Solidaritatea Sanitară nu renunță la proteste: „Ordonanța amăgirilor nu satisface revendicările angajaților din Sănătate”

1 iulie 2023 | 0 comentarii |

Peste 5.000 semnături au fost strânse în doar o zi după lansarea „Protestului angajaților din Sănătate care asigură continuitatea serviciilor medicale /funcționării unității”.

 

Sindicaliștii Federației „Solidaritatea Sanitară” susțin că Ordonanța de urgență adoptată de guvern în ședința din 30 iunie, nu satisface revendicările angajaților din Sănătate și transmite că forma în care guvernul a înțeles să transpună o parte dintre solicitări nu se regăsește în lista lor de revendicări, în special, cele referitoare la plata corectă pentru munca prin care se asigură continuitatea serviciilor medicale, guvernul înțelegând să acorde o sumă fixă în dauna plății drepturilor cuvenite, în loc să se raporteze la salariul de bază actual.

O analiză realizată de Federația „Solidaritatea Sanitară”, privind impactul Ordonanței de urgență nr. 63/2023 pentru (…) stabilirea unor măsuri privind salarizarea în sistemul sanitar public evidențiază faptul că actul normativ este de fapt o „Ordonanță a amăgirilor”, deoarece există o diferență foarte mare între beneficiile anunțate public pentru angajații din Sănătate și beneficiile reale.

 

Potrivit analizei de impact, cea mai mare parte a angajaților din Sănătate cărora ar trebui să li se acorde drepturile prevăzute în OUG nu vor putea beneficia de aceste drepturi deoarece unitatea depășește plafonul de 30% aferent sporurilor și indemnizațiilor (efectul creșterilor salariale fictive), vor beneficia de aceste drepturi dar vor pierde alte drepturi salariale (în special din cauza reducerii sporurilor pentru condițiile de muncă) (efectul creșterilor salariale aparente) sau vor beneficia de aceste drepturi dar în condițiile în care vor scădea veniturile salariale ale altor categorii de angajați (efectul transferului unor părți din venitul salarial de la un angajat la altul).

În concluzie, principalul efect al acestui act normativ îl constituie de fapt mutarea banilor dintr-un buzunar în altul. „Acesta este un efect intenționat, împotriva căruia Federația „Solidaritatea Sanitară” a luptat și la elaborarea și adoptarea legii nr. 153/2017”, susțin sindicaliștii, care subliniază că „în momentul în care Guvernul negociază doar cu organizația sindicală pe care o alege el si refuză negocierile cu organizație sindicală reprezentativă aflată în proteste reale, atunci el intenționează de fapt să le fure angajaților din sănătate posibilitatea negocierii”.

 

Efectului de simulare a unor creșteri salariale i se adaugă amplificarea inechităților deja existente și introducerea unora noi, intervenția agravând de fapt problemele salariale din sistemul public de sănătate. „Nu știm dacă acest rezultat este cauzat de rea voință, de nepricepere ori de amândouă. Știm doar că pentru marea majoritate a angajaților din Sănătate care ar trebui să beneficieze de drepturile amintite în actul normativ efectul va fi nul, acolo unde nu vom asista chiar la reducerea veniturilor salariale”, susțin reprezentanții Solidaritatea Sanitară.

Intenția guvernului, vizibilă în actul normativ, este de a încălca regulile convenite anterior, prin proiectul noii legi a salarizării: OUG nr. 63/2023 instituie ca precedent înlocuirea unei categorii de sporuri cuantificate procentual, a căror valoare în bani se stabilește prin raportarea la salariul de bază, cu indemnizații în sumă fixă, stabilite în mod egal pentru toate categoriile de angajați cu același program de lucru. Adică, este vizibilă încercarea de a trece lasporuri” (indemnizații) în sumă fixă, egale pentru toți salariații.

 

În plus, egalizarea este făcută în jos, determinând faptul că unii angajați (mulți) vor pierde din veniturile salariale în noua lege a salarizării (unii dintre ei pierzând deja odată cu aplicarea OUG nr. 63/2023). Această inițiativă nu este o noutate, ea fiind afirmată și la înțelegerea anterioară dintre aceleași părți, din 26.X.2017.

Prin introducerea plății în sumă fixă a drepturilor salariale aferente gărzilor medicilor și pentru zile nelucrătoare în cazul asistentelor medicale și personalului auxiliar-sanitar, guvernul încalcă inclusiv prevederi ale Codului Muncii care menționează în mod expres că aceste drepturi se calculează prin raportare procentuală la salariul de bază. Dacă guvernul ar fi respectat regulile negocierii cu ambele federații reprezentative din sănătate și ar fi invitat și reprezentanții Federației „Solidaritatea Sanitară” la negocieri, această situație ar fi fost evitată”, susțin sindicaliștii.

 

Sindicaliștii spun că una dintre revendicările esențiale, respectiv plata sporului de noapte/tură pentru asistentele medicale și personalul auxiliar-sanitar (infirmiere, brancardieri…) nu se regăsește în ordonanța adoptată de guvern, care nu a acordat niciun leu în plus pentru angajații din sănătate care lucrează în ture.

Sindicaliștii se tem că, la 01 ianuarie 2024, guvernul va afirma: „v-am dat în august 2023, acum veți primi mai puțin (sau deloc)”, în condițiile în care la momentul actual sunt încă multe restanțe salariale către angajați, pe cadru legal existent.

În aceste condiții, programul de proteste anunțat de Federația „Solidaritatea Sanitară” continuă atât cu protestele deja aflate în desfășurare cât cu protestele anunțate pentru luna iulie: Demisia medicilor din CIM-urile aferente gărzilor suplimentare (protest în desfășurare); Protestul angajaților din Sănătate care asigură continuitatea serviciilor medicale/funcționării unității (protest în desfășurare); 06 iulie 2023 – Pichetarea tuturor spitalelor din țară; 12 iulie 2023 – Organizarea Mitingului național al angajaților din Sănătate în Piața Victorie; 19 iulie 2023 – Greva de avertisment; 27 iulie 2023 – Greva generală.

 

Câteva mii de medici și alți angajați din sistemul și-au dat acordul de a continua protestele, la scurt timp după ce Federația „Solidaritatea Sanitară” din România (FSSR) a lansat „Protestul angajaților din Sănătate care asigură continuitatea serviciilor medicale/funcționării unității”, conform site-ului sindicatului unde poate fi consultat și completat demersul amintit, ceea ce înseamnă tot atâtea e-mailuri care pornesc către Guvern, Ministerul Muncii, Ministerul Sănătății și parlamentarii din fiecare județ, prin care se atenționează public și direct guvernanții asupra intenției/posibilității de a renunța la lucrul în ture și în zile libere/de sărbători legale dacă nu le este acordată recompensa corectă pentru participarea la asigurarea continuității serviciilor medicale/funcționării unității.

Revendicările Federației „Solidaritatea Sanitară rămân aceleași, fiind susținute alături de protestele în stradă sau în curtea spitalelor și de cei 1.318 medici care au semnat până acum în cadrul protestului privind demisia din gărzile suplimentare, respectiv de cei 5.268 angajați care au semnat în cadrul protestului angajaților care asigură continuitatea serviciilor medicale. „Precizăm că, în încercarea de a corecta acest dezastru, Federația a transmis Guvernului o propunere alternativă de act normativ. Este evident faptul că practica dialogului social preferențial a făcut posibilă această gravă eroare legislativă”, se menționează în finalul comunicatului.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*