în timp ce transporta 200 de sticle şi 210 pungi ce conţineau substanţe toxice şi produse de protecţia plantelor neomologate în România. Din investigaţii, a reieşit că acestea ar fi fost introduse în ţară, ilegal, în urmă cu puţin timp”, dar și o autoutilitară parcată în curtea mănăstirii Cernica, încărcată cu mai multe recipiente cu substanţe toxice gata să ajungă la producătorii agricoli. „În urma activităţilor, au fost descoperite şi ridicate 204 kilograme şi 356 de litri de substanţe toxice şi de protecţia plantelor neomologate, din care 16 kilograme şi 58 de litri de produse, cu termenul de valabilitate expirat”, se menționează în comunicatului IPJ.

 

Potrivit anchetatorilor, cei doi legumicultori din Glodeanu Sărat, un bărbat de 52 de ani și nepotul lui, de 21 de ani, au folosit inclusiv nocivul Ethrel, una dintre substanțele interzise în România, în concentrații de 7-8 ori mai mari decât cele permise în țări în care aceste substanțe nu sunt interzise.

Legumele astfel obținute – roșii, ardei și castraveți -, erau vândute angro unor intermediari care furnizau marfă inclusiv către supermarketuri, de unde consumatorii le cumpărau fără a bănui că și-ar putea pune sănătatea în pericol.

Pentru a se ști clar dacă legumele cultivatorilor buzoieni conțin sau nu pesticide în exces, este însă nevoie de confirmare prin analize de laborator. La Buzău nu există un astfel de laborator, iar instituțiile cu rol de monitorizare și control fac verificări standard, stabilite la București, numărul probelor fiind însă destul de mic.

Conducerea Direcției Fitosanitare Buzău nu a analizat anul acesta legume de la Glodeanu Sărat, pe motiv că acestea n-au ajuns încă pe piață. În perioada următoare vor fi însă verificați producătorii agricoli aflați pe o listă pusă la dispoziție de Direcția Agricolă.

Și DSVSA Buzău va demara verificările anuale pe 15 mai, nu după 1 iunie, ca de obicei, cu mențiunea că, în anii anteriori, nu au fost identificate probleme.

 

Cei doi legumicultori și furnizorul substanțelor chimice sunt cercetați în libertate, dar în urma acestor constatări se impun câteva întrebări logice: Cine și cum elibera avizele de calitate pentru aceste produse? N-ar trebui să cadă niște capete din rândul autorităților de control, care se fac astfel părtașe la astfel de infracțiuni? Cine și cum răspunde pentru periclitarea sănătății celor care au cumpărat, cu bună credință, astfel de legume?

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, și cei mai mulți dintre reprezentanții autorităților ne îndeamnă permanent să folosim produse românești, pentru că pe de o parte, acestea sunt mai sănătoase, iar pe de altă parte, astfel sunt sprijiniți fermierii români. Un sfat urmat de mulți români, în ciuda prețurilor mai mari, dar iată că prin astfel de întâmplări, românii își pierd încrederea în produsele românești, iar din cauza unor oameni fără scrupule pierdem cu toții…

În cauză, se continuă cercetările pentru comiterea infracţiunilor de producerea, livrarea sau utilizarea îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării, trafic de produse sau substanţe toxice, contrabandă calificată și neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri, fapte prevăzute şi pedepsite de O.U.G. 195/2005 privind protecţia mediului şi Legea nr. 86/2006 privind Codul Vamal.

 

Senatorul Buzoian Vlad Mircea Pufu a reacționat față de acest caz și cere autorităților responsabile controale ferme, atrăgând atenția că e nevoie ca verificările să fie făcute nu doar amănunțit, ci și în timp real. „Există la ora actuală o îngrijorare în rândul buzoienilor, după ce o anchetă a poliției a scos la iveală că doi legumicultori din Glodeanu Sărat ar fi folosit substanțe interzise pentru dezvoltarea mai rapidă a legumelor. Chiar dacă nu este o practică a majorității legumicultorilor, care muncește onest și cu mari cheltuieli pentru a avea producții sănătoase și de calitate, această situație scoate la iveală hibele sistemului. Numărul probelor de legume și fructe, care sunt recoltate pentru a fi analizate, este prea mic în comparație cu volumul produselor ce ajung pe piață. Mai mult, analizele se fac doar la București, iar obținerea rezultatelor este un proces de durată. Iar pentru că probele sunt adunate de la produse aflate deja la vânzare, până sunt gata analizele, legumele sunt demult consumate”, atrage atenția senatorul liberal, subliniind că problema este una națională, iar ineficiența controalelor și întârzierile în descoperirea folosirii unor substanțe interzise poate fi una din cauzele ce duc la creșterea incidenței cancerului în România.

 

Specialiștii confirmă că legumele și fructele tratate cu diferite substanțe interzise pot genera grave afecțiuni la nivelul ficatului, a rinichilor și în timp, cresc riscul de cancer de sân la femei și de cancer testicular sau de prostată la bărbați, generează apariția supraponderalității și a obezității și favorizează declanșarea bolilor hipertensive, a diabetului și a bolilor cardiovasculare, iar în cazul femeilor însărcinate îi pot îmbolnăvi pe bebelușii purtați în pântece.

Totuși, nu este imposibil de făcut diferenţa între legumele și fructele crescute natural şi cele „forţate”, spun specialiștii, care ne recomandă să evităm tomatele cu miezul necopt, alb-verzui și tare, castraveții scurți, groși și fără semințe, dar cel mai sigur este să cumpărăm legume și fructe despre avem certitudinea că provoin din surse de încredere, de la producători pe care îi cunoaştem şi care ne pot garanta că produsele lor sunt cu adevărat naturale.

 



Comentarii (1)

  1. Florea Liviu spune:

    In baza caror dovezi se face referirea la legumele BIO?
    “…erau vândute angro…ca marfă „BIO…”
    Exista facturi de vanzare cu referinte la tomate bio?
    Acei legumicultori erau certificati ecologic?

Adaugati un comentariu


 

*