Sfanta Cuvioasa Parascheva, minuni si superstitii

14 octombrie 2015 | 0 comentarii |
Sf. Parascheva

Sf. Parascheva

Sfata Cuvioasa Parascheva, celebrata de credinciosii ortodocsi pe 14 octombrie, este numita si „cea Noua”, de la Iasi, „a Moldovei luminatoare”. Provine dintr-un sat al Traciei, unde s-a nascut in secolul al XI-lea si unde si-a petrecut copilaria in casa familiei sale, de la care a invatat deprinderile crestine. De la 15 ani si-a dedicat viata lui Hristos, a vizitat mai multe manastiri din Orient, dupa care, la varsta de 25 de ani s-a reintors in patrie si si-a petrecut inca doi ani langa biserica satului natal, Epivat.

La varsta de 27 de ani, Sfanta Parascheva si-a dat sufletul in mainile Domnului si a fost inmormantata aproape de malul marii. Moastele ei au stat 175 de ani in biserica din satul natal, apoi au colindat mai multe tari, iar de mai bine de 370 de ani se regasesc la Iasi. In tot acest timp, se spune ca a savarsit mai multe minuni decat numarul stelelor si nisipul marii.

Se spune ca pe tot parcursul vietii a fost un exemplu de bunatate si milostenie si ca a savarsit numeroase vindecari miraculoase si alte minuni in chiar in timpul vietii sale. Dupa moarte au fost istorisite nenumarate vindecari ale orbilor, schiopilor, surzilor, ciungilor si binefaceri pentru familie.

 

Moastele Sf. Parascheva

Moastele Sf. Parascheva

Conform traditiei, in aceasta zi este interzis in aceasta zi sa calci, sa cosi, sa faci mancare sau alte treburi in gospodarie daca vrei sa eviti durerile de cap si cele oculare. O superstitie straveche spune ca, printre bucatele mancate sau date de pomana NU trebuie sa se numere si poamele cu cruce, nucile, castravetii sau pepenele rosu, dar mustul si vinul nou si painea sau lipia ar trebui mancate si impartite mai ales saracilor.

Sfanta Parascheva se roaga lui Dumnezeu si pentru femeile insarcinate. Daca urmeaza sa devii mamica, se spune in popor ca este bine sa imparti din bucatele tale unor copii sarmani. Vei avea astfel parte de ocrotirea Sfintei la nastere, iar nasterea ta va fi una usoara, fara dureri.

Mai mult, in aceasta zi se fac previziuni ale vremii in functie de starea vremii in ziua de 14 octombrie, dar si tinand cont de somnul oilor. Daca oile dorm inghesuite si stranse laolalta in aceasta zi, ciobanii cred ca iarna care va veni va fi una lunga, grea si friguroasa. Daca in schimb oile dorm risipite, iata un semn ca iarna care va veni va fi domoala si blanda.

Se crede ca in apropierea sarbatorii, Sfanta Parascheva se arata in visele multora, uneori pentru alinarea celor bolnavi sau in suferinte sufletesti, alteori pentru a-i dojeni pe cei care fac rau.


Categorii: Actual, Eveniment

Adaugati un comentariu


 

*