Corpul de control al ministrului Agriculturii face verificări în bazinul legumicol Glodeanu Sărat
Inspectorii ministrului Daea au prelevat probe de legume din solariile de la Glodeanu Sărat, pentru a fi analizate la București, după scandalul tratării excesive a acestora, cu substanțe interzise.
După o săptămână de la declanșarea scandalului legumelor tratate cu substanțe toxice în bazinul legumicol Glodeanu Sărat, ministrul Petre Daea și-a trimis corpul de control la Glodeanu Sărat, pentru verificări. Legumicultorii resping vehement suspiciunile că ei ar folosi substanțe interzise pentru a forța creșterea și coacerea legumelor, care le-ar compromite munca și încrederea consumatorilor, dar autoritățile Autoritățile vor să se asigure că marfa care pleacă din sere și solarii este sigură pentru consumatori. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a afirmt chiar că „cei prinşi că folosesc substanţe interzise vor fi tăiaţi de la plata subvenţiilor” și și-a trimis Corpul de control pe teren.
„În contextul informaţiilor apărute în spaţiul public privind utilizarea de produse de protecţie a plantelor cu încălcarea prevederilor legale, astăzi, 11 mai 2023, vor fi desfăşurate controale în bazinul legumicol Glodeanu Sărat, cu participarea reprezentanţilor Corpului de Control al Ministerului Agriculturii, reprezentanţilor Autorităţii Naţionale Fitosanitare, Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Buzău şi autorităţilor publice locale. Vor fi prelevate probe din loturile de tomate în vederea depistării prin analize specifice a nivelului reziduurilor de pesticide în scopul garantării siguranţei alimentare a consumatorului”, a transmis Direcţia Agricolă Buzău, printr-un comunicat. Probele prelevate din marfa pregătită de legumicultori pentru vânzare vor fi analizate la laboratorul de referință din București.
Legumicultorii din Glodeanu Sărat neagă vehement faptul că ar folosi substanțe toxice pentru a forța creșterea și coacerea legumelor, după ce, săptămâna trecută, o anchetă a IPJ Buzău a scos la iveală faptul că trei bărbați din Ilfov și Buzău ar fi comercializat fără drept o substanță neomologată la noi în țară, care ar fi fost utilizată de fermierii din Glodeanu Sărat în concentrații de 7-8 ori mai mari decât cele admise în țările în care această substanță este admisă, în scopul coacerii premature a legumelor (în special roșii, ardei și castraveți) cultivate în spaţii protejate.
Pentru a demonstra că ei sunt cinstiți, legumicultorii au început să distribuie în spațiul virtual filmări din solariile cu tomate, arătând că acestea au o coacere lentă și nu sunt stropite pentru a ajunge la maturitate forțat. „Noi nu am folosit pesticide de nicun fel, de peste 6-7 ani. Se aduc acuzații întregii comunități, ceea ce nu este corect. 99,9% dintre noi nu știm dacă există cazul acela și nu înțelegem de ce s-ar folosi la noi acele substanțe, în condițiile în care abia peste 3 săptămâni ieșim pe piață. Avem contracte cu supermarketuri și din fiecare lot, în fiecare săptămână, se fac analize”, a afirmat unul dintre legumicultori.
În fața echipei de control, unul dintre cei verificați a mușcat dintr-o roșie abia culeasă de pe rug, că să demonstreze că legumele lui nu sunt periculoase.
Afirmațiile oamenilor sunt confirmate de Direcția Fitosanitară și de DSVSA care spun că probele prelevate în anii anteriori nu au indicat depășiri ale nivelurilor de pesticide folosite de legumicultorii din Glodeanu Sărat. Și primarul comunei susține că produsele din serele şi solariile legumicultorilor din această comună sunt sigure, analizele realizate de-a lungul timpului confirmând acest lucru. În plus, faptul că mulți cultivatori vând producțiile către hipermarketuri, unde fiecare lot este testat înaintea livrării, este o confirmare a calității produselor lor.
„În cele patru sate ale comunei Glodeanu Sărat sunt sute de legumicultori oneşti, cu conştiinţă, care produc de zeci de ani legume sănătoase şi de calitate, în spaţii protejate, încălzite în sezonul rece. Producătorii cu suprafeţe importante au contracte cu supermaketuri bine-cunoscute din ţară, dovada faptului că legumele sunt sănătoase fiind faptul că acestea sunt verificate din punct de vedere fito-sanitar, în laboratoare avizate. Legumele din Glodeanu Sărat, în special roşiile, s-au bucurat de-a lungul timpului de aprecierea consumatorilor, fiind foarte căutate, gustoase şi sănătoase”, susține primarul Neculai Stoica.
