O adolescentă și alți doi tineri, primii buzoieni confirmați cu Omicron

7 ianuarie 2022 | 0 comentarii |

INSP a raportat astăzi 112 cazuri de noi cazuri de infectare cu tulpina Omicron a virusului SARS-CoV-2, între care trei sunt din Buzău unde, din păcate, unul dintre pacienți a plimbat virusul prin oraș cu bună știință, zile întregi, favorizând astfel răspândirea comunitară. 

 

Este alertă de infectare comunitară cu tulpina Omicron a virusului SARS-CoV-2 în Buzău, după confirmarea primelor cazuri de infectare cu tulpina africană a virusului SARS-CoV-2 și după ce s-a depistat că unul dintre pacienții infectați a plimbat virusul zile întregi prin oraș, deși era carantinat la domiciliu!

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Buzău a transmis, în această seară, că au fost confirmate trei cazuri de infectare, în cazul a trei persoane testate pozitiv la virusul SARS-CoV-2 de la care s-au prelevat probe și s-au trimis la București pentru secvențierea genomului Omicron. „Într-unul dintre cazuri este vorba despre un pacient de 36 de ani, care a călătorit în Austria. Cel de-al doilea caz de infectare cu tulpina Omicron a coronavirusului este al unui pacient în vârstă de 27 ani, care nu are istoric de călătorie și care nu știe unde s-ar fi putut infecta. De asemenea, o adolescentă de 16 ani a fost confirmată ca fiind infectată cu tulpină africană a coronavirusului. Aceasta  nu are istoric de călătorie, însă, conform anchetei epidemiologice, de Crăciun,  a participat la o petrecere într-un club din Buzău iar la 4 zile a început să manifeste simptome de boală. Toți cei trei pacienți sunt în stare bună, prezentând forme ușoare de boală”, se menționează în comunicatul oficial.

Astăzi, la Buzău, au fost confirmate 44 de cazuri noi de infectare și unul de reinfectare cu SARS-CoV-2, la pacienți cu vârste cuprinse între 10 și 81 de ani, dar și un nou deces, al unui pacient în vârstă de 75 de ani, cu multiple comorbidități.

 

DSP Buzău are acum sarcina dificilă de a depista contacții pacientului cu istoric de călătorie în Austria, care a fost depistat de jandarmi, plimbându-se prin oraș, de cel puțin trei ori, încălcând decizia de carantinare la domiciliu dispusă de autoritățile de sănătate publică și favorizând astfel transmiterea comunitară a variantei Omicron a virusului. Bărbatul, în vârstă de 36 de ani, a fost depistat de jandarmi, de mai multe ori, în afara locuinței unde trebuia să stea în carantină, până pe data de 11 ianuarie. Acesta a încercat chiar să le cupere tăcerea oamenilor legii, dar s-a ales cu un flagrant. Constatarea infracțiunii flagrante s-a realizat în urma denunțului formulat de cei doi lucrători ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Buzău. Aceștia au sesizat fapta la D.G.A. – S.J.A. Buzău, iar sub coordonarea procurorului de caz, a fost organizată acțiunea de prindere în flagrant a persoanei în cauză. Întrucât persoana respectivă a încălcat în mod repetat prevederile deciziei de carantinare, fiind sancționată contravențional numai în ziua de 05.01.2022 de alte două ori pentru acest fapt, Inspectoratul de Jandarmi Județean Buzău a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor. Față de persoana în cauză, cercetările continuă în stare de libertate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mitătransmite Direcția Generală Anticorupție.

 

Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat, astăzi, confirmarea a 112 cazuri noi de infectare cu tulpina Omicron a virusului SARS-CoV-2, în cazurile a 48 de bărbați și 64 de femei cu vârste cuprinse între 0 și peste 80 de ani, din municipiul București și 19 județe, între care și Buzău. Probele au fost lucrate în laboratoarele INBI Matei Balș și INCDMM Cantacuzino, iar numărul total de infectări cu noua variantă a virusului a ajuns la 295.

Ministerul Sănătății precizează că 11 dintre cele 112 persoane nou confirmate cu tulpina Omicron au istoric de călătorie în Marea Britanie, Italia, Franța, Tanzania, Bulgaria, SUA și Austria, iar 37 dintre ele sunt nevaccinate anti-Covid 19.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, dr. Adriana Pistol, a precizat, astăzi, într-o conferință de presă, că printre persoanele infectate cu varianta Omicron a SARS-CoV-2 se află și doi sau trei copii și a atras atenția că „tulpina Omicron începe să câștige teren, am putea spune în prezent că avem în circulație ambele tulpini, atât Omicron cât și  Delta, să spunem, jumătate-jumătate. Odată ce tulina Omicron devine dominantă, sigur că toată lumea este explusă, iar aglomerările umane duc la apariția de cazuri, dacă măsurile preventive, respectiv masca, spălatul pe mâini și păstrarea distanței fizice nu sunt îndepinite”.

 

Dr Adriana Pistol

Secretarul de stat în MS a subliniat, totodată, că vaccinarea anti-Covid este importantă în prevenirea cazurilor grave care ar putea apărea în urma infectării și a apreciat că „în acest moment, încă nu este târziu, dar sigur că la un moment dat, dacă creşterea numărului de cazuri va fi foarte mare, în câteva săptămâni s-ar putea să devină într-adevăr târziu” pentru adoptarea certificatului verde Covid.

Dr. Adriana Pistol a mai precizat că „persoanele nevaccinate care devin pozitive vor fi izolate pentru o perioadă de 10 zile, dacă forma de îmbolnăvire este una uşoară, medie, iar pentru formele severe este evident că vor fi spitalizate, atât cât este necesar”, menționând că regulile referitoare la izolare vor fi prevăzute într-un ordin al ministrului Sănătăţii. Aceasta a reamintit că, în conformitate de metodologia stabilită de Institutul Naţional de Sănătate Publică, pentru toate persoanele care sunt nevaccinate anti-COVID şi mai ales pentru cele care lucrează în domeniul sanitar este recomandat să facă, săptămânal, fie două teste antigen rapide, fie un test PCR.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*