Spitalul Colțea – „320 de ani de excelență, 1704 – 2024”

15 martie 2024 | 0 comentarii |

Evenimentul științific „Zilele Medicale al Spitalului Clinic Colțea” s-au încheiat cu o Gală aniversară, în cadrul căreia s-au celebrat istoria și renumele primului spital construit în București și a fost premiată performanța medicală.     

 

Spitalul Clinic Colțea, primul spital din București, a sărbătorit săptămâna aceasta 320 de ani de la înființare. Timp de două zile, sub genericul „Zilele Medicale ale Spitalului Clinic Colțea”, s-au desfășurat mai multe manifestări științifice, dar au avut loc și momente festive la care personalități ale lumii medicale, reprezentanți ai administrației locale, parteneri și membri ai societății medicale și academice care formează comunitatea Colțea au celebrat istoria și renumele primului spital din București.

„Este un moment aniversar pentru Spitalul Clinic Colțea. Împlinește 320 de ani de la prima cărămidă care s-a pus în istoria medicinei românești, pentru că este spitalul de unde cam tot ceea ce înseamnă medicină românească a pornit. Este un Alma Mater al medicinei românești, unul dintre cele mai frumoase spitale din București. Suntem la kilometrul zero, așa cum bine știm toți, profesorii universitari, toți cei care au adus și au pus bazele medicinei moderne de astăzi au trecut și au efectuat profesia de medic în Spitalul Colțea”, a declarat dr. Ioan Bogda Furtună, managerul instituției medicale.

 

Evenimentele s-au încheiat în Amfiteatrul din clădirea istorică a Spitalului Clinic Colțea, administrat de Primăria Capitalei, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), a avut loc Gala aniversară 320 de ani de excelență, 1704 – 2024”. S-a celebrat istoria și renumele unității medicale și performanța în medicină, reprezentată de personalitățile din asistența medicală care au excelatat, de-a lungul anilor, făcând din Spitalul Clinic Colțea un centru de excelență pentru o gamă largă de specialități medicale, un loc unde calitatea actului medical, pregătirea de excepție a personalului și grija deosebită față de pacienți se reunesc și oferă o șansă reală la vindecare.

„Trebuia să readucem acest spital în prim-planul elitei medicale din București și sunt încântat că în cei aproape doi ani de activitate la Spitalul Clinic Colțea am reușit să facem o schimbare semnificativă. Această reușită a fost posibilă datorită colaborării strânse între echipă – medici șefi de secție, asistenți medicali și administrația spitalului – și instituțiile statului, inclusiv ASSMB și Primăria Municipiului București”, a subliniat dr. Bogdan Furtună.

 

Spitalul Colţea este cel mai vechi din Capitală și a fost înființat în 1704, la inițiativa spătarului Mihai Cantacuzino, ca unitate medicală pentru săraci. La ora actuală este una dintre cele mai moderne unități medicale din România și include numeroase secții de medicină specializată, fiind cunoscut mai ales pentru secția de Hematologie.

„Încă de la fondarea sa de către spătarul Mihai Cantacuzino, în 1704, Spitalul Colțea s-a bazat pe principiul compasiunii față de cei în suferință. Dacă ar fi să mă gândesc la un singur cuvânt care definește atmosfera și atitudinea față de pacient, la Spitalul Clinic Colțea, acesta ar fi empatie. Este o calitate esențială pentru cei care lucrează în domeniul medical, pentru că le permite să se conecteze cu pacienții, la un nivel mult mai profund. Totul, în beneficiul pacientului și pentru o calitate mult mai bună a actului medical. Doar prin cultivarea empatiei și a unei atitudini umane în sistemul medical, experiența pacientului poate fi transformată dintr-una traumatizantă, într-una plină de compasiune, respect și speranță”, a subliniat Bianca Simionescu Rîmniceanu, consilier Cabinet Director General ASSMB.

 

În timpul Galei, care a marcat 320 de ani de la înființarea unității medicale, au fost acordate premii pentru activitatea medicală, profesioniștilor care au contribuit la consolidarea renumelui Spitalului Clinic Colțea.

În cadrul acestei gale au fost decernate 12 premii pentru tinerii medici, au fost premiaţi decanii de vârstă, şefii secţiilor şi asistenţii medicali care au avut performanțe deosebite. Evenimentul s-a încheiat cu un cockteil care a cuprins o interpretare a ansamblului Cantus Dominus (cor format din cântăreți ai corului Patriarhiei), un flash mob cu 4 dansuri grecești, o interpretare a sopranei Irina Baianț și un moment artistic de dansuri în scaun cu rotile, prin care ne-am propus să transmitem mesajul că pacientul poate înfrunta boala cu demnitate și curaj, fără a se lăsa doborât. Cocktailul s-a încheiat cu 30 de minute de muzică, ce au oferit prilej de socializare pentru participanți”, a explicat managerul Bogdan Furtună, care a precizat că Gala a fost organizată de Fundaţia Spitalului Colţea, cu bani din sponsorizări.

Spitalul Clinic Colțea este în subordinea Administraţiei Spitalelor și Serviciilor Medicale din Bucureșri (ASSMB), instituţie din subordinea Primăriei Capitalei.

 

Foto credit: ASSMB/ Facebook


Adaugati un comentariu


 

*