Secretul unui week-end odihnitor
Specialistii spun ca deseori se intampla ca oamenii sa se trezeasca obositi in special in weekend, atunci cand obisnuiesc sa doarma mai mult decat in timpul saptamanii.
Uneori, chiar si dupa un somn de noapte de zece ore, unele persoane se pot simti obosite si fara energie. Acest fenomen a starnit interesul cercetatorilor care au efectuat mai multe studii in aceasta privinta. Fenomenul senzatiei neplacute de oboseala si moleseala dupa o noapte de somn lung, are loc de obicei in week-end. Acesta poate fi explicat in mai multe feluri, incepand cu repercusiunile epuizarii din timpul saptamanii. „Circa 30 la suta din populatie este in urma cu somnul in timpul saptamanii. Ca sa reziste, oamenii isi mobilizeaza toate resursele. De exemplu, creierul lor elibereaza hormonul stresului, care ii ajuta sa ramana concentrati. La sfarsitul saptamanii recupereaza si dorm mai mult. In plus, fara obligatii profesionale, oamenii se relaxeaza si resimt oboseala acumulata in ultimele cinci zile”, a explicat cercetatoarea franceza in domeniul neurobiologiei, Joelle Adrien.
Problema poate aparea si din cauza unui decalaj intre ritmul de viata si ceasul biologic. Cercetatorii spun ca exista doua mecanisme care regleaza durata si calitatea somnului, unul provoacand adormirea, iar celalalt, trezirea. Cand sunt sincronizate, trezirea se petrece in conditii optime, iar corpul este gata sa functioneze. Daca oamenii continua sa doarma cand corpul este programat sa se trezeasca devreme timp de cinci zile, se simt obositi cand se trezesc, fiindca organismul a inceput deja sa lucreze.
Acelasi principiu este valabil atunci cand corpul este fortat sa intre in functiune intr-o perioada in care el este programat sa doarma, mai sustine Joelle Adrien. Totul depinde si de faza de somn in care are loc trezirea. In mod clasic, somnul este impartit in patru perioade: adormirea, stadiul lent-usor, cel lent-profund considerat in general cel mai important, de repaos complet si somnul paradoxal. Astfel, inertia la trezire este mai puternica si este necesar mai mult timp pentru a „iesi la suprafata” daca omul se trezeste in timpul somnului profund. Un somn de zece ore, dar nu de cea mai buna calitate, face ca trezirea sa fie dificila. Se mai recomanda ca inainte de culcare sa se evite expunerea ochilor la lumina ecranelor, intrucat acestea trimit un semnal care influenteaza organismul si il tine treaz mai mult timp.
Atunci cand organismul are cu adevarat nevoie de odihna, este bine sa se recurga in week-end la o perioada prelungita de calm pentru o reala refacere, aceasta fiind reteta perfecta, si nu somnul prelungit pana la amiaza.