Săptămâna Europeană a Fertilității, marcată la nivel național

9 noiembrie 2018 | 0 comentarii |

România se alătură astfel celor peste 20 de state europene în care organizația Fertility Europe desfășoară acțiuni în sprijinul cuplurilor infertile care își doresc să aibă copii.

 

Dr. Dorin Neacsu

Unul din șase cupluri din lume se confruntă cu probleme de infertilitate, potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). În România, medicii specialiști în obstetrică-ginecologie și infertilitate consideră că numărul cuplurilor care se confruntă cu această problemă este mult mai mare.

Diagnosticul de infertilitate poate însemna pentru multe cupluri resemnarea, dar și un motiv de frustrări și stres, factori care pot reduce semnificativ şansele de concepţie. Astăzi, mai mult ca oricând, stresul, poluarea şi stilul de viaţă epuizant îşi pun amprenta asupra sănătăţii şi mai ales a psihicului, iar ignoranţa şi lipsa simptomelor în timp real transformă infertilitatea în inamicul tăcut care adeseori este descoperit prea târziu. Primul semn care ar trebui să dea de gândit unui cuplu este absența unei sarcini după un an de contactul sexual neprotejat. În această situaţie, cuplul ar trebui să se adreseze unui medic specialist care poate stabili un diagnostic complet şi corect în baza căruia va sugera opţiunile de tratament. Cauzele infertilității pot fi identificate atât la femei cât și la bărbați. Dacă în cazul femeii putem vorbi despre endometrioză, trompe înfundate, uter poziționat anormal, prea mic sau înconjurat de aderenţe, cauzate de infecţii genitale sau vârstă înaintată, în cazul bărbaților cauzele infertilității pot fi azospermia, imposibilitatea de a obţine sau de a păstra erecţia, ejacularea prematură sau lipsa acesteia, raritatea actului sexual, infecţiile bacteriene sau bolile cu transmitere sexuală”, explică dr. Dorin Neacșu, șeful secției OG II din Maternitatea Buzău. Specialistul încurajează cuplurile care se confruntă cu astfel de probleme să se informeze, să-și facă analize preventive și să solicite terapiile medicale și psihologice care le-ar putea rezolva această problemă. 

 

Sentimentele de vinovăție şi tensiunea permanentă pot distruge iremediabil relaţia de cuplu. Mai  mult, presiunea se poate extinde la nivelul întregii familii. De aceea, abordarea infertilităţii presupune o muncă în echipă ce solicită  înţelegere, răbdare şi comunicare între familie, prieteni, medici specialişti, consilieri şi psihologi.

Tratamentul infertilităţii include  medicamente  (pentru impotenţă și ejaculare prematură la bărbaţi și pentru problemele de ovulaţie la femei), chirurgie, inseminare artificială şi tehnologia reproducerii asistate (fertilizarea in vitro). În peste 70% din cazuri, infertilitatea poate fi tratată cu ajutorul medicamentelor combinate cu intervenţia chirurgicală.

Metoda chirurgicală constă în extragerea spermatozoizilor din tractul genital masculin sau, în cazul unor probleme ale ovarelor, ale trompelor uterine sau ale uterului, se pot efectua intervenţii chirugicale de corecţie. Inseminarea artificială constă în injectarea de spermă special preparată, făcându-se în prealabil un tratament de stimulare a ovulaţiei. Tehnologia reproducerii asistate sau fertilizarea in vitro (FIV) reprezintă ultima soluţie la care trebuie să apeleze un cuplu în încercarea de a obţine o sarcină. Această procedură este indicată atunci când toate tratamentele clasice au eşuat, dar poate reprezenta, pentru multe cupluri, singura soluție de a avea un copil.

 

În sprijinul combaterii infertilității, în perioada 5-11 noiembrie, la nivelul întregului continent se desfășoară cea de-a treia ediție a Săptămânii Europene a Fertilității. Evenimentul este susținut de peste 20 de state europene, prin Fertility Europe, organizație ce reunește asociaţiile de pacienţi afectaţi de infertilitate din țările respective. Și anul acesta, România se numără printre țările cere marchează acest eveniment printr-o serie de acțiuni la nivel național, desfășurate de asociația SOS Infertilitatea, cu sprijinul cu sprijinul Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti și al Centrului pentru Tineret al Municipiului Bucureşti.

Astfel, în această perioadă se desfășoară a șaptea ediție a  Săptămânii Naţionale de Conştientizare a Fenomenului Medical şi Social al Infertilităţii, despre care inițiatorii spun că va include mai multe evenimente care să aducă în atenția piblică problema cuplurilor infertile care își doresc totuși să aibă copii.