Și Direcția Agricole Buzău, care supraveghează Programul Tomata, în care sunt incluți 900 de beneficiari din județul Buzău, susține că probele prelevate până acum nu au creat suspiciuni privind depășiri de substanțe interzise. „Până la ora aceasta, noi am făcut verificări printre 30-40 de producători de legume la care tomatele erau în pârg și spre coacere. Până în prezent nu s-au constatat depășiri ale reziduurilor de pesticide peste limita maximă admisă. Ne-au invitat chiar să facem toate verificările necesare, toate analize corespunzătoare pentru a se dovedi că nu avem de-a face cu acestă interacțiune cu substanța amintită. Legumicultorii noștri chiar sunt afectați de aceste știri”, a spus directorul Direcției Agricole Buzău, Cosmin Florea.
În plus, instituția a solicitat lămuriri de la anchetatori și, în funcție de concluzii, vor fi luate și măsuri, dacă va fi cazul. „Direcția pentru Agricultură Județeană Buzău a făcut demersuri pe lângă Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău în vederea comunicării de date și informații privind persoanele bănuite că au introdus pe piață substanțe și produse de protecție a plantelor din categoria celor interzise sau neomologate în România, în special în scopul coacerii premature a legumelor cultivate în spații protejate tip solar”, a transmis Direcția Agricolă Buzău.
S-au prelevat 9 probe de roșii din solariile fermierilor din Glodeanu Sărat și toate vor ajunge în laboratorul Autorității Naționale Fitosanitare. Fiecare probă vine sigilată și va fi analizată minuțios, pentru a se identifica dacă are sau nu pesticide peste nivelul admis. Procedura este însă una de durată, iar urmele anumitor substanțe pot fi depistate doar la microscop. Legea prevede că aceste analize se fac numai pentru marfa gata de vânzare, pentru că, în orice altă etapă a dezvoltării plantelor sunt folosite substanțe chimice avizate de autorități, care ajută legumele și fructele să crească sau să facă față dăunătorilor. Fiecare pesticid are însă prescris un timp de repaus pe care fermierii trebuie să îl respecte, iar autoritățile se tem că nu s-ar fi întâmplat acest lucru.
Oamenii spun că cei prinși de polițiști, ca să „scape” mai ușor, ar fi indicat 70 de fermieri din Glodeanu Sărat cărora le-ar fi vândut substanța intersiză. Din solariile acestora au fost prelevate probe, joi, dar sunt convinși că în urma analizării acestor probe, lucrurile se vor lămuri, iar ei își vor recâștiga credibilitatea în fața consumatorilor. Și spun că dacă cineva va fi găsit vinovat, atunci să răspundă în fața legii, dar să nu sufere toți din cauza unor situații la care nu au fost părtași…
Procurorii care se ocupă de caz spun că la acest moment nu se cunoaşte exact dacă nivelul de pesticide folosit de legumicultorii din Glodeanu Sărat era peste cel admis, dar au confirmat că după perchezițiile efectuate săptămâna trecută de plițiști „se efectuează cercetări faţă de persoane de pe raza judeţului Ilfov şi comunei Glodeanu Sărat pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de produse sau substanţe toxice, producere, livrare sau utilizare de îngrăşăminte chimice pentru culturi destinate comercializării şi contrabandă, în situaţia unei persoane care nu este din Buzău. Practic, cumpărau, revindeau către terţi şi le şi utilizau. Au fost ridicate probe şi o să stabilim dacă utilizarea substanţelor a afectat plantele. Deocamdată nu există o acuzaţie formulată de comercializarea unor produse toxice până când nu avem rezultate care să confirme acest lucru”, a declarat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Pogoanele, Cosmin Marius Niţă.
Se pare că suspiciunea s-a extins asupra a 3 legumicultori din Glodeanu Sărat care ar fi folosit substanțele neomologate, iar pentru a se clarifica situația se așteaptă rezultatele analizelor de laborator de la București. Indiferent de rezultat, inspectorii de la București spun că vor reveni și vor preleva și alte probe, pentru a verifica dacă substanțele interzise au fost folosite doar de cei anchetați sau este o practică în bazinul legumicol Glodeanu Sărat.