Spitalele buzoiene primesc 20 de paturi în plus la finanțare prin CJAS

23 aprilie 2018 | 0 comentarii |

Ordinul de ministru prin care s-a aprobat suplimentarea numărului de paturi pentru județul Buzău urmează să apară în Monitorul Oficial, după care, comisia mixtă formată din reprezentanți ai CJAS și DSP vor redistribui cele 20 de paturi unităților medicale din județ.

 

Marcel Ciolacu

În contextul în care sistemul medical românesc trece prin convulsii, iar spitalele stau pe un butori cu pulbere și greva generală bate la ușa guvernului, din cauza nemulțumirilor, buzoienii și spitalele din județ au parte și de o veste bună.  Deputatului buzoian Marcel Ciolacu a precizat, pentru SănatăteaBuzoiană.ro că „împreună cu autoritățile județului am reușit să obținem suplimentarea cu 20 a numărului de paturi pentru județul Buzău care se situează, încă, sub media națională la numărul de paturi la mia de locuitori, după tăierile din 2011”, a precizat deputatul social-democrat buzoian.

Solicitarea autorităților buzoiene către Ministerul Sănătății s-a făcut în contextul în care așa cum se știe, în 2011, Guvernul Boc a desființat 67 de spitale din țară, iar Buzăul a fost unul dintre județele cele mai crunt „lovite”. Nu mai putin de trei unități medicale cu paturi au fost desființate atunci, iar cele ramase în funcțiune au suportat tăieri importante ale numărului de paturi. Zadarnic s-au plâns, atunci, directorii spitalelor desființate, populația și autoritățile județene, degeaba au protestat sindicatele.

 

Raluca Alexandru

Acum, se pare însă că autoritățile centrale au înțeles că este necesar să mai repare măcar în parte ceea ce s-a stricat, că buzoienii au nevoie de mai multe paturi pentru a putea fi tratași în regim spitalicesc, astfel că au aprobat, în baza solicitărilor justificative, suplimentarea cu 20 a numărului de paturi pentru spitalele din județ. Nu este mult, dar în contextul în care

În urma unei documentări justificative, înaintată de CJAS Buzău, împreună cu DSP, Ministerul Sănătății a aprobat suplimentarea numărului de paturi pentru județul Buzău. După publicarea Ordinului în Monitorul Oficial, Comisia mixtă CJAS-DSP va redistribui aceste paturi unităților medicale din județ, în funcție de necesități și justificările înaintate către noi de spitale”, a explicat Raluca Alexandru, președintele Casei de Sănătate județene.

La ora actuală, numărul total de paturi de care dispun spitalele publice și private din județul Buzău este de 2.567,  cu 54 mai multe decât anul trecut, dar numai 1.843 sunt susținute din bugetul public de sănătate, la care se vor adăuga cele 20 nou-aprobate de Ministerul Sănătății. În noul context, CJAS va încheia noile contracte de prestări servicii medicale cu unitățile sanitare cu paturi publice sau private din județ pentru un număr de 1.863 de paturi.

 

Trebuie menționat că în 2011, trei spitale și aproape 1.000 de paturi au fost desființate la Buzău. În perioada respectivă, deși fostul ministru Ladislau Ritli a fost convins să dea înapoi 20 de paturi Spitalului Orășenesc Nehoiu, care altfel risca să se închidă. În 2013, când ministru al Sănătății era Eugen Nicolăescu, în baza unor memorii și justificări întocmite de managerii spitalelor, aprobate de Consiliul Județean, primarii localităților în care functionează unitățile medicale, Prefectura Buzău, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate și Direcția de Sănătate Publică, s-au aprobat încă 50 de paturi pentru județul Buzău. Dintr-o încurcătură birocratică, acestea au fost repartizate Spitalului Săpoca, dar ulterior s-a revenit asupra deciziei și s-au împărțit între Spitalul Județean de Urgență Buzău, Spitalul Municipal Râmnicu Sărat și Spitalul Orășenesc Nehoiu.

Suplimentarea de paturi pentru Spitalul Nehoiu s-a dovedit atunci unica soluție salvatoare pentru unitatea medicală, care se afla aproape de colaps, după diminuarea drastică a numărului de paturi.

În 2014, Consiliul Județean Buzău a reușit să obțină reintroducerea fostului spital din Parscov în circuitul medical, prin revenirea acestuia în administrarea județului, ca secție exterioară a Spitalului Județean de Urgență.

În urma unor investiții substanțiale, acesta a fost  inaugurat anul acesta, la 1 martie, după ce a fost transformat în Centru Medical Multifuncțional și dispune de cinci specialități medicale ce funcționează în regim de ambulatoriu și spitalizare de zi.

 


Adaugati un comentariu


 

*