Semnal de alarma: Aproape un miliard de copii sunt abuzati zilnic, in lume

5 octombrie 2015 | 0 comentarii |

Traumele fizice sau psihice suportate de copii ii expun pe acestia la boli de inima, boli autoimune sau metabolice, atacuri vasculare cerebrale, si chiar dementa, au atras atentia expertii participanti la cea de-a 14-a Conferinta Internationala pentru Prevenirea Abuzului si Neglijarii Copilului (IPSCAN).

 

Conferinta3Experti ai unor universitati de prestigiu din lume, ai Comisiei Europene si Consiliului Europei, Organizatiei Mondiale a Sanatatii, ai UNICEF, reprezentanti ai unor organizatii neguvernamentale, retele europene de profesionisti sau centre de cercetare de nivel international s-au reunit saptamana trecuta la Bucuresti, la cea de-a 14-a editie a Conferintei Societatii Internationale pentru Prevenirea Abuzului si Neglijarii Copilului (ISPCAN), organizata pentru prima data in Romania. Lucrarile conferintei s-au axat in principal pe atentionarea guvernelor si a societatii civile asupra numarului mare de copii abuzati fizic si psihic in intreaga lume si a necesitatii luarii unor masuri care sa duca la diminuarea abuzurilor. Pentru aceasta, expertii considera ca este necesar sa se faca eforturi pentru educarea parintilor si a comunitatii, sa se instituie pedepse aspre pentru abuzuri, sa creasca nivelul de trai si calitatea educatiei, mai ales in randul fetelor si a tinerelor.

Potrivit statisticilor realizate de UNICEF, aproape un miliard de copii sunt abuzati zilnic, in lume. In Uniunea Europeana, 134 din 1.000 de fete sunt agresate sexual, iar 229 din 1.000 de minori sunt supusi abuzurilor fizice. Expertii au atras atentia si asupra faptului ca doar unu din trei ministere europene se preocupa constant de realizarea unor astfel de statistici.

 

tineri conferintaExpertii participanti la conferinta de la Bucuresti au aratat ca pentru a diminua aceste fenomene sunt necesare metode inovatoare de prevenire si interventie, tinand cont de faptul ca aproape un miliard de copii din lume sunt supusi, zi de zi, abuzului si neglijarii, iar multi parinti inca mai considera ca pedepsele fizice sunt o metoda fireasca si eficienta de a educa tanara generatie.

Mai grav este, sustin specialistii, ca acest tip de „tratament” lasa urmari asupra individului pentru toata viata si are un impact psihologic care nu se limiteaza la individ. „Acest lucru transforma violenta si abuzul intr-o problema a lumii”, au aratat expertii prezenti la conferinta de la Bucuresti, aratand ca potrivit estimarilor UNICEF, costul violentei impotriva copiilor in 2014 a fost fost de aproximativ sapte trilioane de dolari.

Traumele de orice gen suportate de un copil il expun pe acesta la riscul de boli de inima, boli autoimune sau metabolice, atacuri vasculare cerebrale, chiar si dementa. Abuzul fizic, psihologic si sexual, agresiunile de tip bullying, disfunctionalitatile din familie si din comunitate isi vor lasa amprenta pe trupul si in mintea copilului – adultul de maine.

 

ISPCAN2O alta problema evidentiata in timpul conferintei a fost aceea ca 39.000 de fete sunt casatorite, zilnic, in lume inainte de implinirea varstei de 16 ani. De obicei, acestea sunt casatorite cu barbati mai varstnici, iar efectele pe termen lung sunt deosebit de grave si in aceste cazuri.

In tarile in curs de dezvoltare, una din trei fete se marita inainte de a implini 18 ani, iar una din noua – inainte de varsta de 15 ani. Desi nici baietii nu sunt mai putin expusi accestui risc, impactul psihologic asupra tinerelor este mult mai mare, pentru ca ele sunt mult mai expuse violentei domestice, pot suferi complicatii in timpul sarcinii si la nasterea copiilor, care la randul lor nu au aceleasi sanse de supravietuire comparabil cu cei nascuti din mame adulte. Statistic, in 95 la suta din cazuri, aceste fete isi intrerup studiile, iar 53 la suta se vor gandi si vor lua in calcul suicidul, cel putin o data in viata”, au fost concluziile subliniate de experti.

Subliniind ca politicile menite sa reduca si sa previna violenta de orice gen impotriva copiilor exista si acestea sunt trasate pana in 2020, participantii la conferinta au solicitat sprijin din partea tuturor guvernelor si a fiecarei societati in parte pentru diminuarea abuzurilor si educarea adultilor, in acest sens.

 


Adaugati un comentariu


 

*