Sfecla rosie, un aliat in lupta cu celulele canceroase

10 noiembrie 2012 | 0 comentarii |

Pe langa numeroasele vitamine si minerale care intaresc imunitatea organismului, sfecla rosie contine o substanta antitumorala numita resveratrol, care incetineste cu pana la 50% inmultirea celulelor cancerigene, sustin cercetatorii din domeniul nutritiei.

 

Sfecla rosie, cunoscuta din timpuri stravechi atat ca aliment cat si ca medicament, are in compozitie numeroase substante nutritive care contribuie la mentinerea sanatatii organismului uman, prin intarirea imunitatii si, respectiv, cresterea rezistentei la tot felul de factori nocivi cu care ne intalnim in viata de zi cu zi. Este bogata in vitamina A, vitaminele B1, B2, B6, vitamina C, sodiu, calciu, sulf, cupru, fier, iod, zahar natural, potasiu, bioflavonoide si antioxidanti, motiv pentru care atat frunzele cat si radacina acesteia sunt recomandate in scop terapeutic.

Se numara printre putinele legume care nu isi pierd proprietatile prin preparare termica, de aceea este preferata nutritionistilor. Specialistii sustin ca, desi e dulce, ea nu are multe calorii si, in plus, este bogata in substante care te ajuta sa iti mentii sanatatea organismului, sa iti revii dupa o boala si chiar sa tratezi anumite afectiuni. In plus, este un excelent protector hepatic si un bun detoxifiant.

Frunzele de sfecla rosie sunt folosite pentru tratarea ranilor si a plagilor, dar, in diferite zone ale tarii ele sunt folosite la prepararea ciorbei sau pentru salata, mai ales primavara, cand sunt fragede si foarte gustoase.

Asimilarea fierului din compozitia sfeclei rosii este favorizata de vitamina C, prezenta in toate partile plantei. In radacina se afla cupru, a carui lipsa din organism provoaca incaruntirea precoce a parului, dereglari in activitatea pancreasului, ingreuneaza procesul de consolidare a fracturilor.

Zincul, de asemenea prezent in compozitia sfeclei rosii, ajuta ca organele de reproducere sa functioneze normal si previne aparitia cosurilor si a furunculozei, caderea parului si asigura sanatatea unghiilor. Lipsa zincului din organism afecteaza, mai ales, vederea.

Manganul apara ficatul de distrofie adipoasa, scade nivelul de zahar in sange, elimina surplusul de apa din organism si ajuta in lupta cu scleroza, iar iodul favorizeaza metabolismul si incetineste procesul de imbatranire. Celuloza din sfecla ajuta la eliminarea toxinelor din organism, imbunatateste digestia si trateaza obezitatea.

Potasiul si acidul folic in care radacina de sfecla rosie este bogata, regleaza tensiunea arteriala si ofera o protectie in plus cardiacilor, pentru ca asigura buna functionare a musculaturii cordului. In plus, datorita continutului in acid folic, ce nu trebuie sa lipseasca din alimentatia gravidelor, consumul de sfacla rosie scade semnificativ riscul aparitiei unor malformatii congenitale ale fatului.

Resveratrolul, un antioxidant puternic pe care il contine sfecla rosie pe langa multimea de nutrienti atat de necesari pastrarii sanatatii intregului organism, s-a demonstrat stiintific ca este de patru-cinci ori mai puternic decat betacarotenul, de 50 de ori mai puternic decat vitamina E si de 20 de ori mai puternic decat vitamina C. Spectaculoase sunt calitatile sale antitumorale, cercetatorii apreciind ca incetineste cu pana 50% inmultirea celulelor cancerigene sau chiar poate opri multiplicarea acestora prin stimularea inmultirii celulelor sanatoase si a capacitatii lor de regenerare. Folosirea sucului de sfecla rosie in tratarea bolnavilor de cancer dateaza de mii de ani. De patru ori pe zi, se bea un amestec din 10 linguri de suc de sfecla rosie, 20 de linguri de suc de morcovi si un pahar de suc de mere. Tratamentul dureaza 60 de zile, dupa care se face o pauza de doua saptamani.

Consumul de sfacla rosie ca atare, in salata ori sub forma de suc si chiar  prelucrata termic (fiarta ori coapta), scade nivelul colesterolului rau si creste nivelul celui bun, normalizeaza VSH-ul bolnavilor, restabileste pofta de mancare si scade efectele negative ale tratamentelor cu radiatii. De asemenea, curata sangele si intareste imunitatea, trateaza anemia, constipatia, gripa si raceala, regleaza tensiunea si se recomanda convalescentilor si persoanelor care au suferit o interventie chirurgicala.

Sucul de sfecla rosie se poate prepara in casa, foarte simplu, cu ajutorul unui storcator de fructe. Din doua kg de sfecla se obtine sucul necesar pentru trei zile. El trebuie tinut la frigider, dar se bea la temparatura camerei.

Chiar daca medicii nu au stabilit inca mecanismul prin care sucul de sfecla rosie reuseste sa protejeze organismul de infectiile virale, in practica s-a constatat ca aceasta leguma este un scut eficient impotriva virusilor. Band zilnic un pahar cu suc de sfecla rosie, imediat cum apar primele semne ale bolii, vindecarea survine mai repede decat in urma tratamentului medicamentos.

Este bine de stiut ca organismul isi ia din sfecla rosie doar ceea ce ii este necesar, excesul se elimina, asa ca nu veti obtine rezultate spectaculoase peste noapte prin consumul de sfacla rosie in exces. In plus, medicii recomanda  moderatie si in consumul de remedii naturiste, ca in cazul oricarui aliment.

Pentru ca este bogata in zahar, sfecla rosie face parte dintre alimentele interzise cu desavarsire diabeticilor. Ea trebuie administrata cu atentie si copiilor, care sunt predispusi sa dezvolte aceasta afectiune cronica.


Adaugati un comentariu


 

*