Se construiește primul Spital Universitar de Stomatologie din România

12 august 2019 | 0 comentarii |

Lucrările vor fi demarate în toamna aceasta, cel puțin la nivel de promisiune, și s-ar putea finaliza peste trei ani, investiția fiind estimată la 10 milioane de euro.

 

La jumătatea lunii noiembrie ar urma să fie demarate lucrările de construcție a primului Spital Universitar de Stomatologie din România și cel mai mare spital cu acest profil din țară, în Sectorul 4 al Capitalei, au anunțat autorităţile locale, într-o conferință de presă.

Clinica ar urma să aibă aproape 5.000 de mp, 65 de cabinete medicale, săli de operaţie, săli de aşteptare, spaţii pentru prezentări şi şedinţe, farmacie, grupuri sanitare, zone administrative.

În acelaşi centru îşi vor desfăşura activitatea practică studenţii şi cadrele didactice de la Facultatea de Medicină Dentară, un protocol încheiat între Primăria sectorului 4 şi UMF „Carol Davila” fiind deja încheiat, în acest sens.

Înregistrăm o premieră de care românii aveau nevoie de foarte mult timp. Practic, discutăm despre primul spital universitar cu profil de medicină dentară din România şi la nivel de Bucureşti de prima construcţie de la zero, prima investiţie publică ce s-a derulat în acest oraş şi se derulează în ultimii 50 de ani”, a afirmat primarul Daniel Băluță.

 

Lucrările ar urma să înceapă în octombrie şi ar trebui să fie finalizate în cel mult trei ani, adică tot atâția câţi au trecut de când a fost prima dată anunţat acest proiect.Costurile totale se ridică la 10 milioane de euro.

Ministerul Dezvoltării și-a asumat finanțarea proiectului clădirii, iar dotarea unităţii medicale va fi asigurată de Primăria sectorului 4, printr-un credit de la Banca Mondială de Investiții, disponibil începând cu anul 2021 de la Banca Europeană de Investiţii.

Aici ar urma să fie trataţi gratuit copiii şi cei cu venituri mici din Sectorul 4 şi toţi cei care vor avea nevoie de servicii de urgenţă, pentru că stomatologia din România este, la ora actuală, preponderent privată.

Anul acesta, statul a fost alocat doar 100 de milioane de lei pentru tratamente stomatologice gratuite, în condiţiile în care piaţa serviciilor stomatologice se ridică la 1,3 miliarde de lei.

 

Prof. dr. Ecaterina Ionescu

Mai puţin de 15% din totalul medicilor din ţară au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, iar plafoanele alocate în acest scop sunt ridicol de mici. Un medic stomatolog poate face tratamente decontate de stat de cel mult 2.500 de lei pe lună, ceea ce înseamnă, de exemplu, două proteze sau un implant, aşa că banii ajung, de multe ori, doar pentru un singur pacient.

Prof. dr. Ecaterina Ionescu, prorector al UMF „Carol Davila” și reprezentant al Colegiul Medicilor Stomatologi, spune că de aici rezultă multe dezavantaje, atât pentru medici, cât şi pentru populaţie. Nu ştiu cât de mult îşi permit oamenii din România să se adreseze serviciilor private”.

În contextul în care ultimele studii arată că 4 din 10 români nu au ajuns la stomatolog nici măcar o dată în viață,  peste 30% dintre familiile care au copii nu i-au adus niciodată pentru un control, iar mai mult de 20% dintre români spun că nu vor merge nici în 2019 la dentist din cauza costurilor mari ale tratamentelor, medicii consideră că dacă statul ar acorda sume mai mari pentru prevenție, multe dintre problemele stomatologice ar putea fi evitate prin controale regulate, detartraj, mici obturaţii, periaje.

 


Adaugati un comentariu


 

*