Servicii de angajare asistată pentru tinerii cu dizabilități

9 noiembrie 2018 | 0 comentarii |

Aceștia vor fi ajutați să își găsească un loc de muncă și să devină astfel independenți din punct de vedere social, în cadrul unui proiect finanțat din granturi europene, derulat în cinci țări, printre care și România.

 

Un proiect care se adresează tinerilor cu dizabilităţi, părinţilor şi aparţinătorilor acestora, companiilor, precum și specialiştilor şi furnizorilor de servicii de angajare asistată a fost lansat și în România. Evenimentul a avut loc miercuri, 7 noiembrie, la Constanța, iar proiectul, denumit LEAD (Labour Market Employment for Young Adults with a Disability), este derulat de fundația Health Action Overseas Romania (HAO), care beneficiază în acest scop de o finanțare prin granturi oferite de  Islanda, Liechtenstein şi Norvegia. În afară de România, proiectul se mai derulează și în Bulgaria, Portugalia, Cipru și Marea Britanie, obiectivul principal fiind creşterea accesului tinerilor cu dizabilităţi pe piaţa forţei de muncă, prin aplicarea unor măsuri optime în procesul de ocupare a acestora.

În cadrul conferinței de lansare  a proiectului în România, inițiatorii au precizat că  450 de tineri cu dizabilităţi, cu vârsta între 15 şi 29 de ani, dintre care 150 din România, vor beneficia de servicii de angajare asistată, vor participa la activităţi de formare profesională şi activităţi de voluntariat, precum si la întâlniri cu potenţiali angajatori. Părinţii şi aparţinătorii tinerilor cu dizabilităţi vor participa, de asemenea, la cursuri de formare în vederea asigurării suportului necesar acestora, în vederea angajării pe piaţa liberă a muncii şi li se va asigura suport în vederea creării unor grupuri de ajutor reciproc pe aceasta temă.

 

Cu aceeași ocazie, Nicolae Dobrescu, directorul executiv al HAO, și manager de proiect, a precizat că acesta va aduce o serie de noutăți pe piața românească, în condițiile în care companiile de aici încă sunt reticente în a angaja persoane cu dizabilități. „În ţara noastră doar 4,6% dintre adulţii cu dizabilităţi lucrează. Companiile sunt încă reticente în a se implica în procesul de angajare asistată şi ezită să integreze persoane cu dizabilităţi. Prin implementarea acestui proiect, HAO şi-a asumat rolul de facilitator în procesul de comunicare între potenţialul angajat din acest segment social vulnerabil şi angajator. LEAD se concentrează pe transferul de know-how şi a unui model de bună practică în domeniul angajării asistate care şi-a dovedit viabilitatea în Marea Britanie. Datorită acestui proiect, firmele interesate să se implice în îmbunătăţirea situaţiei privind ocuparea tinerilor cu dizabilităţi vor beneficia de informare şi consultanţă în domeniul angajării asistate, de cursuri de formare pentru specialişti în angajare asistată, precum şi de un ghid de bune practici în angajarea tinerilor cu dizabilităţi”, a declarat Dobrescu.

 

Purtătorul de cuvânt al Agenției Județene de Ocupae a Forței de Muncă din Constanța, Adelina Vlad, a precizat în cadrul aceluiași eveniment că recentele modificări aduse Legii Șomajului sunt favorabile atât persoanelor cu dizabilități aflate în căutarea unui loc de muncă, cât și firmelor dispuse să angajeze astfel de persoane. Spre exemplu, companiile pot primi o subvenţie de 2.250 de lei  lunar, timp de 18 luni, pentru fiecare persoană cu dizabilități, absolventă a unei instituţii de învăţământ, angajată, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă cel puţin 18 luni.

La conferința de lansare au fost prezente și câteva persoane cu dizabilități care au reușit să treacă peste acest obstacol, găsindu-și un loc de muncă adaptat nevoilor lor speciale și câștigându-și astfel independența din punct de vedere social. Andreea Susanu, diagnosticată la naștere cu parapareză spastică bilaterală, lucrează ca logoped în cadrul DGASPC Constanța. Iulian Macovei, care a studiat la Universitatea Maritimă Constanţa, a fost nevoit să-şi reproiecteze viitorul în urma unui accident, iar Cadâr Ibram, care provine din Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Negru Vodă, este în prezent angajat şi independent din punct de vedere social. Acestea sunt însă doar câteva ale unor persoane care au reușit să depășească barierele unor dizabilități. Referindu-se la cei menționați, managerul de proiect a subliniat că „au poveşti de viaţă menite să inspire şi să motiveze, dar care reprezintă şi argumente solide că este nevoie de serviciile noastre, că proiectul nostru are sens, substanţă şi reprezintă o şansă la o viaţă împlinită pentru alte persoane cu dizabilităţi”.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*