Se caută soluții pentru salvarea ICUTR Cluj
Ministrul Sănătății a mers la Cluj pentru a încerca, împreună cu conducereaa uității medicale, să identifice mijloacele prin care Institutul de Urologie și Transplant să-și poată continua activitatea.
Riscul blocării activității Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) din Cluj-Napoca, din cauza datoriilor de aproape două milioane de lei pe care le are către furnizori, a alertat medicii, pacienții și autoritățile. Managerul interimar al unității medicale, Silviu Moga, împreună cu echipa medico-chirurgicală, într-o încercare disperată de a evita colapsul, au lansat public, un apel disperat către societatea civilă și mediul de afaceri de a sprijini insttitutul prin donații și sponsorizări, pentru a putea depăși riscurile imediate. Conducerea ICUTR a dat asigurări că unitatea medicală este sustenabilă pe termen mediu și lung, dar are nevoie să scape, pentru moment, de „executarea silită”, pentru a-și puta continua activitatea.
Institutul și fostul manager, profesorul Mihai Lucan s-au aflat, în primăvara acestui an, în centrul unui scandal de corupție, în urma căruia s-a declanșat o cercetare penală și s-a aflat că, din 2013 până la începutul acestui an, datoria institutului ajunsese la 1,7 milioane de lei. Procesul de executare silită la care au apelat furnizorii pentru a-și putea recupera arieratele a produs deja efecte, conturile institutului fiind blocate atât în Trezorerie cât și în bănci.

Florian Bodog
Ministrul Sănătății, Florian Bodog, dorind să găsească o soluție de salvare a unității medicale, a mers vineri la Cluj, unde împreună cu conducerea ICUTR a încercat să identifice mijloacele prin care să se poată continua activitatea unității medicale. „Institutul de Urologie și Transplant Renal este o unitate esențială pentru pacienții cu boli renale, unicul spital din România în care se realizează transplant renal la copii. La momentul actual, spitalul se află într-o situație critică din punct de vedere financiar, principala cauză fiind managementul defectuos realizat în ultimii ani. Căutăm soluții pentru redresarea instituției împreună cu noua conducere și cu echipa de economiști a ministerului”, se arată într-un comunicat remis presei de Ministerul Sănătății.
În urma întrevederii, conducerea unității medicale a primit sarcina de a demonstra, în perioada imediat următoare, că unitatea poate supraviețui din punct de vedere financiar, iar ministrul Sănătății a prmis că se va implica personal în găsirea unor soluții. Silviu Moga a precizat că a după lansarea apelului, unitaea medicală a primit diferite oferte de sprijin din partea unor persoane private, pe care nu a dorit să le nominalizeze, spunând că „fiecare sumă este binevenită” și că ea va fi folosită în folosul pacienților.

Dr. Silviu Moga
Managerul ICUTR, care conduce unitatea medicală de la începutul acestui an, a precizat că, printr-un bun management, pe care s-a angajat să-l demonstreze în perioada imediat următoare, institutul are șansa de a primi, din partea Casei de Asigurări de Sănătate, o sumă mai mare pentru decontarea serviciilor medicale.
„Trebuie să demonstrăm în viitorul imediat că institutul poate supraviețui din punct de vedere financiar. Pe baza indicatorilor pe care îi avem anul acesta, pentru că serviciile medicale au crescut, avem premisele ca anul următor să avem un buget mult mai mare asigurat de Casa de Asigurări de Sănătate, care ne-ar putea permite să ne desfășurăm activitatea fără acumulare de datorii. Nu s-a dat un termen, trebuie să arătăm că la următoarea contractare am putea obține bani mai mulți și că nu mai acumulăm datorii”, a spus managerul Moga, subliniind că de când a preluat conducerea institutului, pierderile au fost reduse și performanțele spitalului s-au îmbunătățit.
La rândul său, ministrul Sănătății a promis că va încerca să sprijine institutul, una dintre soluțiile identificate fiind o hotărâre de Guvern prin care arieratele ICUTR să fie prinse în rectificarea bugetară.