Medicii pediatri se alătură campaniei „Asumă-ți să fii sănătos!”, organizată pe litoral

11 mai 2023 | 0 comentarii |

Zeci de medici dermatologi, endocrinologi și pediatri vor oferi consultații și sfaturi gratuite, în cadrul campaniei organizată de Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București pentru al treilea an consecutiv.

 

Campania de prevenție „Asumă-ți să fii sănătos!” a UMF „Carol Davila” (UMFCD) va ajunge și anul acesta pe litoralul românesc pentru a oferi turiștilor prezenți în 5 stațiuni de la Malul Mării Negre consultații gratuite în specialitățile endocrinologie și dermatologie și pediatrie, a prof. dr. Viorel Jinga, rectorul UMFCD, la conferința de lansare a campaniei.

Campania de screening va fi realizată de UMFCD în parteneriat cu Societatea Română de Dermatologie (SRD), Societatea Română de Endocrinologie (SRE) și Societatea Română de Pediatrie (SRP), cu sprijinul Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Constanța și al Ministerului Apărării Naționale (MApN) și se va derula cu ajutorul a 26 de medici voluntari, rezidenți și specialiști, cu suportul coordonatorilor evenimentului, prof. univ. dr. Viorel Jinga –rector al UMFCD, prof. univ. dr. Cătălina Poiană -prorector UMFCD, membru în Consiliul de conducere al SRE, dr. Alin Nicolescu, secretar general SRD, conf. univ. dr. Magda Constantin -membru SRD, prof. dr. Doina Pleșca, președinte SRP, ec. Cristina Ecaterina Schipor, director executiv DSP Constanța.

 

Astfel, în perioada 14-19 august, toți cei care doresc să beneficieze gratuit de consultații dermatologice, endocrinologice sau pediatrice pentru copiii lor pot apela la profesionalismul a 26 de medici (rezidenți și specialiști) care vor fi prezenți în cele 5 puncte de lucru amenajate în corturi MApN, pe care vor fi afișate bannere ale campaniei, pentru a fi ușor de reperat.

Corturile vor fi amplasate în cinci stațiuni de pe litoral, repectiv, lângă baza de salvare acvatică-salvamar și punct de prim ajutor pe plaja din Neptun; baza de salvare acvatică -salvamar și punct de prim ajutor pe plaja Mangalia, plaja Phoenicia Blue View în Olimp, containerele SMURD-ISUpe plaja Costinești și containerele ISU-SMURD de pe plaja Neptun. „Consultațiile se vor face în intervalele orare 09.00 – 12.00 si 15.00 – 18.00, cu excepția zilei de 19 august, când programul de screening se va derula doar în cursul dimineții”, au anunțat organizatorii campaniei.

 

Viorel Jinga, Catalina Poiana – UMFCD

Din acest sezon se vor alătura campaniei de prevenție și medici pediatri, care „vor acorda servicii medicale de prevenție gratuite copiilor aflați în vacanță, vor stabili parametri nutriționali, vor oferi oferi sfaturi de nutriție”, a precizat prof. dr. Viorel Jinga, recorul UMFCD, care a menționat că impactul înregistrat de această campanie în anii trecuți a determinat lărgirea ariei prevenției medicale și în domeniul pediatriei.

„Putem descrie campania de prevenție «Asumă-ți să fii sănătos!» a Universității de Medicină și Farmacie «Carol Davila» din București, ca fiind deja una de tradiție și, pentru al treilea an consecutiv, ne bucurăm să oferim turiștilor aflați pe litoralul românesc consultații gratuite în specialitățile dermatologie și endocrinologie, numărul în creștere al celor ce au trecut pragul edițiilor anterioare încurajându-ne să dăm continuitate acestui frumos proiect pentru realizarea căruia țin să le mulțumesc atât medicilor rezidenți și specialiști, precum și conducerii celor două societăți medicale de profil SRD și SRE, Ministerului Apărării Naționale, Direcției de Sănătate Publică din Constanța și echipelor SMURD și SALVAMAR, a mai spus profesorul Jinga.

 

Medicul endocrinolog Cătălina Poiană a arătat că dublarea numărului de consultații acordate în al doilea an al campaniei a demonstrat din partea turiștilor aflați la Malul Mării Negre „un interes crescut față de screeningul dermatologic și endocrinologic și față de propria lor sănătate, care denotă din partea lor atât responsabilitate, cât și respect față de medici și față de medicina de prevenție”.

Dr. Poiană a subliniat că această campanie de screenig este importantă pentru a aduce pacientul la medic și pentru a ajuta un număr de persoane interesate de starea de sănătate, să își poată evalua riscul de osteoporoză și sindrom metabolic – o constelație de factori de risc cardiovascular și mă refer aici la obezitate, hipertensiune, diabet zaharat”. Medicul endocrinolog a atras atenția că „obezitatea înregistrează cote de-a dreptul alarmante”. Potrivit datelor din Atlasul Mondial de Obezitate, în 2022 și 2023 sunt peste 700 de milioane de cazuri de obezitate la nivel global, iar pentru anul 2030 se estimează că numărul acestora va ajunge la 1 miliard. În România, cea mai alarmantă este însă creșterea incidenţei obezităţii la copii, la care „suntem fruntași în Europa”, a atras atenţia medicul.

