Sindicaliștii „Solidaritatea Sanitară” din SJU Buzău și alte 300 de spitale, în grevă de avertisment

2 aprilie 2024 | 0 comentarii |

Sindicaliștii întrerup lucrul miercuri, 3 aprilie, nemulțumiți de majorările salariale „insuficiente” propuse de Guvern, de criza de personal şi de veniturile pentru ture şi gărzi rămase la nivelul anului 2018.

 

Sindicaliștii Federației „Solidaritatea Sanitară” din România (FSSR) continuă protestele. Astăzi, în intervalul orar 12.00-13.00, în 300 de unități sanitare publice din țară în care există filiale ale acestei federații sau sindicate afiliate, are loc grevă de avertisment. „La această acțiune de protest vor participa membri de sindicat și alți angajați care au semnat pentru grevă pe listele sindicatelor amintite, protestul beneficiind și de manifestările de solidaritate din partea altor angajați. Această acțiune de protest exprimă susținerea participanților pentru revendicările legitime ale angajaților din sănătate, cele mai importante solicitări vizând creșterea veniturilor salariale reale, indexarea veniturilor salariale cu nivelul inflației, recompensa echitabilă pentru participarea la asigurarea continuității serviciilor medicale și desfășurarea activității în diferite condiții de muncă, eliminarea gravelor inechități salariale, accentuate prin ultimul act normativ în domeniul salarizării (OUG nr. 19/2024)”, transmit reprezentanții federației.

 

La un pas de greva generală

 

Liderii „Solidaritatea Sanitară” susțin că greva de avertisment este parte a protestului îndreptat împotriva politicilor economice și sociale ale Guvernului, pe fondul nemulțumirii angajaților din sistemul public de sănătate față de refuzul Guvernului de a negocia și a le acorda drepturile legitime.

Deși Sanitas, cealaltă mare federație sindicală din sistemul sanitar, s-a mulțumit cu creșterile salariale oferite de Guvern și a renunțat la proteste încă de la finalul lunii ianuarie, sindicaliștii Solidaritatea sunt nemulțumiți și cer creşterea reală a veniturilor salariale, indexarea cu nivelul inflaţiei, inclusiv a veniturilor pentru ture și gărzi, care sunt la nivelul anului 2018, precum şi eliminarea tuturor inechităţilor salariale din sistemul sanitar, în caz contrar amenințând cu greva generală.

Pe perioada desfășurării grevei de avertisment, spitalele asigură doar o treime din activitatea normală a unităților medicale și funcționrea serviciilor de urgență. Sindicaliștii spun că, suplimentar, au cerut în prealabil, Guvernului, încheierea unui Acord privind procedura de desfășurare a grevei în sistemul sanitar, acesta refuzând această procedură suplimentară de protecție, precizează Comitetul Director al FSSR.

 

Declogul grevei de avertisment

 

Cristina Ezeh

În condițiile indiferenței demonstrată de guvernanți față de siguranța pacienților și buna funcționare a unităților sanitare pe timpul grevei, pentru a ne asigura că toți angajații din sănătate sunt corect și complet informați referitor la acțiunile ce trebuie desfășurate, a fost elaborat și publicat un Decalog al grevei de avertisment, ce conține instrucțiuni publice privind comportamentul angajaților pe perioada protestului, iar informațiile au fost transmise pe toate canalele de informare”, a precizat Cristina Ezeh, liderul filialei Buzău a Federației „Solidaritatea Sanitară”.

Între regulile stabilite: Nici un angajat dintr-un serviciu de urgență nu poate părăsi locul de muncă pe perioada grevei; / În nici o secție sau compartiment nu este permisă lăsarea pacienților nesupravegheați sau lipsiți de îngrijire și tratament pe durata grevei de avertisment; / În secțiile / compartimentele care NU fac parte din serviciile de urgență numărul angajaților care trebuie să rămână în secție / compartiment trebuie să fie cel necesar pentru: a nu pune în pericol viața și sănătatea pacienților; / În secțiile / compartimentele în care toți angajații au semnat pentru greva generală, vor rămâne la locurile de muncă, continuându-și activitatea; / Pe perioada grevei de avertisment este permis accesul în unitate pacienților, personalului și mijloacelor de transport ale unității; / Greva de avertisment se organizează doar în unitățile în care a fost declarată; / Participanți la grevă pot fi doar angajații care au semnat pentru grevă; / În ziua grevei persoanele care au semnat pentru grevă pot purta însemnul specific grevei; / Locul de adunare al participanților la greva de avertisment este în curtea spitalului (sau în holul central); / În fiecare unitate în care este declarată grevă se aplică cu prioritate prevederile Acordului privind greva, încheiat în acea unitate.

 

Obiectivele vizate de protestele FSSR 

 

1. Creșterea salariilor de bază pentru toate categoriile de angajați din Sănătate cu cel puțin 25% pentru anul 2024.

2. Acordarea integrală a drepturilor salariale prevăzute de legea 153/2017, incluzând raportarea coeficienților de ierarhizare la salariul minim pe economie aflat în plată, raportarea sporurilor la salariul aflat în plată, plata gărzilor cu tariful orar al normei de bază, acordarea indemnizației de hrană prin raportarea la salariul minim pe economie aflat în plată.

3. Adoptarea proiectului de lege a salarizării (Anexa pentru sănătate) negociat cu Ministerul Sănătății în forma stabilită cu partenerii sociali și aplicarea grilelor de salarizare stabilite prin raportare la salariului minim pe economie aflat în plată.

4. Finalizarea negocierii clauzelor, procedurilor și anexelor conform obligațiilor convenite în Contractul Colectiv de Muncă la nivel de sector Sănătate 2023-2025, incluzând transpunerea și aplicarea Anexei nr. 13.

5. Adoptarea măsurilor de creștere a calității vieții profesionale a angajaților din sănătate și de creștere a calității actului medical, acestea incluzând măsuri precum recunoașterea îndeplinirii anticipate a stagiului de cotizare, introducerea conciliatorilor specializați în conflictele individuale de muncă din sectorul sănătate, echivalarea competențelor asistentelor medicale absolvente de postliceală.

 


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*