Scleroza multipla, boala cu care se poate trai

30 mai 2012 | 0 comentarii |

In fiecare an, in ultima zi de miercuri a lunii mai, se celebreaza  Ziua Mondiala a Sclerozei Multiple. Sub sloganul „Traind cu scleroza multipla”, anul acesta s-au desfasurat si in Romania, in 13 orase in care exista filiale ale Societatii de Scleroza Multipla (SSMR), diferite actiuni prin care s-a urmarit cresterea gradului de constientizare a ceea ce inseamna aceasta boala autoimuna, dupa cum se arata intr-un comunicat al SSMR.

Ziua Mondiala a SM a fost lansata in 2009 si este coordonata de Federatia Internationala de Scleroza Multipla (MSIF), iar astazi, ea este marcata prin lansarea site-ului „1000 de fete ale SM”, unde experientele persoanelor care sufera de aceasta afectiune pot fi impartasite si „vor prinde viata pentru ca intreaga lume sa le vada”, se subliniaza in comunicatul SSMR.

 

Milioane de oameni lupta cu boala

 

Scleroza multipla afecteaza vietile a peste doua milioane de oameni din intreaga lume. In Romania exista aproximativ 10.000 de persoane care sufera de aceasta boala, dar numai aproximativ 2.000 dintre acestea primesc un tratament adecvat.

Peer Baneke, director al MSIF, considera ca persoanele cu MS sunt „de multe ori gresit intelese de catre prieteni, familie si colegii lor. Pentru a ne asigura ca persoanele cu SM sunt capabile sa traiasca vieti complete si integrate social, este esential sa existe o constientizare de baza despre ceea inseamna boala si cum afecteaza ea oamenii”.

In Romania, potrivit Claudiei Torje, director executiv al SSMR, exista aceleasi probleme de perceptie, de aceea „in campania de informare si constientizare derulata in aceasta luna, opinia publica a fost informata despre ce este scleroza multipla, pentru ca aceasta sa nu fie confundata cu alte afectiuni, iar persoanele cu scleroza multipla sa se simta confortabil si sa fie intelese de ceilalti”.

 

Boala autoimuna

 

Boala poate prezenta simptomatologie diferita de la o persoana la alta, variind intre o usoara senzatie de amorteala si durere acuta sau chiar paralizie (vezi cazul actorului Serban Ionescu, in jurul caruia a fost starnita falsa isterie a efectelor muscaturii de capusa).

Sunt afectate preponderent persoanele cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani, dar debutul bolii poate avea loc mai devreme. Mai multe femei decat barbati sufera de aceasta afectiune, raportul fiind de doi barbati la trei femei, la adultii tineri fiind cea mai frecventa boala a sistemului central nervos. Trebuie stiut ca 85% din persoanele care au avut un atac de scleroza multipla, in urmatorii doi ani ar putea fi diagnosticati cu aceasta boala”, explica dr. Karmencita Pricop, medic primar medicina interna.

Cauzele declansarii acestei patologii nu sunt cunoscute inca, dar se considera ca este o tulburare autoimuna, in care propriul sistem imunitar ataca celulele si tesuturile sanatoase.

 

Evolutie progresiva

 

Simptomele SM sunt imprevizibile. Ele includ, printre altele, oboseala, pierderea vederii, slabiciune in picioare si brate, rigiditate, spasme musculare, ameteala, incetinirea vorbirii. „Nu este obligatoriu ca toti pacientii sa resimta  aceste simptome si mai ales, trebuie stiut ca oricare dintre ele isi face simtita prezenta la un moment dat, ar putea disparea in cateva zile sau saptamani”, atrage atentia dr. Pricop.

Scleroza multipla nu este o boala contagioasa, iar evolutia ei este una progresiva a sistemului nervos. Nu se cunoaste un tratament pentru vindecarea ei, ci doar scheme terapeutice de incetinire a evolutiei bolii, una dintre terapiile cele mai de succes fiind tratamentul cu interferon, ce creste substantial calitatea vietii pacientului. Recent, cercetatorii au descoperit ca celulele stem ar putea constitui o cale de vindecare, dar inca se efectueaza teste si studii in aceasta privinta.


Categorii: Actual, Stiintific

Adaugati un comentariu


 

*