Mamă a patru copii, în comă, salvată prin transplant

1 aprilie 2024 | 0 comentarii |

O tânără mamă a patru copii, din Galați, a fost salvată miraculos, de medicii ieșeni, după ce a ajuns la spital în comă, cu insuficiență hepatică severă, în urma administrării unei supradoze de paracetamol.

 

Premieră medicală a Spitalul Judeţean „Sfântul Spiridon” din Iaşi. Medicii de aici au salvat o tânără mamă a patru copii, din Galaţi, care a ajuns la unitatea medicală cu insuficiență hepatică severă, printr-un transplant hepatic de urgenţă.

Salvarea sa a venit de la un donator aflat în moarte cerebrală la Spitalul Universitar din București de la care a fost prelevat ficatul, iar echipa de transplant a spitalului din Iași s-a mobilizat exemplar, pentru a salva viaţa femeii.

„În premieră, azi, s-a efectuat la Spitalul «Sfântul Spiridon» din Iaşi un transplant hepatic în urgenţă, pentru insuficienţă hepatică acută. Primitorul este o femeie de 33 ani, mamă a patru copii, din judeţul Galaţi. Ea a fost adusă cu ambulanţa, în stare de comă și a fost internată în Terapie Intensivă, în cursul zilei de vineri”, a precizat prof. dr. Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD Iaşi.

 

 Potrivit medicilor, femeia a ajuns mai întâi la Spitalul din Tecuci, dar pentru că a intrat în comă, vineri a fost adusă la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului „Sfântul Spridon” din Iași. Diagnosticată iniţial cu o insuficienţă hepatică generată de o hepatită acută fulminantă, femeia a fost transferată, de urgenţă pe Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă, în încercarea medicilor de a-i salva viaţa. Ulterior, medicii au descoperit că femeia suferea, fără să știe, de hepatită cornică cu virus B, iar şocurile repetate la care a fost supus organismul au făcut ca ficatul să nu mai funcţioneze aproape deloc și nu poată fi recuperat, așa că au declanşat procedura de „urgenţă zero”, în speranța că se va descoperi, undeva, în ţară, un ficat compatibil. Printr-o mobilizare exemplară a echipelor medicale din Iași și București, unde a fost găsit un donator compatibil, în mai puţin de 24 de ore, pacienta a fost salvată.

Pentru grefa hepatică s-a declanşat solicitarea de transplant în urgenţă de la un donator în moarte cerebrală. Prelevarea ficatului s-a realizat azi dimineaţă la spitalul din Bucureşti, iar transplantul s-a efectuat după-amiază, la Iaşi”, a mai spus dr. Cimpoieșu.

 

Donorul, o femeie de 56 de ani aflată în moarte cerebrală, a cărei familie își dăduse acordul pentru donarea de organe, se afla la Spitalul Universitar București. Prelevarea a avut loc duminică dimineață, când un medic chirurg de la Spitalul „Sf. Spiridon”, împreună cu coordonatorul național de transplant, au recoltat ficatul. Grefa a fost adusă la Iași cu avionul de linie și a ajuns la Spitalul „Sf. Spiridon” la ora 14,15.

„Echipa chirurgicală condusă de prof. dr. Cristian Lupașcu, alaturi de echipa ATI condusă de dr. Mihaela Blaj și de dr. Irina Gârleanu, medic gastroenterolog, a realizat transplantul hepatic. Evoluția imediată este favorabilă. Sperăm ca și după aceste zile să fie una favorabilă. Este foarte important pentru pacientă, pentru familia ei şi pentru toată echipa de aici, de la «Sf. Spiridon». Din experienţa multor astfel de cazuri, o asemenea afecţiune are un risc foarte mare de deces. Fără ficat, organismul uman nu poate funcţiona, iar funcţia acesta nu poate fi suplinită decât de un alt organ, de la un alt donator, cum s-a întâmplat şi în această situaţie”, a explicat prof. dr. Dana Cimpoeşu.

 

Aproximativ şase ore a durat operaţia de transplant a femeii, iar acum, medicii spun că evoluţia este una favorabilă.

Au fost mai multe premiere legate de acest eveniment: faptul că s-a solicitat de urgenţă un ficat, faptul că s-a găsit un astfel de organ disponibil, că totul s-a rezolvat în 24 de ore, dar şi că s-a utilizat un aparat nou, numit Liver Assist. Acesta din urmă verifică viabilitatea unui ficat înainte de transplant, pentru a vedea starea în care se află. Spre exemplu, a fost o prelevare săptămâna trecută de la Neurochirurgie, iar mulţumită aparatului am identificat că ficatul nu este foarte bun şi nu poate fi folosit. Nu toată lumea are norocul de a primi un ficat în timp util, după cum ştiţi, situaţia donatorilor nu este foarte bună în momentul de faţă şi nici nu a fost vreodată. Este o chestiune de soartă a fiecăruia, iar un transplant îţi schimbă total obiceiurile: pacienta va fi monitorizată de acum toată viaţa”, a precizat dr. Raluca Neagu, coordonatr regional de transplant.

 

Tânăra mamă, aparent sănătoasă şi fără nicio problemă medicală până la momentul declanşării crizei, fusese însărcinată cu al cincilea copil, dar pierduse sarcina și, fără a consulta vreun medic, crezând că este răcită, a înghițit o supradoză de paracetamol, pe ficatul nu l-a putut metaboliza. Nu știa că are probleme medicale, o hepatită B mai veche, iar ficatul ei era deja afectat. Când starea i s-a înrăutățit, era acasă, cu cei patru copii.

În ultima săptămână a început să se îngălbenească, a avut stări de vomă, oboseală puternică. Am plecat noi cu ea, pe drum deja a început să fie inertă, doar se uita și atât. Și era galbenă din cap până în picioare, până și ochii. Copiii au rămas acasă plângând”, a povestit Maricica Iancu, mama pacientei.

„Când am văzut că au băgat-o în sala de operaţie și mi-a făcut din mână, am avut senzația că este ultima dată când o văd”, a mai spus mama Florentinei, care a mulțumit „bunului Dumnezeu și familiei care i-a dat șansa la viaţă, să continue”.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*