Spitalul din Slobozia, executat silit in urma unui caz de malpraxis

Familia unei fetite paralizate la nastere in urma unor manevre medicale defectuoase a castigat in instanta o despagubire de jumatate de milion de euro, iar pentru ca unitatea medicala nu a platit inca nimic, a obtinut si demararea procedurii de executare silita.

 

tribunalSpitalul Judetean de Urgenta din Slobozia este pe cale de a fi efectuat silit, in contul unei despagubiri de o jumatate de milion de euro pe care trebuie sa o plateasca unei familii al carei copil a fost supus unor manevre medicale defectuoase, in urma carora a paralizat in primele momente dupa nastere. Instanta a decis ca medicul responsabil si unitatea medicala se fac vinovati in acest caz de malpraxis.

Parintii fetitei, care se apropie de varsta de 9 ani, au obtinut o sentinta definitiva, in baza careia spitalul din Slobozia trebuie sa ii despagubeasca cu suma amintita mai sus. Desi au trecut mai bine de doua luni, spitalul nu a achitat nicio suma, asa ca parintii au continuat sa-si ceara drepturile in justitie, unde au obtinut, zilele trecute, o noua decizie favorabila, ce presupune executarea silita a unitatii medicale.

Drama familiei Uzea a inceput in 2009, atunci cand a venit pe lume fetita lor, Raisa. Nasterea a avut loc la spitalul din Slobozia, unde mama a fost asistata de medicul obstetrician Valentina Dinu, care la acea vreme era angajata a spitalului respectiv. Dupa cum s-a stabilit ulterior, aceasta a aplicat eronat o procedura medicala la nastere, iar in urma acestei manevre, fetita a ramas paralizata si, mai mult, nu poate vedea si nici vorbi. Parintii copilului, Marius si Ecaterina Uzea au facut la acel moment o plangere penala impotriva medicului obstetrician, solicitand totodata si despagubiri din partea spitalului, pentru suferinta provocata copilului abia sosit pe lume si intregii familii.

 

Raisa UzeaA fost inceputul unei lupte pe care cei doi parinti au purtat-o timp de cativa ani in salile de judecata. Desi reprezentantii spitalului au negat in prima faza culpa medicala, instanta le-a dat in cele din urma castig de cauza celor doi parinti, stabilind ca a fost vorba de un caz de malpraxis, fapt pentru care medicul vinovat si spitalul din Slobozia trebuie sa plateasca despagubiri pentru suferinta provocata fetitei si familiei sale.

Ancheta s-a finalizat in 2014, iar dosarul a fost trimis la instanta in cursul anului 2015. Concluziile anchetei erau ca medicul se face vinovat de vatamare corporala din culpa, fapt pentru care, o prima sentinta a decis condamnarea sa la 3 ani de inchisoare cu suspendare, precum si plata unei despagubiri de peste un milion de euro din partea spitalului.

Decizia a fost atacata cu recurs la Curtea de Apel, iar un verdict final a fost dat in luna februarie a acestui an, cand instanta a obligat Spitalul Judetean de Urgenta Slobozia la plata unei despagubiri de 500.000 de euro, reprezentand despagubiri morale si materiale pentru cazul de malpraxis, decizia fiind definitiva si irevocabila.

 

SJU SloboziaPentru aceeasi fapta, medicul Valentina Dinu a fost condamnata la plata unei amenzi penale de 20.000 de lei si la plata, in solidar cu spitalul, a unei despagubiri lunare de 1.500 de euro, de la momentul nasterii fetitei si pana cand aceasta s-ar putea recupera.

La momentul respectiv, reprezentantii spitalului au precizat ca suma este uriasa, iar plata acesteia ar provoca un grav dezechilibru financiar unitatii medicale.

Au trecut mai bine de doua luni de la pronuntarea sentintei finale, iar familia, care intre timp s-a mutat in Anglia, nu a primit niciun ban din partea unitatii medicale, al carei manager si-a exprimat dorinta unei negocieri, pentru ca banii sa poata fi platiti in rate.

Nemultumiti de atitudinea conducerii spitalului fata de aceasta situatie, parintii fetitei au deschis un nou proces, de aceasta data de executare silita, iar solicitarea lor a fost aprobata de instanta, astfel ca spitalul din Slobozia poate fi executat silit in orice moment, in cazul in care nu se va gasi cat mai curand o alta solutie pentru plata despagubirilor de o jumatate de milion de euro, catre partea vatamata.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*