Spitalul Judetean Buzau ar putea scapa de datorii de peste 200 de miliarde de lei vechi
Cel putin asa promite Guvernul in proiectul de Ordonanta privind rectificarea bugetara care va avea loc la sfarsitul acestei luni, in care se mentioneaza ca vor fi achitate datoriile mai vechi de 90 de zile ale spitalelor si serviciile efectuate peste contract pana la nivelul lunii septembrie.
Bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate va fi suplimentat cu 147 milioane de lei pentru plata datoriilor mai vechi de 90 de zile ale spitalelor, potrivit proiectul de Ordonanta privind rectificarea bugetara, publicat de Ministerul Finantelor Publice (MFP) si a unui comunicat de presa referitor la acelasi subiect.
Prioritate vor avea unitatile sanitare cu paturi din reteaua regionala de spitale de urgenta,pentru care obligatiile restante reprezinta bunuri si servicii achizitionate cu termen de plata mai vechi de 90 de zile inregistrate in contabilitate si neachitate pana la data intrarii in vigoare a Ordonantei privind rectificarea, in ordinea cronologica a inregistrarii acestora, fara a putea fi efectuate angajamente legale noi pe baza acestei sume la nivelul spitalelor, se mentioneaza in proiectul de act normativ.
In aceste conditii, teama angajatilor din spitale ca nu vor fi bani pentru salarii in ultimele doua luni ale acestui an nu mai are suport.
Plata obligatiilor restante la spitale se va realiza in limita serviciilor medicale efectuate in anul 2011 peste valoarea de contract, respectiv in limita serviciilor medicale efectuate in anul 2012 peste valoarea de contract pana la data de 30 septembrie 2012; pentru unitatile sanitare publice cu paturi care nu se incadreaza in prevederile anterioare, pe raspunderea ordonatorului principal de credite cu privire la faptul ca obligatiile de plata mai vechi de 90 de zile de la data scadentei reprezinta bunuri si servicii care au fost achizitionate prin aplicarea procedurilor legale privind achizitiile publice, sunt evidentiate in contabilitate, pe baza documentelor justificative si se incadreaza in bugetul aprobat pe anul 2011, respectiv pe anul 2012.
Conditiile si modalitatile de stingere a obligatiilor de plata ale spitalelor vor fi aprobate prin ordin comun al ministrului Sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
Acelasi proiect de act normativ autorizeaza (Art. 18) Ministerul Sanatatii sa diminueze suma prevazuta la „Programe pentru sanatate” (alin.51.01.25) cu suma de un milion de lei si sa majoreze cu aceeasi suma (alin. 51.01.11) transferurile din bugetul de stat catre bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
De asemenea, se va diminua cu 30 de milioane de lei suma prevazuta in bugetul Ministerului Sanatatii, la titlul 65 „Cheltuieli aferente programelor cu finantare rambursabila”, care va fi efectuata fara afectarea creditelor de angajament.
In conditiile in care proiectul de rectificare bgetara va fi adoptat asa cum a fost formulat, Spitalul Judetean de Urgenta Buzau ar putea scapa de datorii de peste 20 de milioane de lei (mai vechi de 90 de zile) si si-ar putea recupera banii pentru serviciile efectuate peste contract, care inseamna aproximativ 700.000 de lei pentru fiecare luna. Sevicii medicale peste valoarea de contract au realizat si celelalte unitati medicale, astfel ca spitalele Rm. Sarat si Sapoca ar vaea de recuperat in medie cate 300.000 de lei pe luna, iar Nehoiu si Smeeni, cateva zeci de mii de lei.
Aceasta este a doua rectificare bugetara pe anul 2012 si, potrivit MFP, este fundamentata pe o crestere economica revizuita in scadere la 1%, fata de nivelul de 1,2% luat in calcul la prima rectificare, in august 2012, in timp ce bugetul initial a fost construit pe o crestere de 1,8-2,3%.
In sfarsit, o decizie inteleapta, chiar daca este cu iz electoral. Sa speram insa ca banii dati acum la rectificare nu sunt luati din bugetul pe anul viitor, asa cum s-a mai intamplat.