Sfântul Ștefan, protectorul bolnavilor

27 decembrie 2021 | 0 comentarii |

Sfântul Ştefan, prăznuit de creștini în a treia zi de Crăciun, este primul care a vestit şi mărturisit credinţa în Hristos, devenind astfel şi primul martir al Bisericii. 

 

În a treia zi de Crăciun, pe 27 decembrie, Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Arhidiacon Ștefan, despre care cărțile sfinte ne spun că a fost unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos și primul martir al Bisericii, cel care a vestit și a mărturisit credința în Hristos, asemenea cu Apostolii. Tradiţia spune că rugăciunile adresate Sfântului Ştefan, în a treia zi de Crăciun, fac minuni pentru cei suferinzi.

El „îi întărea” pe credincioși, dar îi certa pe iudeii necredincioși, spunându-le că din zavistie și din nedreptate a fost ucis Fiul lui Dumnezeu, Mesia Cel așteptat din Veac. Din această cauză, Arhidiaconul Ștefan a fost însă condamnat la moarte de autoritățile iudaice, în anul 33, devenind astfel cel dintâi martir al Bisericii lui Hristos și primul model de jertfă creștină pentru toți.

Sfântul Ștefan a fost unul din cei 70 de ucenici ai lui Iisus și cel dintâi care a văzut cerurile deschise și pe Fiul Omului stând de-a dreapta lui Dumnezeu. El l-a urmat pretutindeni pe Iisus și a asistat direct la faptele sale.

 

Fiind numit Arhidiacon (în Biserica primară, rolul diaconului era unul mult mai important decât în zilele noastre), Sfântul Ștefan a intrat în atenția fariseilor, care erau nemulțumiți de faptul că el predica public învățăturile lui Iisus. În Sinedriu, duă ce a ținut o cuvântare în care a arătat că Iisus Hristos este Mesia cel prezis de profeți și că iudeii sunt vinovați pentru uciderea Lui, preoții evrei, furioși, au cerut uciderea Sfântului, cu pietre.

Se spune că în timp ce Sfântul Ștefan era lovit cu pietre, în apropierea sa, Maica Domnului, însoțită de Sfântul Ioan Botezătorul îl îmbărbătau să reziste cu demnitate martirajului. În timp ce pietrele îl loveau, Ştefan se ruga pentru cei care le aruncau: „Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta”.

Sfântul Ştefan a fost scos afară din cetate şi omorât cu pietre, devenind astfel primul martir creştin. Potrivit tradiţiei, trupul său a fost înmormântat într-o peşteră de Gamaliel. Moaștele Sfântului Ștefan au fost descoperite în anul 415, atunci când preotul Luchian din Kefar-Gamala a avut o întreită viziune. Când i s-au descoperit moaștele, pe mormântul său scria „chiliel”, care în limba ebraică înseamnă „cunună”, pentru că într-adevăr el a luat, cel dintâi dintre creștini, cununa muceniciei.

 

În tradiția românească se spune că, în ziua mărețului praznic, este bine să-L rugăm pe Bunul Dumnezeu să ne asculte rugăciunile, iar în căminele noastre să aducem icoana care-l înfățișeaza pe mucenicul martir. Astfel, Sfântul Ștefan ne va ajuta pe toți cei care ne confruntăm cu probleme de sănătate și pe cei care se judecă de multă vreme cu persoane foarte orgolioase.

Pentru sporul casei și pentru sănătatea rudelor cu probleme mari de sănătate, sau care sunt păgubite de persoane de decizie, este bine să fie dăruită persoanelor religioase icoana Sfântului Ștefan sau o candelă nouă.

Tot acum este bine să fie acceptate reconcilierile, o dovadă de iubire universală, propovaduită de primul martir al creștinismului, Ștefan.

 

În această zi se fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit în împrejurări dramatice, iar pachetele cu mâncare se împart și persoanelor tinere care poartă numele primului mucenic Ștefan. În unele zone din Muntenia se prepară Pâinicile lui Ștefan, dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac, în forme rotunde, și se ung cu miere. Aceste dulciuri, care amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfântul Ștefan, se sfințesc la biserică în ziua praznicului, apoi se împart copiilor săraci. Tot de Sfântul Ștefan se prepară și se împart mucenici cu miere și nucă, pentru a aminti de moartea mucenicească a Apostolului Stefan. În ziua praznicului este bine să evităm deplasările în zone montane și în locuri izolate, care ne pun viața în primejdie.

Mulți creștini își sărbătoresc onomastica în ziua în care biserica îl celebrează pe Sfântul Arhidiacon Ștefan, respectându-l ca pe un sfânt patron. Numele Sfântului Ștefan sau unul dintre derivatele sale este purtat de peste 450.000 de români, dintre care aproape 13.000 sunt buzoieni, potrivit statisticilor Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administrației și Internelor.

Redacția Sănătatea Buzoiană le urează sărbătoriților „La mulți ani cu sănătate!

 


Adaugati un comentariu


 

*