Sindicaliștii cer majorarea salariilor pentru angajații din Sănătate, conform nivelului prevăzut pentru 2022

13 decembrie 2021 | 0 comentarii |

Solidaritatea Sanitară a solicitat un plan urgent de intervenţie în sprijinul lucrătorilor din domeniul sanitar, iar cel de la Sanitas au prezentat impactul bugetar al acestor majorări.

 

Consiliul de Coordonare al federaţiei Solidaritatea Sanitară din România (FSRR) a prezentat, în cadrul întâlnirii de bilanț de la sfârșitul săptămânii trebute, o evaluare a situației profesioniștilor din Sănătate, la aproape doi ani de la declanșarea pandemiei. Concluzia a fost aceea că angajații din sistemul sanitar sunt într-o accentuată stare de epuizare profesională, peste care se suprapune și insatisfacţia faţă de nivelul recunoaşterii eforturilor şi sacrificiilor depuse de ei.

Prin urmare, la finalul întrunirii, Consiliul de Conducere al organizației sindicale a solicitat guvernului implementarea unui plan urgent de intervenţie în sprijinul lucrătorilor din sistemul sanitar, care să includă și acordarea drepturilor salariale care li se cuvin. Între măsurile cerute de sindicaliști se numără creşterea salariilor de bază ale lucrătorilor din Sănătate conform nivelului prevăzut pentru anul 2022, raportarea tuturor sporurilor lucrătorilor din sănătate la salariile de bază în plată și plata gărzilor cu tariful orar al normei de bază.

Pentru a discuta toate aceste probleme, reprezentanții sindicaliștilor au solicitat, de urgenţă, o întâlnire cu reprezentanţii Guvernului. „Apreciem declaraţiile unor reprezentanţi ai Guvernului de a acorda drepturile salariale meritate profesioniştilor din sănătate, acestea reprezentând o poziţionare publică mai adecvată contextului decât cea a guvernului anterior şi un răspuns firesc la multiplele forme de presiune exercitate de FSSR. Pentru a ne asigura că acordarea drepturilor salariale este transpusă de urgenţă în practică şi în mod adecvat, solicităm reprezentanţilor Guvernului organizarea de urgenţă a unei întâlniri cu reprezentanţii FSSR”, se arată într-un comunicat al organizației sindicale.

 

Totodată, sindicaliștii solicită angajaților din Sănătate să sprijine acest demers, apelând la formele de acțiune specifice protestului sindical. Această solicitare vine pe fondul declarațiilor publice făcute de noii guvernanți, din care reiese că o presiune sindicală ar putea duce la obținerea drepturilor salariale invocate. Sindicaliștii amenință însă că dacă aceste forme de protest se vor dovedi ineficiente, protestele vor fi mutate în stradă și în spitale.

Consiliul de Coordonarea al FSSR consideră că acordarea drepturilor salariale este doar unul dintre paşii necesari pentru a asigura refacerea energiei fizice şi psihice a profesioniştilor din sănătate, el trebuind suplimentat cu o serie de alte măsuri de sprijin care să includă, spre exemplu, posibilitatea lucrătorilor de a-şi lua concediile de odihnă – lăsată acum la bunăvoinţa angajatorilor de legislaţia stării de alertă, recunoaşterea Covid-19 ca boală profesională, evaluarea riscului de epuizare profesională şi asigurarea intervenţiilor de sprijin necesare, instituirea unor forme speciale de recunoaştere şi recompensă a sacrificiilor profesioniştilor din sănătate”, mai susțin sindicaliștii.

 

În același timp, reprezentanții federației sindicale Sanitas spun că aproximativ 85.000 de angajați din sistemul sanitar trebuie să beneficieze de majorări salariale în 2022, adresând la rândul lor o solicitare Guvernului.

Aceștia spun că impactul bugetar aproximativ determinat de acordarea salariilor de bază la nivelul celor prevăzute de lege pentru anul 2022, pentru toate categoriile de personal, deco și a celor care până acum nu au beneficiat de aceste salarii de bază, este de 81,7 milioane de lei pe lună, respectiv, de 980,4 milioane de lei pe an. De asemenea, impactul bugetar aproximativ determinat de acordarea sporului pentru condiții de muncă stabilit pentru toate categoriile de personal care nu au beneficiat de acest drept, este de 35 de milioane de lei / lună, respectiv, 420 de milioane de lei / an.

Rezultă astfel un total de 116,7 milioane de lei pe lună și 1.400,4 milioane de lei pe an care, potrivit sindicaliștilor, reprezintă sumele brute, ceea ce înseamnă că impactul bugetar real se diminuează, ca urmare a reținerii impozitelor și contribuțiilor pentru asigurările sociale și de sănătate, astfel că se ajunge la o cheltuială efectivă de 68,3 milioane de lei pe lună și 819,3 milioane de lei pe an.

 


Adaugati un comentariu


 

*