În programul activităților este inclusă o dezbatere cu tema „40 de ani de fertilizare in vitro. România, încotro?”, la care participă medici specialişti în infertilitate, pacienţi şi reprezentanți ai autorităţilor, precum și trei expoziţii pe tema infertilităţii expuse în centrul Bucureştiului.

 

Campania „#educaţie_despre_fertilitate” constă și în lansarea a două pliante, unul dedicat fertilităţii feminine şi un altul dedicat fertilităţii masculine, precum şi a unui chestionar on-line despre fertilitate. Aceste materiale sunt destinate publicului larg care, în principiu, nu se confruntă în prezent cu infertilitatea, dar ar putea intra în această categorie în lipsa unei informări corecte.

Nu în ultimul rând, o serie de acțiuni colective în mediul on-line vor fi derulate și promovate de cei peste 12.000 de membri de pe grupul de Facebook al asociaţiei SOS Infertilitatea.

La nivel european, în cadrul celei de-a treia ediţii a Săptămânii Europene a Fertilității,  Fertility Europe lansează un apel la acţiune adresat tuturor factorilor de decizie politică din cadrul Uniunii Europene, pentru a veni în sprijinul îmbunătăţirii vieţii tuturor celor care se confruntă cu probleme de infertilitate. Astfel, se solicită recunoașterea dreptului fiecărui cuplu de a încerca să aibă un copil, ca drept universal în întreaga Uniune Europeană, iar factorilor de decizie li se cere să asigure accesul egal, echitabil şi sigur la tratamentele pentru infertilitate.

 

Totodată, organizația solicită autorităților europene și celor naționale să asigure finanţarea publică pentru toate etapele tratamentelor de infertilitate, să implice sectorul public în furnizarea de informaţii mai bune despre fertilitate şi infertilitate și să implementeze campanii de comunicare pentru eliminarea stigmatizării asociate problemelor de infertilitate.

Infertilitatea afectează unul din cinci cupluri la nivel mondial, ceea ce reprezintă 25 de milioane de cetăţeni doar din Uniunea Europeană. În fiecare an, numărul de persoane care ajung la centrele de tratare a infertilităţii creşte cu 8-9%. În ciuda faptului că există peste opt milioane de oameni născuţi la nivel mondial graţie fertilizării in vitro, pacienţii încă se confruntă cu stigmatizarea şi se luptă cu lipsa de informaţii şi bariere în calea accesului la tratament şi la finanţare. Cu ocazia lansării  Săptămânii Europene a Fertilităţii, Satu Rautakallio-Hokkanen, preşedinta Fertility Europe, a declarat că „infertilitatea rămâne subestimată şi neînţeleasă. Nu este o problemă uşor de rezolvat, iar pacienţii au nevoie de întreg sprijiul venit din partea prietenilor, familiilor, angajatorilor, societăţii şi factorilor de decizie politică. Uniunea Europeană are responsabilitatea de a-şi asuma rolul în promovarea educaţiei şi asigurarea accesului universal la tratament egal, echitabil şi sigur. Datorăm acest lucru celor 25 de milioane de cetăţeni europeni care se luptă în fiecare zi cu probleme legate de fertilitate”.

 

Prima fertilizare in-vitro din România a fost efectuată în 1995, de profesorul Ioan Munteanu şi embriologul Iacob Checiu, la Timişoara. Ulterior au fost realizate cu succes multe astfel de proceduri, și în București sau Cluj, dar o statistică a acestor cazuri nu există.

Subprogramul din Ministerul Sănătăţii suportă doar o parte din cheltuielile cu fertilizarea in-vitro, o singură dată și doar pentru un număr limitat de cupluri, deși, potrivit specialiștilor, șansele de reușită a unei astfel de proceduri este, în general, de 50%, astfel că sunt necesare de multe ori mai multe proceduri de FIV. Cuplurile din București sunt mai norocoase, datorită programului susținut de Primăria Capitalei. Prin acest program, cuplurile infertile primesc un sprijin financiar sub formă de bonuri valorice, acordate în două tranșe. În prima fază, vouchere în valoare de 4.600 de lei pentru achiziționarea de medicamente necesare în tratamentul de stimulare, iar la finalul acestei etape, pe baza unei noi evaluări medicale, se acordă alte vouchere, în valoare de 9.200 de lei, care să acopere o parte din cheltuielile necesare efectuării procedurii medicale de fertilizare.

Acest procent depinde însă foarte mult şi de vârsta femeii care, după 36 de ani prezintă un risc crescut de sarcină problematică, naştere prematură, avort spontan, malformaţii congenitale ale fătului sau, pur şi simplu, incapacitatea de a rămâne însărcinată.

 

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*