Servicii medicale private in spitalele de stat, la cererea pacientilor

27 februarie 2015 | 0 comentarii |

Acest lucru va fi posibil daca un proiect de lege initiat de 102 parlamentari va fi aprobat, fondurile suplimentare obtinute urmand a fi folosite la cresterea veniturilor personalului medical.

 

salon pacienti eliasIdeea ca medicii din spitalele de stat sa poata presta servicii in regim privat, in afara orelor de program, este una mai veche. In cursul acestei saptamani, ea a fost repusa pe tapet, sub o noua abordare, in cadrul unui proiect legislativ initiat de 102 parlamentari. Proiectul prevede ca, in cazul in care pacientii solicita acest lucru, sa poata beneficia de servicii private asigurate de anumiti medici, in cadrul spitalelor din sistemul public, fiind practic tratati in sistem privat in cadrul unitatilor sanitare de stat.Cu alte cuvinte, daca un pacient vrea sa fie tratat de un anumit medic, plateste din buzunar.

Initiatorii proiectului au avut in vedere mai multe aspecte atunci cand au realizat proiectul legislativ, tinand cont, mai ales, de faptul ca multi pacienti doresc sa fie tratati doar de anumiti medici, insa acest lucru nu este intotdeauna posibil, din cauza programului incarcat al acestora, pe fondul lipsei de personal. Deseori, pentru a beneficia de serviciile medicilor pe care ii agreaza, pacientii merg la clinicile private,  iar sumele provenite din costurile tratamentelor intra in conturile acestor unitati. Cei 102 parlamentari au gasit o solutie ca si spitalele publice sa isi suplimenteze in acest mod veniturile.

 

medic prostataDupa cum se precizeaza in proiectul de lege, serviciile medicale ar putea fi prestate la cererea pacientului, in regim privat, in spitalele publice, dar asta numai in afara orelor de program al personalului solicitat si in afara orelor de garda. Aceasta, pentru a nu afecta activitatea de baza a spitalului si nici programul de urgenta din timpul garzilor. „In spitalele publice, serviciile sau actele medicale la cererea pacientului, in regim privat, pot fi angajate numai de catre personalul medical cu contract de munca din spitalul public respectiv, cu exceptia cazurilor in care, la cererea sefului de sectie din spital, cu acordul directorului medical si cu avizul favorabil al managerului, alti medici din sistemul public sau privat sunt solicitati sa indeplineasca actul medical, in conditiile legii”, se mai stipuleaza in actul normativ, care mai arata ca astfel de servicii private vor putea fi asigurate de medicii specialisti sau medicii primari – persoane fizice independente, prin cabinetele medicale individuale, societati civile medicale sau alte forme legale de organizare a activitatii medicale, care au in obiectul de activitate acordarea de servicii medicale si indeplinesc conditiile mentionate mai sus.

 

mediciServiciile vor fi acordate doar de medicii cere nu se afla in timpul programului, aceasta practica fiindu-le interzisa in zilele in care sunt de garda. Totodata, respectivele servicii se vor acorda doar in limita specialitatilor medico-chirurgicale pentru care spitalul este acreditat.

In ceea ce priveste plata pe care pacientii o vor achita pentru serviciile private de care ar beneficia in spitalele publice, aceasta include remuneratia personalului medical implicat in ingrijirea lor, amortizarea aparaturii si echipamentelor, cazarea, consultatiile, investigatiile si analizele medicale, materialele sanitare, dispozitivele medicale, medicamentele, hrana, utilitatile, inclusiv cele aferente spalarii inventarului moale, eliminarea si neutralizarea deseurilor, documentarea fizica si informatica, intocmirea si arhivarea documentelor, modalitatea de tarifare urmand a fi stabilita de Ministerul Sanatatii, in cazul in care proiectul de lege va primi avizul favorabil al Parlamentului si va fi promulgat.

 

comisie medicalaDocumentul prevede si modalitatea de incheiere a contractului pentru aceste servicii, urmand a fi vorba de un contract tripartit, incheiat intre pacient sau reprezentantul sau legal, medicul sau medicii solicitati de acesta si managerul spitalului in care pacientul va fi internat. Conform acestui contract, medicii care vor asigura tratamentul si ingrijirea pacientului isi vor asuma si raspunderea juridica pentru servicul medical prestat. In ceea ce-l priveste pe pacient, acesta va semna odata cu contractul si un comsimtamant prin care isi va da acordul pentru toate analizele, investigatiile, manevrele si interventiile medico-chirurgicale impuse de actul medical.

Tarifele minimale percepute pacientilor vor fi prevazute intr-un registru special, aprobat de consiliul de administratie al spitalului si avizat de Ministerului Sanatatii, iar plata poate fi facuta direct de catre pacient sau prin intermediul unei polite de asigurare de sanatate suplimentara, in niciun caz cheltuielile nefiind decontate de CNAS.

Initiatorii legii s-au gandit si la destinatia acestor sume, stipuland in proiect ca din acesti bani, „managerul poate bonifica performanta profesionala a personalului de specialitate medico-sanitar angajat al spitalului, prin acordarea de recompense financiare, care se cumuleaza cu veniturile salariale, devenind venit brut lunar”.

 

Dr. Vasile Astarastoaie - presedinte CMR

Dr. Vasile Astarastoae – presedinte CMR

Recent, presedintele colegiului Medicilor, prof. dr. Vasile Astarastoae, s-a declarat de acord cu introducerea practicii private in spitalele publice, spunand ca astfel se vor legaliza „banii la plic acordati medicilor”. Acesta a precizat ca platile informale sunt o realitate in spitalele din Romania si ca acestea nu reprezinta o spaga ci „diferenta pe care statul nu poate sa o acorde, dar pacientul da”. In aceste conditii, Astarastoae spune ca medicii nu se vor mai grabi sa isi termine programul pentru a ajunge la cabinetele private, mentionand ca aceasta practica functioneaza de mult in spitalele publice din Germania, Franta, Belgia sau Olanda. „Introduci practica privata in spatiul public si acei pacienti care pot sa isi permita acest lucru se vor duce pe practica privata, iar ceilalti vor fi tratati normal, dar medicul se va simti altfel si va avea grija. Pentru ca acum asistam la o zona gri. De ce da pacientul plata informala? Sa fie vazut de medicul respectiv si in al doilea rand sa ii acorde atentie. El stie ca medicii sunt foarte putini si dintr-o data medicul devine cel care este stapanul inelelor, stapanul destinului. Si adesea pacientii supraliciteaza”, a declarat presedintele CMR.

Ramane de vazut daca actul normativ va trece de votul parlamentului, dar mai ales daca va fi atat de bine conceput incat sa nu faciliteze alte capcane, iar medicii solicitati in sistem privat sa nu-si valorifice aceasta calitate mai mult decat le-ar permite timpul fizic, tratand pacientii atat in sistem public cat si in cel privat din spital, dar sa-i cheme si la cabinetele particulare, astfel incat acestia sa fie taxati in plus dar sa beneficieze de aceleasi conditii ca orice alt bolnav tratat de medici in sistem public.

 


Adaugati un comentariu


 

*