 

Dr Doina Plesca

La rândul său, prof. dr. Doina Pleșca, președinte SRP, a subliniat că se bucură, împreună cu cei 12 medici pediatri voluntari înscriși în campanie, că începând din această vară ne vom alătura proiectului Universității de Medicină și Farmacie «Carol Davila» din București, mai precis, campaniei de prevenție «Asumă-ți să fii sănătos!», prin care ne dorim să oferim un screening cât mai amplu copiilor aflați în vacanță pe litoral. Profitând de această ocazie, le adresăm, mai ales părinților, invitația de a ne trece pragul și de a apela la serviciile medicale de prevenție pe care medicii noștri pediatri le vor dărui micuților turiști în perioada 14-19 august, în cele cinci puncte de lucru în care se vor acorda consultații.

Scopul nostru este de a vedea cât mai mulţi copii și de a le stabili parametrii de nutriţie. Vom pregăti și flyere în care vom recomanda elemente de bază nutriţionale, legate de stilul de viaţă”, a adăugat dr. Doina Pleșca, atrăgând atenţia că pandemia de COVID a determinat o creștere alarmantă a numărului de copii supraponderali, a celor care au dobândit obezitate sau care au dezvoltat tulburări scheletale la pubertate.

 

Doina Plesca, Alin Nicolescu, Călin Giurcaneanu

Dr. Alin Nicolescu, secretarul general al SRD, prezent la eveniment, a declarat că prin această campanie am reușit, și sper să ne continuăm traiectoria ascendentă, să atragem, de la an la an, un număr tot mai mare de turiști care, datorită responsabilității față de starea lor de sănătate, și-au sacrificat câteva zeci de minute pentru un control medical de rutină, pentru unii dintre aceștia însemnând depistarea precoce a unor afecțiuni care altfel s-ar fi putut agrava”.

Cu același prilej, medicul dermatolog a anunţat lansarea campaniei Euromelanoma „Folosiţi Protecţia?, adresată adolescenţilor, care „anul acesta este una oarecum particulară, pentru că adolescenţii au acea frumoasă doză de teribilism care, uneori, când trece graniţa, poate să ducă la distrugeri ireversibile. Studii recente arată că o singură arsură avută până la 18 ani crește cu 18% riscul de a face un cancer de piele”, a detaliat medicul, menționând că scopul campaniei este acela de a îmbunătăţi comportamentul asociat cu protecţia solară în rândul adolescenţilor. În același timp a atras atenția că ne putem bucura în fiecare vară și de beneficiile litoralului, dar din perspectiva medicului dermatolog le transmit tuturor, indiferent de vârsta pe care o au, că este imperios să nu lase soarele să le întunece viitorul.

 

Un studiu recent, realizat de organizația europeană Euromelanoma, relevă faptul că persoanele care au suferit arsuri solare severe înainte de vârsta de 18 ani au un risc cu 18% mai mare de a avea o leziune suspectă în cadrul unui control dermatologic la maturitate. De aceea, persoanele care știu că au avut astfel de probleme în copilărie ar trebui să meargă la dermatolog cel puțin o dată pe an, pentru a-și verifica alunițele, pentru ca în cazul unui melanom, să se poată interveni în fază incipentă.

În 29% dintre situații melanomul apare pe așa-zise alunițe, leziuni preexistente, iar 71-80% dintre melanoame apar pe piele sănătoasă. 80-85% din cancerele cutanate sunt cele bazocelulare, care nu creează metastaze. Ele distrug în profunzime dar, odată scoase, nu se mai întâmplă nimic în organismul respectiv. Noi îi sfătuim pe cei care au mai mult de 50 de nevi să își facă o hartă dermatoscopică o dată la șase luni. În ultimii ani s-au dezvoltat terapii foarte performante pentru melanom, mai ales pentru cel metastatic. Sunt terapii imunologice, biologice care se fac acum, nu numai cele citostatice care se făceau acum 20-40 de ani. Sunt și mai puțin agresive și cu efecte secundare mai mici”, a  explicat acad. Călin Giurcăneanu, președintele SRD.

 

În cadrul primei ediții a campaniei (2021) au fost oferite 2.066 de consultații, din care 913 în specialitatea dermatologie, pentru screening melanom, iar în specialitatea endocrinologie s-au realizat 709 consultații pentru screening de sindrom metabolic și 444 pentru screeningul osteoporozei.

În 2022 au fost acordate 4.374 de consultații, din care 2.014 de dermatologie pentru screening de melanom, iar în specialitatea endocrinologie au fost 1.525 de consultații pentru screening de sindrom metabolic și 835 pentru screening osteoporoză.

Organizatorii campaniei Asumă-ți să fii sănătos!” – Litoral 2023 speră ca în acestă vară să poată oferi cel puțin 6.000 de consultații gratuite și invită pe oricine se află pe plajele din apropierea corturilor special amenajate și chiar pe cei din alte stațiuni, care doresc să-și verifice starea de sănătate, să apeleze la serviciile oferite în cele șase zile în care medicii voluntari vor fi prezenți pe litoral.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*