Sorina Pintea dezvăluie arma secretă în lupta cu corupția din spitale

Ministerul Sănătății pregătește o strategie anti-corupție, un prim pas fiind făcut prin implementarea unui proiect pilot la Institutul Clinic Fundeni.

 

Ministerul Sănătății va avea proprii investigatori sub acoperire care vor acționa în spitale și vor testa integritatea personalului medical, semnalând prompt cazurile de corupție. Asta, dacă e să dam crezare unor afirmații ușor hazardate ale ministrului Sorina Pintea, care a declarat pentru Hotnews.ro că va trimite prin spitale „pacienți sub acoperire” pentru a identifica medicii care cer șpagă, fără a preciza însă modul în care acest lucru va fi probat cu dovezi clare, în baza cărora să fie luate și măsurile legale și administrative ce se impun împotriva acestora. Acest plan face parte dintr-o strategie mai amplă anti-corupție, pe care Ministerul Sănătății a elaborat-o și pe care urmează să o pună în aplicare la nivelul întregului sistem public de Sănătate.

Pentru început, măsurile impuse sunt testate în cadrul unui proiect pilot la Institutul Clinic Fundeni, care a aniversat recent 60 de ani de la înființare. Proiectul a fost demarat încă din primăvară, când angajaților unității medicale li s-a solicitat de către conducere să semneze declarații prin care își iau angajamentul că nu vor cere și nici nu vor primi bani sau alte foloase de la pacienți. Totodată, pe pereții institutului au fost lipite mai multe afișe prin care pacienții sunt informați că în această unitate medicală, personalul medical nu primește „atenții”.

Din spusele ministrului, se pare că proiectul dă rezultate, însă Sorina Pintea a adăugat că strategia anti-corupție elaborată este mult mai amplă, incluzând și acel aspect referitor la „pacienții sub acoperire”.

 

Sorina Pintea

Aceștia vor fi trimiși „în misiune” în special la spitalele în legătură cu care există sesizări că unii medici ar obișnui să ceară sau să primească șpagă. Evaluarea spitalelor va fi făcută pe baza chestionarelor de feedback completate de pacienți, iar în cazul în care se va constata că la o anumită unitate medicală gradul de satisfacție a pacienților este unul scăzut, iar aceștia sesizează în mod repetat astfel de cazuri, ministerul își va trimite proprii investigatori sub acoperire pentru a verifica integritatea cadrelor medicale.

Sorina Pintea a mai precizat că primește frecvent astfel de sesizări din partea pacienților, considerând „ciudat” că aceștia cer totodată să nu fie sesizate organele de anchetă, temându-se probabil că nu vor mai beneficia de îngrijirile medicale adecvate de care au nevoie, din moment ce vor fi priviți ca „turnători”. „Eu cred că sunt și medici cinstiți, dar știm cu toții că lucrurile sunt încă nerezolvate. Nu cere medicul, ci merge asistenta la pacient și spune care este tariful. Sunt spitale în această țară unde medicii refuză orice atenție din partea pacienților și  eu cred că nu merită acești oameni, pentru câțiva care fac asta, să fie murdăriți”, a mai precizat Sorina Pintea.

 

Teoretic, inițiativa ministrului pare simplu de pus în practică, însă mai sunt de pus la punct o serie de detalii pentru ca acțiunile acestor pacienți sub acoperire să fie eficiente și să aibă efectele scontate. În primul rând, Sorina Pintea nu a precizat care va fi cadrul legal în baza căruia aceștia vor acționa și modul în care aceștia vor obține dovezile necesare împotriva medicilor corupți, astfel încât să fie luate, în baza acestora, măsurile legale și administrative ce se impun. Nu este nevoie de studii juridice foarte aprofundate pentru a realiza că o simplă declarație a unui astfel de pacient sub acoperire, fără un statut legal foarte bine definit, nu este suficientă pentru a justifica măsurile luate împotriva unui medic, chiar dacă acesta intr-adevăr a cerut șpagă. Sarcina organizării de flagranturi și a obținerii de dovezi care să poată fi folosite în instanță cade în sarcina unor servicii abilitate, care folosesc în acest sens și agenți sub acoperire, însă activitatea acestora este clar reglementată în lege, agenții respectivi dispunând și de pregătirea și tehnica necesară unor astfel de misiuni.

Rămâne de văzut dacă ministerul își va forma propria divizie de „pacienți sub acoperire” și va înainta un proiect legislativ pentru a reglementa activitatea acestora, sau dacă va apela la instituțiile abilitate pentru a întreprinde astfel de acțiuni.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*